|
|
|
 |
|
|
|
|
Şimdi lezzet zamanı; gelsin pastalar, kurabiyeler :) |
|
Sayfadaki pasta fotoğraflarına aldanıp ağzınız sulanmasın. Onlar sizin damak zevkinize uygun değil. Ama köpek mamasını lezzetli buluyorsanız iş değişir, öyleyse size afiyet olsun :) Patipaw’a bir köpek pastanesi desem yeridir herhalde. Sizin göz, köpeğinizin ise damak zevki için eşsiz pastalar, kurabiyeler üretiyorlar. Pastaları yiyemeseniz de, kurabiye ve muffinlerini köpeğinizle birlikte tüketebilirsiniz. Aman dikkat, çünkü son kalan kurabiye köpeğiniz ile aranızda kavga nedeni olabilir :) Patipaw’ın bir diğer özelliği ise köpeğiniz için doğum günü organizasyonlarını hazırlamaları.
Zeynep Erdemoğlu ortağı Alparslan Sukan söyleşi konuğum oldular. Özel Tatlar'da buluştuk ve sizin için sorularımı yanıtladılar. |
|
Zeynep Erdemoğlu, Alparslan Sukan |
|
Patipaw nedir? Nasıl ortaya çıktı? Z. E. : Patipaw, hayvanlar için pasta ve kurabiye üreten, pastane mantığı ile çalışan bir yer. Aynı zamanda bu bakımdan ilk ve tek olma özelliği taşıyor.
Labrador ırkı köpeğim Lucky sayesinde ortaya çıktı. Kendisi şu anda Patipaw’ın project manager’ıdır. Lucky alerjik bir hayvan. Neye alerjisinin olduğunun tespitinde oldukça zorlandık. Sonunda buğday alerjisi olduğu ortaya çıktı. Hazır bisküvilerdeki buğday ve içine konulan kimyasal maddelerle ilgili problemler yaşıyorduk, egzama oluyordu. O dönemde ben Amerika’dan özel yapım bisküvi getirtiyordum. Doğal olarak bu bana çok pahalıya mal oluyordu.
Bisküvileri aldığım insanlar bana acıdılar ve “neden evde kendin yapmıyorsun” dediler. Bu işin nasıl olacağı sorusu ortaya çıktı. İnternette araştırma yapmaya başladım. Bir çok bedava tarifle karşılaştım. Bisküvileri aldığım insanlar bana kesinlikle o bedava tarifleri kullanmamamı söylediler. Çünkü bu tarifler has bel kader hazırlanmış, hayvan üzerindeki etkileri test edilmemiş, analizleri yapılmamış tarifler. Peki ne yapayım dedim. O zaman bana ücret karşılığı e-book halinde kendi tariflerini gönderdiler. Amerikan tarım bakanlığı tüzüklerine uygun, içinde ne kadar karbonhidrat, ne kadar proteini vs. şeklinde tüm gıda analizleri yapılmış, analizleriyle birlikte tamamen doğal 30 kadar bisküvi formülü geldi. |
|
Lucky |
|
Öncelikle Lucky yapıyorum diye başladım. Son git gide büyüdü ve sonunda ticarete döndü. 2003’ün aralık ayı gibi ürünlerimiz piyasa dağılıp satışa çıktı.
Pastane mantığı ile çalıştığımız için açılış izinlerinde sorun yaşadık. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile uzun süre görüşmelerimiz oldu. Yem kanunu kapsamında yapalım dedik ama o kutulu mal için geçerliydi. Ancak bizde fabrikasyon üretimi olmayacaktı. Pastane mantığı ile hareket ettiğimiz için belediye izni ile açıldık. Sadece köpeklere değil insanlara da hizmet veriyoruz. Bisküvilerimizi insanlarda tüketebiliyor. |
|
Özellikle egzamalı köpekler için bu bisküviler değil mi? Z. E. : Çeşitli alerjileri olan köpek için hazırlanmış formüller ancak sadece egzamalı köpekler yiyebilir diye bir şey yok. Sağlıklı bir köpek de bunu rahat rahat yiyebilir. Bir problem çıkmaz. Bisküvileri uzun süre denedik. İlk başta pişirme konusunu problem yaşadım. Özel bir pişirme şekli gerekiyordu. Döndüm “bunlar olmadı nasıl pişireceğim?” diye sordum. Deneme yanılma yoluyla formülleri uyguladım. Sonunda tutturdum. Daha sonra veteriner kontrolü eşliğinde yakın çevremizde yeme problemi olan köpeklerde tatları belirlemek açısından ve alerjik olan köpeklerde az az vererek denedik. Baktık bir şey oluyor mu? 6 ay kadar dışkı kontrolleri yaptık. İshal ya da kabız yapıyor mu, sistemin sistemi ile ilgili bir problem oluşturuyor mu, deride tüyde bir sorun var mı? diye veterinerimizle birlikte gözlemledik. Hiçbir şekilde alerji oluşturmayan 3 tarifte karar kıldık. Bu kurabiyeler alerjisi olan ve olmayan tüm köpekler için uygundur.
Bunlar zaten egzama için test edilmiş analizleri yapılmış kurabiyeler değil miydi? Bu durumda hiç birinin problem çıkarmaması 30’unda kullanılabilir olması gerekmiyor muydu? Z. E. : Hepsi denenmiş, hepsi uygun formüllerdi ama “özellikle şuna alerjisi olanlar için” diye bir formül yoktu. Bir kısım tariflerde buğday vardı. Buğday alerjisi olan için bu içeriğinde buğday olan formülleri tamamen çıkardık. |
|
Deneyimlerinize dayanarak soruyorum hangi besinler hayvanlarda alerjiye neden oluyor? Z. E. : Veteriner değilim ancak hemen sayabileceğim, buğday, tavuk, çeşitli meyveler... Örneğin benim oğlumun dut ve kayısıya alerjisi var.
Ürün yelpazenizde neler var? Z. E. : Pasta, kurabiye, muffin, kanepeler, pizzalar. Ana kalemler olarak bu başlıklar kalacak ama bunların içinde çeşitlemeler yapmayı düşünüyoruz. Bu çeşitlemeleri yaparken yada yeni tarifler oluştururken varolan tariflerin içinde oynamalar yapıyoruz. Ama sıfırdan bir tarif oluşturmaya gitmiyoruz. İçeriklerini değiştiriyoruz. Örneğin havuç kullanacağımız yerde elma kullanıyoruz. İçerikleriyle oynayarak oluşturduğumuz tariflerden elmalı, havuçlu, yer fıstıklı muffin hepimizin, özellikle Lucky’nin favorisi.
Kurabiyelerin içeriğinde neler var? Doğal ürünler mi? Z. E. : İçerikleri tamamen doğal, muffin ve kurabiyelerimiz insanların yiyebileceği şeyler hatta diyabetliler için birebir diyebiliriz. Çünkü buğday ununu minimum kullanıyoruz. Doğal meyveler, doğal, sağlıklı unlar kullanılıyor. Yulaf, tam buğday unu, mısır unu ve başka çeşit tahıllar kullanılıyor. Sebze olarak sadece havuç kullandık. Ancak elbette daha çeşitli sebzelerde konulabilir. |
|
Bir kurabiyenin besleyici değeri nasıl ölçülüyor? Z. E. : Bir kurabiye baktığımız onun besleyici değeri şu kadardır diye bir şey yok. Ancak belirli ölçülere göre bir kalori miktarı var. Çıkış noktamız beslenme sorunu olan ya da alerji gibi hastalıkları olan köpekler... Biz bu noktada etiketlerimizde özellikle belirtiyoruz günde 2-3 tane verebilirsiniz diye. Bu ortalama bir rakamdır. 2-3 taneden fazlasınız vermeyiniz diye belirtiyoruz.
Amerika’dan gelen tariflerin halihazırda analizleri var. Peki sizin oluşturduğunuz tariflerin analizleri... Z. E. :Onlarında analizlerinin yapılması gerekiyor. Yeni tarifler analizleri gıda ve hijyeni analizi mümkün olan yerlerde veterinerlik fakültelerinde yapılabiliyor. Analizler yapılmadan piyasaya sürmüyoruz. Ancak bizim oluşturduğumuz tarifler henüz deneme aşamasında. Piyasaya sürme girişiminde bulunmadığımız için henüz analizleri yapılmadı. Şu anda sadece biz ve bizim köpeklerimiz tarafından yenilerek test ediliyorlar :)
Kurabiyeleri biz de tüketebiliyoruz, peki ya pastalar? Pastalarda hangi malzemeler kullanılıyor? Z. E. : Pastaların içeriğinde köpeklerin kendi mamaları da var. Bu yüzden biz hiç tadına bakmadık :) Biz test etmedik ama köpeklerimiz test ettiler ve çok seviyorlar. Bisküvi verirken sorduğumuz soru pastalarda da geçerli “alerjisi var mı?”. Köpeğin veterineri ya da sahibi “köpeğin tavuğa alerjisi var, buğdaya alerjisi var. İçine meyve koymayın, sadece sebzeli olsun” şeklide bilgiler vererek bizi yönlendiriyor. Bu yönlendirmelerle pastada kullanılacak malzemeleri belirlememizi sağlıyor. Ayrıca kullanılacak köpek mamasının da özel bir diyet mama olması gerekiyorsa o da ortaya çıkmış oluyor. Pastaların içinde kullanılan malzemeler; köpek maması, karışık unlar ve isteğe göre çeşitli meyveler, sebzeler, tavuk vs olabiliyor. |
|
Bir organizasyon nasıl gerçekleşiyor, örneğin doğum günü kutlaması organizasyonu nasıl hazırlanılıyor? Z. E. : Bizi aradıklarında “kaç kişilik bir doğum gününden bahsediyoruz, kaç pati gelecek” diye soruyoruz. Köpeğin doğum gününe gelen insanları da düşünmemiz gerekiyor. İnsan davetliler içinde bir şeyler isteyip istemediklerini soruyoruz. İstiyorlarsa köpeklerle birlikte insanlar içinde ikramlar hazırlıyoruz.
A. S.: Biz aslında Özel Tatlar olarak Butik pasta üretimi yapıyoruz. Düğün, doğum günü, yıl dönümü gibi özel günlerde 300-500 kişilik organizasyonlar yapacak alt yapıya sahibiz. Profesyonel olarak çok uzun zamandır hizmet veriyoruz. Patipaw, Özel Tatlar Catering'ın köpeklere hizmet veren kısmı. Düzenlenilen organizasyon için bir ay, bir hafta ya da iki gün kala da aransa hizmet verebiliriz. Bir doğum günü için aradıklarında örneğin 20 pati gelecek dendiğinde bu dışarıdan eleman desteği gerektirecek bir organizasyon değildir. Ancak net bir plan yapabilmek için bize ne kadar öncesinden haber verilirse o kadar programlı oluruz. Sizin için örnek vereyim. Kendi doğum gününüz ya da düğününüz için pasta istemeye geldiğinizde önce size şekilli pasta kataloglar çıkarıyoruz. Katalogdan beğendiğiniz bir pastayı hazırlarız. Ama siz katalogdan bir seçim yapmayıp “damayı çok severim, bana dama şeklinde bir pasta hazırlayın” diyebilirsiniz. Bu şekilde kişiye özel pastalar hazırlarız. Bu pastanın doğum günü sahibine bir şeyler ifade etmesi lazım. Mesela bir yaşındaki çocuklarda en sevdiği oyuncağın şeklinde bir pasta yaparız. Çocuk o şekli tanır. Köpeklerde de bu şekilde her köpeğin deli olduğu bir oyuncağı vardır, en azından bizim köpeklerimizde böyle. O oyuncak biçiminde pastalar hazırlayabiliriz. Köpek o şekli bilir. |
|
Sizin de mi köpeğiniz var? A. S.: Evet, iki köpeğim var. Biri boxer, diğeri Golden Retriever. Onlarla yaşamak çok zevkli.
Doğum günler için mönüler nasıl oluşturuluyor. Hazır mönüler, özel paket sunumlar mı var? A. S.: Bir çok alternatifler var. Hazır mönüler de sunuyoruz. Özel bir mönü de oluşturabiliyoruz.
Z. E.: Bu tamamen bütçe ile ilgili. Bütçeniz fix ise örneğin 5 pati için 5 patilik bir pasta, muffin, pizza, kurabiye ve kanepeler, bunların yanı sıra batonsale tarzı çubuk kurabiyeler olabilir. Ancak daha özel bir şey istiyorsanız, “benim köpeğim benim için çok değerlidir, ona kulübe şeklinde bir pasta istiyorum” diyebilirsiniz. Mönü buna göre hazırlanır.
Pastanın şeklinin, kulübe ya da kemik biçiminde olmasının fiyata etkisi var mıdır? A. S.: Çok emek isteyen, çok ince işli bir pasta değil ise bunun fiyata bir etkisi olmaz. Top şekilli de olsa yatak şekilli de olsa, hemen hemen hazırlanma süreleri aynı. Ancak siz kulübe pastamız olsun, şurasında bir köpek otursun, burasında kuş dursun, bir yerinde çiçek olsun, çitler koyun, börtü böcek yapın gibi, çok ve ince ayrıntılı bir pasta isterseniz, ister istemez bunun fiyata bir yansıması olur. |
|
Yaşadığınız hoş anılar oldu mu? Z. E.: Pastayı bir oyuncağı biçiminde hazırlamışsanız köpek en sevdiği oyuncağı zannedip henüz kimseler yokken pastaya atılabiliyor.
A. S.: Heyecanlanıyorlar doğal olarak.
Z. E.: Bu durumda biz tüm konuklar gelmediği sürece köpeği uzak tutmaları konusunda uyarıyoruz. Birden fazla köpeğin olduğu doğum günlerinde Türkiye’de köpekler pek eğitimli olmadığından bir anda ortalık dağılabiliyor.
Köpeklerin tepkileri nasıl? Kendileri için bir kutlama yapıldığını anlıyorlar mı? Z. E.: Köpek onun için özel bir şey yapıldığını hissediyor. Davetlilerde köpeğe bir şeyler getiriyor. Tek taraflı değil. Köpek ona getirilen hediyelerden, ilgiden kendisi için bir kutlama olduğunu anlıyor ve çok mutlu oluyor. Bunu rahatça görebiliyorsunuz. Mama kaplarının yanında bekliyorlar. Biliyorlar çünkü pastanın kurabiyenin kendileri için olduğunu.
Ne gibi zorluklar oluyor? Z. E.: ilk başlarda köpeğe de doğum günü mü olurmuş gibi ters ve ağır tepkiler alıyorduk. Ancak şu anda ilgi gösteriyorlar. Kendileriyle birlikte köpeklerinin de doğum gününü kutluyorlar. Ama "ben köpeğime doğum günü yapsam çevrem ne der" düşüncesi çok var. |
|
Sonra sosyal olmayan köpekler var. Bu durumda köpek yalnız bir doğum günü kutlaması yapıyor, insan davetliler ve bir köpek. Bu köpeğin sahibinde üzüntü oluşturuyor. Tabii bu kutlamaya, köpeğinizin doğum gününe kimi davet edeceğiniz sıkıntısını da duyabiliyorsunuz.
Bunun dışında süslemeli organizasyon yapmamaya çalışıyoruz. Balon vs. gibi. Köpekler eğitimli değillerse, sosyal değillerse, kendileri dışında dışarıdan gelen bir köpekler onların heyecanlanmasına neden oluyor işin içine birde balon gibi oyuncaklar girince ortalık karışıp, hayat zorlaşabiliyor. Köpek bundan çok hoşlansa bile sahibi için hoş bir durum olmuyor. Bu nedenle süslemeden kaçınıyoruz.
Sadece köpek mi kediler içinde bu tür organizasyon yapacak mısınız? Z. E.: Aslında kedi içinde formüllerimiz geldi. Ancak çok yeniyiz. Öncelikle köpek kısmını oturtalım istiyoruz. Birde ekimizde hepimiz köpek sahibiyiz. Köpekler konusunda tecrübemiz ve test etme şansımız var. Bu bakımda kedi ayrıca daha zor.
Zeynep Erdemoğlu ve Alparslan Sukan'a bu söyleşi için teşekkür ederim. Patipaw: 212 325 86 19 |
01.09.2004 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yorumlar (3 adet) |
|
Yazan: fkavukcu |
Tarih: 02 Eylül 2004 |
Saat: 20:05 |
Alpaslan Bey, Marmara Üniversitesi Restaurant Management ve Sanitation derslerinden öğretmenim olur ve özel tatları senelerdir başarıyla yönetiyor. Bu işe başladığını Havhav dan öğrendim kendisini tebrik ediyor başarılar diliyorum. Harika yiyecekler yaptıklarına inanıyorum en kısa zamanda kızım Lisa için güzel bir pasta alacağım |
|
|
Yazan: leonberger |
Tarih: 02 Eylül 2004 |
Saat: 10:24 |
bende telefon numarasını istiyorum=) |
|
|
Yazan: dgurcay |
Tarih: 01 Eylül 2004 |
Saat: 17:56 |
PATIPAW'un telefonunu