Yardım Email Gönder
  - Zeynep Yılmaz'ı...
 Gambit - Sadem Kıl...
 Gambit - Eray Yılm...
 Gambit - Handan Gü...
 Gambit - Didem Çok...
 Gambit - Uğur Özka...
Şifremi Unuttum!
Sağlık | Köpek Psikolojisi | Eğitim | Dernek-Barınaklar | Haberler | Söyleşi | Irklar | Konuk Veteriner | Havhav Gündem | O'nun Anısına
Sizin Yazılarınız | Gamze'nin Kalemi | Yazın Yarışın | İlan Panosu | Duyurular | Linkler | Reklam | Barınaklara Köprü | Veteriner Bilgi Bankası
 SSSForum Ana Sayfa  SSSForum Kuralları  SSSSSS   AramaArama   Üye OlÜye Ol   ProfilProfil   Özel MesajÖzel Mesaj   GirişGiriş 

KANGALLAR MI, ALMAN ÇOBAN KÖPEKLERİ Mİ?
Sayfa Önceki  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 25, 26, 27  Sonraki

Yeni Başlık Gönder    Cevap Gönder    Havhav.com Forum Ana Sayfası -> Irklar
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
MAÇO

MesajTarih: 25 Kasım 2004 17:38    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

enji yanlış anlama ama kangalı bilmiyorsun. eğer biraz araştırsan söylediklerimizin hiçbirini abartılı olmadığını anlayacksın be arkadaşım. niye olmayan şeyleri oluyormuş gibi gösterelim. biz bu özelliklerinden dolayı kangal hastasıyız. yukarıda anlattığım kan asaleti başka hiçbir ırkta yok. buda abartıysa eğer canın sağolsun...
Bloklandı Canadian

Sarı Kırmızı

MesajTarih: 25 Kasım 2004 18:31    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Tamam Enji senin istedigini yapalim lafi dolastirmadan ortaya delil koyalim.

Al sana delil:

http://www.geocities.com/lektem/new/kangal.htm

Simdi bir bilim adami olarak karsi delille gelmek sana kaliyor. Ha bu Turkce ben bu linki kabul etmem diyorsan sana 8-10 tane ingilizce link de verebilirim. Senin karsiliginda koyabilcegin bir delilin var mi? On yargilarinin disinda...

Merakla bekliyoruz....
Başa dön
Kullanıcı profilini gör. Özel mesaj gönder
Bloklandı sinankaleli

Sarı Kırmızı Kırmızı Kırmızı

MesajTarih: 26 Kasım 2004 01:13    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Sevgili MAÇO,
yazımı lütfen daha dikkatli oku, soyiçi çiftleşmeden bahsetmiyorum. Sadece yavruların davranış biçiminin kendi babalarına uymadığını anlatıyorum. Kardeşlerin çiftleştirildiğini nerede okudun?
Ayrıca, kangalın ceylanları filan koruduğunu söylüyorsun ama verilen linkte Kangallar ceylan vb hayvanları avladıkları için köylüler tarafından öldürülüyor diye yazmış. Gerçi Türkçesi bozuk cümle düşüklükleri ve yanlış anlatımlarla dolu bir link ama siz referans kabul ediyorsanız peki! Bence internete sayfa koyarken biraz özen göstermek gerekir diye düşünüyorum.
Başa dön
enji

MesajTarih: 26 Kasım 2004 23:32    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Dostum sohbet başlığın dışına taşmaya başladı...siz deneyin sonuçları kendiniz görün...sevginiz gerçekleri farklı algılatıyor...kangallar bir çok ırkla denendi zaten...leopara mı kalmış bunu kanıtlamak...kangalı severiz hepimiz...sevgiler...
Başa dön
k9-turkiye

MesajTarih: 29 Kasım 2004 01:40    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

merhabalar

kangal kucukbas hayvanlarin yabani kurtlar gibi yabani hayvanlardan korunmasi icin gorev yapan acik kirsal alanda yasayan guclu ve guzel bir kopektiR. KUCUKBAS HAYVAN COBANLIGI YAPACAKSANIZ KANGAL TERCIH EDIN

Alman Coban Kopegi karakter yelpazesi cok geniz olan bir kopektir kimi karakterdekileri kangal gibi kucukbas hayvan cobabligi yapabilirken kimi karakterleri polis asker veya ozel guvelik amacli kullanilabilri,bununla birlikte kor rehberi. arama kurtarma kopegi bile olabilir.

iki irk arasindaki en onemli fark karakter yelpazelerinin farkliligidir
kangalin ki cok dar alman coban kopeginin ki ise cok genistir

ONEMLI OLAN HANGI AMACLA BIR KOPEK EDINMEK ISTENMESININ IYI BILINMESIDIR
Başa dön
Bloklandı sinankaleli

Sarı Kırmızı Kırmızı Kırmızı

MesajTarih: 29 Kasım 2004 02:51    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

sevgili k-9 türkiye,
burada kimsenin küçükbaş hayvancılıkla ilgisi yok. Aslanı kovalar mı kovalamaz mı? Siz ona cevap verin! Gerisi burada kimseyi ilgilendirmiyor. şu başlığa yazı yazanlardan belki çok azı bu iki ırkın mukayesesinin anlamsız olduğunu biliyor. Problem her ikisinin de adında Çoban Köpeği genellemesinin olması ne yazıkki. İşte burada takılıp kalıyoruz.
Başa dön
Bloklandı Ivy_Tuff

Kırmızı Kırmızı Kırmızı

MesajTarih: 29 Kasım 2004 13:24    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Merhabalar,

K-9 arkadasımıza katılıyor, Kurt kopeklerının ıslevlık bakımndan kesınlıkle kangala nazaran daha ıyı olduguna ınanıyorum. Kangala gelınce de artık adının "Kangal Coban kopegı" degıl " Afrıka Aslan Kopegı " olarak degıstırılmesının daha uygun olacagına, bu forumda kangalı gereksızce savunan arkadaslarımızında sankı bundan mutluluk duyacagına ınanır gıbı bı halım var artık.
Bu arada sevgılı Kangallarımızla ılgılı sıtemızde daha onceden yayınlanmıs ıkı konuyu bu noktada tekrar sunmakda fayda goruyorum:

Kangal dururken Alman kurduna ne gerek var

Başbakan Tayyip Erdoğan'a, ordu ve emniyette Alman kurdu yerine neden 'ulusal köpekler'in kullanılmadığını soran CHP Mersin Milletvekili Şefik Zengin'e, Çoban Köpeklerini Araştırma Derneği Başkanı Doğan Kartay, ‘‘Yeniçeriler de Kangal ve Akbaşları savaş köpeği olarak yetiştirdiler’’ diyerek destek verdi. Prof. Tamer Dodurka ise Kangalların arama-kurtarma için kullanılamayacağını söyledi.

CHP Mersin milletvekili Şefik Zengin, TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere bazı kamu kuruluşlarında köpek eğitimi ve kullanımı gibi faaliyetler bulunduğunu belirterek, bu merkezlerde Alman kurtlarının kullanılmasını eleştirdi. Zengin, tartışmayı başlatan soru önergesinde, Sivas Kangal köpekleri ile Mersin-Tarsus Çatalburun köpeklerinin, köpek kullanan kurum ve kuruluşlar tarafından tercih edildiğini hatırlattı. Alman kurt köpekleri için yurtdışına ne kadar para ödendiğini konusunda Başbakan Erdoğan'ın bilgisi olup olmadığını da soran Zengin, ‘‘Bu köpeklerle ilgili araştırma ve üretim merkezi kurulması yönünde herhangi bir çalışma var mı’’ dedi.

Türkiye'nin en büyük Alman Çoban köpeği üreticilerinden Bafi K-9'un sahibi Leyla Büktaş ise daha önce Kangal üretmeyi de denediklerini, ancak Karacabey'den aldıkları damızlıklardan bozuk yavrular elde ettiklerini söyledi. Büktaş, yerli köpeklerin üretiminde uluslararası normlara uyulmadığı için safkan köpekler elde edilemediğini ileri sürdü.

Çoban Köpekleri Derneği Başkanı Doğan Kartay "Yeniçeriler savaşa Kangal’la giderdi"
Yaşamının 52 yılını Kangal ve Türk Çoban köpeklerini araştırmaya adayan Doğan Kartay, Yeniçeri Ocağı'nda bir birlik olan 71. Orta'nın savaşa 500 erkek Kangal soktuğunu söyledi. Kartay, şöyle devam etti: ‘‘500'ü aşkın Samsuncu Yeniçeri neferinin en az 500 yetişkin erkek Kangal'ı savaş alanına sürdüğü ve önemli karargáhların Samsunlarca korunduğu düşünülürse, 71. ortanın dişiler, yedekler ve yavrular ile birlikte altyapı olarak en az 200 Kangal'a sahip olduğu ortaya çıkar.’’

İ.Ü. Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tamer Dodurka "Kangallar arama kurtarma yapamaz"
TSK’ya Alman Çoban köpeği önerdiğini söyleyen Prof. Dr. Tamer Dodurka, şöyle konuştu: ‘‘Bu köpekler tüm dünyada arama kurtarma köpeği olarak tercih edilen köpekler. Kangal dünyanın hiçbir yerinde arama kurtarma köpeği olarak önerilmez. Cüsseleri ağır. Enkazda üzerine çıktığı yaralıyı ezer. Ama koruma görevinde çok iyidir.’’

Bafi K-9'un sahibi Köpek Eğitmeni Leyla Büktaş "Kangallar tasmayı sevmiyor"
Urla'daki çiftliğinde şecereli Alman Çoban köpeği, Rotweiller, Doberman ve Labrador üreten, orduya köpek temin eden Leyla Büktaş, özgürlüğüne düşkün Kangal köpeklerinin tasmayı sevmediklerini, bunun da eğitim sürecini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Büktaş, şöyle devam etti: ‘‘Seceresi 7. kuşağa kadar tutulmuş Alman Çoban köpeği için 27 bin euro ödediğimiz oluyor ama yavruları burada üretiyoruz. Ülkeye sanıldığı kadar yüksek maliyet getirmiyor.

07.01.2004 Hürriyet Gazetesi

VEEEEEE

Kangallar, polis kadrosuna giremedi:
Yerli köpek ırklarını, uyuşturucu, bomba ve mayın arama işinde kullanmak amacıyla yapılan araştırmalar umut vermedi. Başta kangal olmak üzere, akbaş, Kars çoban ve Tarsus çatal burun köpekleri sınıfta kaldı. Ama Kangal köpeği ‘‘en iyi bekçi’’ unvanını kimseye kaptırmadı.

CHP Mersin Milletvekili Şefik Zengin, yerli irk köpeklerinin ‘‘ihtisas köpekleri’’ olarak neden kullanılmadığını TBMM gündemine getirdi. Zengin'in bu konuda bilimsel araştırma yapılıp yapılmadığını soran önergesine yanıt Tarım Bakanlığı'ndan geldi. Yanıtta Gemlik Askeri Veteriner Okul Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezi olmak üzere bazı üniversitelerde araştırma yapıldığı bildirildi. Sivas Kangal Köpeği üzerinde yapılan araştırmalara göre, bu köpekler 100'ün üzerinde kelime öğrenebiliyor ve yüksek bir zekaya sahip. Araştırmada şöyle denildi:

‘‘Bu ırk köpekler, genetik yapısı olarak geceleri aktiftir. Gündüzleri ise daha pasiftir. Bu sebeple yapılan araştırmalarda, bomba, mayın, narkotik, ceset arama gibi ağırlıklı olarak gündüz yapılan çalışmalarda Alman kurdu ve diğer yabancı köpek ırklarından daha üstün performans göstermiştir. Ayrıca 50-60 kilo ortalama ağırlığı ile dünyanın en ağır ırklarında olan Kangal, mayın taramalarında da kullanılamamaktadır.’’

Araştırmada, kangal köpeğinin gece yürütülen iz takibi ile cephane, cezaevi ve hassas binaların korunmasında son derece başarılı olduğu belirtilerek çok iyi bir bekçi olduğu vurgulandı.

17.02.2004 Hürriyet Gazetesi

Yorumunu sıze bırakıyorum.....
Saygılar.
Bloklandı Canadian

Sarı Kırmızı

MesajTarih: 30 Kasım 2004 00:30    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Kangalin nedense ne oldugu ile degil ne olmadigi ile ilgiliyiz!

Forumda yazilanlari tarafsiz okursaniz kimsenin kangala aslan kovalatma meraki icinde olmadigini da rahatca gorursunuz. Komplekse gerek yok.

Islevsellik konusuna gelelim. Afrikadaki projeyi yurutenler acaba Alman coban kopeklerinden haberdar degillermiydi? Tum dunya GSD'yi cok iyi taniyor. O halde neden bu proje kangal merkezli yuruyor. Sebebi gayet acik:
- Bu projede cok guclu, cok iri ve cok hizli hayvanlara ihtiyac vardi. GSD bu konuda maalesef bu kadar islevsel degil

- Yirticilar genelde gece saldiri yaptiklari icin geceleri aktif bir kopek gerekiyordu GSD maalesef geceleri de cok islevsel degil

- Projede insandan bagimsiz insiyatif kullananabilen kopeklere ihtiyac vardi. GSD insandan bagimsiz olunca maalesef yine pek islevsel degil.

Simdi iyi mi oldu benim yazdiklarim. Aynen IVy senin yaptigin gibi yaptim ve GSD'nin ne oldugu ile ilgili degil ne olmadigi ile ilgili bir analiz yaptim.

Oysaki GSD uzerinde o kadar cok emek var ki. 100 yildir Almanlar ulusal kopekleri ile ilgileniyor adeta uzerine titriyor. Surekli seleksiyona gidiliyor. Egitime en yatkin kopeklerden nesil devam ettiriliyor. Oyle GSD'ler var ki 7-8 kusak geriye atalari belli ve kontrollu olark uretilmisler. Ortaya insanla cok uyumlu son derece yetenekli kopekler cikmis. ve GSD projesi amacina bence ulasmis. Ileride daha da vasifli GSD'ler olusacagina hic suphem yok.

Bizim Anadoludaki kangal projesine bakalim. Kopekler serbest bir sekilde koyun bir yerinden bir yerine dolasip duruyor. Birakin sadece kangallar arasi ciftlesmeleri pek cok farkli irk arasi melezlemeler oluyor. Kisacasi Almanlar ne yaptiysa biz tam tersini yapiyoruz.
Kangal ile GSD arasindaki en buyuk fark bence aynen soyle:
GSD Almanlarin olaganustu cabalari sayesinde cok vasifli bir irk oldu.
kangal ise bizlerin ihmaline ragmen mevcut vasiflarini korudu.

Ha kangal bizim degil de almanlarin kopegi olsaydi simdi birakin merdiven cikmayi asansor cagiracak kadar "islevsel" bir kopek olurlardi!

Turkiyenin Ulusal kopegi Kangaldir. Sahip cikarsaniz bu irki daha vasiflli bir hale getirebiliriz. Elimizdeki kumas cok kaliteli belki de hakketmedigimiz kadar! biz kendi terziligimize bakalim!
Başa dön
MAÇO

MesajTarih: 30 Kasım 2004 18:34    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

arkadaşlar anlamıyorum. neden dediklerim çarpıtılıyor. ben asla kangal aslan kovalıdı demdim. dediğim sadece afrikada aslanların sürüye yaklaşma ürktüğüydü. böyle kelimeler çarptırılarak haklı çıkmaya çalışmak sadece doğrulardan korkanlar için geçerlidir..
böyle yapacaksanız hiç tartışmayalım....
reti

MesajTarih: 30 Kasım 2004 22:23    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

maço kusura bakma ama bu iki ırkı kıyaslayan konu açman çok saçma.
bu kadar çok ilgi görmesine şaşırdım. Buraya sürekli mesaj atarak forumun başına taşıman yuzunden olsa gerek.
Her iki ırkın da kendine göre özellikleri var. Kıyaslanamaz.
Kangal hiç eğitim görmeden dağda sürü güdüp bekçilik yapar ama her koşulda her iklim şartında GSD gibi yaşayamaz özellikle sıcağa hiç gelemez.
Örneğin Akdeniz bölgesinde Kangal göremezsin görsen bile bu işten anlamayan biri getirmiştir. Ama GSD bol miktarda vardır. Şimdi antalyada yaşayan bir kadın senin başılığı okuyup " vay canına kangal daha iyiymiş ceylanları bile koruyormuş" deyip almaya karar verirse bu iklimde nasıl bakacak Gülümseyen
Yani bu ikisini aynı katagoride sayman anlamsız.
Bu boxser mı pitbullmu veya dobermanmı GSD mi ya da labradormu golden mi demek le aynı.
Ha! ama bak şunu sorabilirsin başka bir başlık açıp

Kangal mı Akbaşmı ya da Anadolu çoban köpeğimi.
Bence daha gerçekçi olur.

Ama tabii yine de sen bilirsin istersen sürekli mesaj atıp gündemde tutmaya devam edebilirsin tabii.
Başa dön
do_a

MesajTarih: 01 Aralık 2004 02:34    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

alman çoban köpeklerinde 7-8 nesil secere tutulmuş köpeklere 27bin euro verioruz ne demek yahu ,

almanyada ki gsd'lerin 7-8 nasil deil , yuzyıllık secereleri var , pedigreedatabase.com da herhangibir köpeğe tıklayın görün kaç senelik olduklarını , 27bin euro ancak uluslararası bi derecesi olan bi köpeğe , yada bir VA1'in çok iyi , çok gelecek vaadeden başarılı bi yetişkin yavrusuna verilir. Kaldı ki çok gelecek vaadeden köpekleri de türkiyeye yada başka bi ülkeye ööle kolay kolay vermezler.

En son do_a tarafından 01 Aralık 2004 02:36 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Başa dön
Bloklandı Canadian

Sarı Kırmızı

MesajTarih: 01 Aralık 2004 08:08    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Nihayet bir arkadasimiz gercekleri gordu. Do_a basit bir matematik hesabi yapmis, bunu bir adim ileri goturup senaryo uretelim bakalim ne cikacak:

tanesi 27,000 Eurodan senede damizlik 2 yada 3 kopek aldiginizi ve geri kalan uretimi Turkiye'de yaptiginizi dusunun. Yurt disinda bir ciftlikten her yil yaklasik 100milyarlik mal alan bir Turk kardesimiz hani benim komisyonum hani benim komisyonum der mi demez mi? Orasini size birakiyorum...

Sonra bir millet vekili meclise bir soru onergesi veriyor ve soruyor: "Kangal, akbas, ve catalburun duruken yurt disindan gelen kopeklere neden bu kadar para oduyoruz?"
Onlarca yillardir duzenegini kurmus sayin yetkili biz gerekli bilimsel arastirmalari yaptik yurt disindan gelen kopekler daha iyi dediginde burdan ne anlamaliyiz? Bu sayin yetkili benim komisyonuma kimse dokunamaz mi demek istiyor yoksa yurtdisindan gelen kopekler gercekten daha mi iyi. Bu tam bir bilmece ama bu bilmecenin birde yut disi tarafi var. Yurt disina kangal goturmek isteyen ureticiler anormal inanilmaz rakamlari gozden cikariyorlar. ya onlar aptal yada biz? (Belki de komsunun tavugu komsuya kaz gorunuyordur)

Arkadaslar kangallar iyi kopektir. Asil isleri cobanlik yapmak DEGILDIR!. kangaldan cok daha iyi coban kopekleri vardir. Oylesine seri bir sekilde suruyu toparlarlar ki ceneniz duser. (Avustralya coban kopekleri gibi) Ama bu kopekler yirticilar karsisinda caresizdir. Alan savunmayi bilmezler. Kangal cok iyi bir bekci kopegidir. Kimse kangaldan mayin arama kopegi, arama kurtarma kopegi olmaz diye sirtini bu muhtesem hayvanlara donmemelidir. Arama kurtarma isini mayin yada uyusturucu arama isini kangaldan iyi yapan kopekler vardir. kangaldan nesiller boyu boyle bir is hic istenmemis bu konuda yetenekli olup olmadiklarini bile bilmiyoruz.

Gelin kangal ve GSD yi ikisinin de ortak oldugu noktalarda kiyaslayalim. hangisi daha iyi bekcilik yapar? Hangisi daha iyi alan koruma yapar? Ordunun alan korma yapan kopeklere ihtiyaci yokmudur? Her yil onlarca kacak suriye ve irak sinirindan Turkiyeye giris yapiyor. kangallar burda etkili olamaz diyebilecek var mi? Gece gorusu kangaldan iyi olan baska bir kopek ben bilmiyorum bilen var mi?

GSD'ye kotu kopek demiyorum bilakis son derece vasifli hayvanlar ancak kangaldan daha iyi bekcilik yaptigina inanmak biraz zor geliyor....
Başa dön
kurt100

MesajTarih: 01 Aralık 2004 15:19    Mesaj konusu: GSD Alıntıyla Cevap Ver

ZATEN ALMAN ÇOBAN KÖPEĞİ KANGALDAN DAHA AKILLI,DAHA ZAYIF OLDUĞU İÇİN DAHA HIZLI,DAHA ÇABUK EĞİTİLİR,KLASİKLEŞMİŞ POLİS KÖPEĞİ,ARAMA KURTARMADA BAZI CAMLI YERLERDE KÖPEKLERİN AYAĞINA ZARAR VERECEK YERLERDE KANGALLARI TAŞIMAK MÜMKÜN DEĞİL.OYSA ALMAN ÇOBAN KÖPEKLERİNİ KUCAĞINA ALIP TAŞIMAK MÜMKÜN.BU DA ALMAN Ç.K.'NİNYARARLARI BENCE KANGAL YERİNE ALMAN ÇOBAN KÖPEĞİNİ TERCİH EDİN ATLETİK,SADIK,GÜVENİLİR,HIZLI,AKILLI AYRICA DA KOLAY EĞİTİLİR.Bİ DAHA YAZDIM AMA OLSUN.
Başa dön
Bloklandı DIEP

Kırmızı Sarı Kırmızı Kırmızı Siyah

MesajTarih: 01 Aralık 2004 16:22    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

*(kanfal) +(gsd)-(beyin)=0 Fikir

yoksa kedi turleriylemi karistirdim acaba Şaşırmış mmm
MAÇO

MesajTarih: 01 Aralık 2004 17:33    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

arkadaşım reti merhabalar.
öncelikle çok bildigini sanıp yanlış bilgiler vermene üzüldüm.
kangal her türlü hava şartına uyum sağlar. öncelikle bunu bilmek gerekir...
ancak 6 aylık bir kangalı kuru iklime sahip bir yerden alıp nemli bir bölgeye getirirsen uyum sağlayamaz ve ölür. verdiğin bilgi yanlış.... adana ,hatay, antalya gibi nem oaranı yoğun illerde kangalları en fazla 2 aylık yavru iken alıp yetiştirebilirsin. tabi kuru geçen iklimde ki ırk özelliklerinin hepsini sergilemez ama yaşar ve büyür. öncelikle kangalın sadece nemli yerlerde olmayacağını bilmek gerekir, yoksa kangal her türlü sıcakta yaşayabilir.......
ikincisi ben açtığım tartışmanın güncelliğini korumak için hiçbirşey yapmadım. dikkat edersen uzun süre ile yazı yazamamama rağmen güzel bir tartışma ortamı oluşmuştur. benim bu yazıda ki amacım; kangallara gsd kadar önem vermemiz gerektiğidir. çoğu vatandaşımız kangal hakkında hiçbir bilgiye sahip olmamasına rağmen gsd merakını anlamak ve doğruları ildirmektir. vatanımızın ırkına gerek değeri vermektir...
bilmem anlatabildim mi? bizler zaten gsd ile kıyaslanmayacak özellikleri olduğunu insanlara azçok anlattık.
aslanlarla, çıtalarla uğraşıyoruz şimdi:)))
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder    Cevap Gönder    Havhav.com Forum Ana Sayfası -> Irklar Sayfa Önceki  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 25, 26, 27  Sonraki
16. sayfa (Toplam 27 sayfa)

© 2003. Her hakkı saklıdır.