|
|
|
 |
|
|
|
|
Tek tıkla barınaklara yardım |
|
Elisabeth Caruana |
|
Barınaklar imkansızlıklar içinde, bir çok ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Köpek sayısı arttıkça ihtiyaçlar da hızla artıyor. Kimi barınaklarda gönüllüler bu ihtiyaçlara yetişmeye çalışıyor, kimisinde ise açlıktan hayvanlar birbirine zarar veriyor. Zamanınız olmadığı ya da barınaktaki manzarayı görmeye dayanamadığınız için bir barınağa gidemiyorsanız, ama barınaktaki hayvanlara da yardım etmek istiyorsanız artık güvenli ve kolay bir çözüme sahipsiniz; "Tek tıkla barınaklara yardım". Tek tıkla barınaklara yardım, Migros Sanal Markette bir projenin adı. Şile Barınağı gönüllüsü olarak tanıdığımız Elisabeth Caruana ise bu projenin hayata geçmesine önayak olan kişi. Elisabeth Caruana projenin ayrıntılarını söyleşimizde anlattı.
Elisabeth Caruana kimdir? Migros’taki görevi nedir? 1996 yılından beri Migros ailesinin bir üyesiyim. Son bir yıldır Migros Sanal Market ve Kangurum siteleriyle tanınan Sanal Merkez T.A.Ş'nin Bilgi Teknolojileri Yöneticisi olarak çalışmaktayım.
Elisabeth Caruana'nın hayvanlarla ve barınaklarla olan ilişkisi nedir? Hayvanlarla küçük yaşlardan beri ilgilenmekte ve bireysel olarak elimden geleni yapmaktaydım. Ancak son 2,5 yıldır daha profesyonel anlamda sokak hayvanları ve barınaklarla ilgilenmeye başladım. Bildiğiniz gibi Şile barınağı ile ilgilenen, sokak hayvanlarının ıslahı ve üremesinin kontrolü anlamında ciddi çalışmalar yapan aktif bir grubumuz var. Barınaktaki hayvanların bakımı, sahiplendirilmesi gibi çalışmaların dışında, yoğun bir şekilde sokak hayvanlarının kısırlaştırılması için de uğraş veriyoruz. Bu çalışmalarımızda Fethiye Hayvan Dostları Derneği Maltepe Şubesi de bize destek oluyor ve birçok projeye birlikte imza atmayı hedefliyoruz. |
|
Şile Barınağı |
|
Migros Sanal Markette "tek tıkla barınaklara yardım" projesi nasıl oluştu? Barınakların ne zor şartlarda ne mücadeleler verdiğini bilen biri olarak zaten uzun bir süredir kafamda ne yapabiliriz diye düşünüyordum. Bu konuda oldukça şanslı olduğumu düşünüyorum çünkü çalışma arkadaşlarım ve yöneticilerim de hayvanlara karşı son derece duyarlı insanlar. Zaten Koç Grubu genel anlamda sosyal sorumluluk içeren faaliyetlere hep pozitif bakan bir grup. Deniztemiz ve TEGEV bunların en güzel örnekleri zaten. Geriye bir tek yardıma muhtaç hayvanlar kalmıştı, ona da biz öncü olduk. Birçok insan düşünce olarak barınaklara yardım etmek istiyor ancak, barınak ortamının kötü şartlarından dolayı üzüntü duymamak için gitmiyo,r dolayısıyla yardım da yapamıyordu. Bizim Migros Sanal Market olarak zaten amacımız insanların oturdukları yerden, en kısa ve en pratik şekilde birkaç tıklamayla sipariş verebilmelerini sağlamak ve bu siparişleri istenilen adreslere ulaştırmaktı. Bu durumda neden birkaç barınağı sisteme tanıtıp, insanların bu barınaklara hiç gitmeden çok kolay ve pratik bir şekilde bağış yapmasını sağlamayalım dedik.
Başlangıçta umduğunuz gibi bir seyir mi izledi? Bu projeyi ilk duyurduğumuzda gerçekten çok olumlu tepkiler aldık. Birçok insan böyle bir şeyi düşündüğümüz için bize teşekkürlerini ileten mektuplar yazıp, e-postalar gönderdi. Bir süre barınaklara yoğun bir şekilde bağış yağdı ama sonra bir durulma oldu. Yani insanlar psikolojik olarak kendilerine hatırlatıldığı taktirde bağış yapıyorlar, durup dururken bağış yapmak çoğu kimsenin aklına gelmiyor. Halbuki barınakların ihtiyaçları rutin bir şekilde devam ediyor, bunu hiç unutmamak lazım. |
|
Çalışma şekli nedir? Müşterilerimiz http://online.migros.com.tr adresine girip ana sayfadaki Barınaklara Yardım banner’ına tıklayarak veya Patilerim portalındaki Barınak Yardım bölümüne gelerek, hazırladığımız barınak listesinden yardım göndermeyi istedikleri barınağın adını seçip, bağışlayacakları ürünleri sepete atarak siparişlerini tamamlayabilirler. Bu siparişler Sanal Market görevlileri tarafından herhangi bir nakliye bedeli alınmaksızın seçilmiş olan barınağa teslim edilmektedir. Teslimat sırasında barınak yöneticilerinin imza ve kaşesini içeren bir yazı alıp bunu fatura ile birlikte müşterimize postalıyoruz.
Barınaklar proje kapsamına nasıl dahil oluyorlar? Sanal Market hizmeti verdiğimiz tüm şehirlerde bulunan barınaklar bu projeye dahil olabilirler, herhangi bir kısıtlama yapmıyoruz. Şu ana kadar İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Muğla-Bodrum'da bulunan toplam 15 barınağa yardım götürmekteyiz. Yedikule, Şile, Sarıyer (EHKD), Kemerburgaz (SHKD), Beykoz, Ataşehir, Tuzla, Ümraniye, DOHAYKO, HAYKOD, Işıkkent, Mersin Hayvan Dostları Derneği, Meliha Yılmaz Doğal Hayatı Koruma ve Geliştirme Vakfı, Altunana Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği ve Bodrum Hayvan Hakları Derneği barınakları projemize dahil olan barınaklardır.
Şimdiye kadar neler yapıldı? Projemiz Nisan ayında başladı ve o zamandan beri toplam 15 barınağa yaklaşık 25 milyarlık bir yardım yapıldı. |
|
İhtiyaç listeleri nasıl belirleniyor? İhtiyaç listesini başlangıçta ben belirledim. Daha sonra barınak yöneticileriyle yaptığımız görüşmeler sonucu listeleri yeniden düzenledik ve özelleştirdik. Örneğin her barınağın ihtiyaç listesinde mutlaka ekmek, kuru kedi ve köpek maması, konserve mamalar, puppy mamalar, makarna, temizlik malzemeleri ve süt bulunmakta ama Sarıyer barınağı (EHKD) yöneticileri bunlara ek olarak tavuk koymamızı istediler, onlara özel bütün tavuk ekledik listemize.
Bu ürünler daha mı uygun ücretli? İhtiyaç listemize koyduğumuz ürünlerin tamamı, ilgili reyonlardaki en uygun fiyatlı ürünler. Ayrıca mama firmaları da %10 ile %20 oranı arasında özel barınak indirimi uygulamakta. Bu konuya hassasiyet gösteren firmalara da buradan teşekkür etmek istiyorum.
Hayvanseverlere mesajınız nedir? Öncelikle barınakların kesinlikle sokak hayvanları için bir çözüm olmadığını, tek çözümün kısırlaştır-aşılat-yerine bırak metodu olduğu söylemek istiyorum. Barınaklar hayvanların özgürlüğe hasret ve insan sevgisine muhtaç oldukları birer hapishane maalesef. Gönüllü hayvanseverler sayesinde yaşamlarını sürdürebiliyorlar ve belki yuva bulup kurtuluyorlar. Birçok barınakta hayvanlar aç ve gönüllüler maalesef kendi imkanları ile yetişemiyor. Birçok insan içi kaldırmadığı için barınağa gidemiyor ve oradaki dramı göremiyor, ama bazılarımız görmesek de oradaki canlar solmaya devam ediyor. Barınakları köpek çiftliğine dönüştürebileceğimiz bir sihirli değneğimiz belki yok ama onların ihtiyaçlarına destek verme şansımız var. Üstelik tek bir tık ile. Migros Sanal Market güvencesiyle Türkiye'nin dört bir yanındaki bu barınaklara yardım gönderebilir, küçük bir yardımla büyük bir dünya yaratabilirsiniz. Yalnızca sevmekle yetinmeyin, siz de destek verin!
Bu söyleşi için Elisabeth Caruana'ya teşekkür ederim. |
13.10.2004 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yorumlar (5 adet) |
|
Yazan: cevdet |
Tarih: 13 Temmuz 2005 |
Saat: 11:11 |
sevgili ELİSASETH ablacım yaptıklarınızı tebrik ediyorum sizi çok seviyoruz |
|
|
Yazan: LOPİ |
Tarih: 23 Kasım 2004 |
Saat: 01:30 |
Keşke herkes sizin kadar duyarlı olsa tebrik eder başarılarınızın ve girişimlerinizin devamını dilerim... |
|
|
Yazan: sandy |
Tarih: 07 Kasım 2004 |
Saat: 16:37 |
TEBRİK EDİYORUM ELİZABHET HANIM |
|
|
Yazan: temel |
Tarih: 20 Ekim 2004 |
Saat: 15:13 |
SN. ELİSABETH HANIMI BU GIRISIMI BASLATTIGI ICIN TEBRIK EDIYOR VE HERKESI YARDIMA DAVET EDIYORUM. BU TÜR YARDIMLAR INSANLARIN DAHA KOLAYCA ULASABILECEGI BIR SEKILDE YAPILABILSE,KATILIM DAHA ÇOK OLUR DIYE DUSUNUYORUM. MESELA ILK AKLIMA GELEN MIGROS VEZNELERINE 'SOKAK HAYVANLARINA VE BARINAKLARA YARDIM ' KUTULARI KONAMAZMI.
|
|
|
Yazan: Lale Halimoglu |
Tarih: 19 Ekim 2004 |
Saat: 15:01 |
Sayın Elisabeth Caruana'yı bu olaganüstü girisimi ve basarisi icin en icten dileklerimizle kutluyoruz.
Kendisine ve Migros Firmasina tesekkürlerimizle.
EHDKD adina
Lale Halimoglu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|