Yardım Email Gönder  
 erujum - Yeni Yavr...
 erujum - Amerikan ...
 karlıçınar - Kanga...
 toprak musti - Sib...
 toprak musti - Orh...
 köpek_isteyen - Bu...
Şifremi Unuttum!

Golden Retriever Sahipleri Mail Grubu

Kahverengi, bu senenin moda rengi, mini etekler yazın favorisi, araba modellerinde artık köşeli tasarımlar göreceksiniz... Her konuda  olduğu gibi köpeklerde de bir moda var. Lassie izledikten sonra Collie, 101 Dalmaçyalı'nın ardından Dalmaçyalı, şimdi ise Golden Retriever. Bu sıcak, uyumlu, aile köpeği için kurulmuş olan "Golden Retriever Sahipleri" mail grubunun 300'e yakın üye sayısı var. Hakan Kalkan, Itır Kartal, Yasemin Yönet ve Sedef Kırkıncı ile mail grupları ve Golden Retriever'lar üzerine sohbet ettik.

Esrin:Esrin Kesci,  Hakan:Grubun kurucusu Hakan Kalkan, Itır:Grubun yöneticisi Itır Kartal, Yasemin: Üye Yasemin Yönet, Sedef:Üye Sedef Kırkıncı

Esrin:Golden Retriever Sahipleri mail grubunu nasıl kurdunuz anlatır mısınız?
Hakan: 4 yaşına yakın Tarçın adında bir Golden Retriever'ım var. Başta Amerika’da birkaç tane Golden Retriever grubuna üyeydim. Sonra Türkiye’de neden böyle bir şey olmasın diye aklıma geldi. Golden Retriever sahipleri bir araya gelsin, tecrübe ve bilgilerini paylaşsınlar ve yeni köpek sahibi olacaklara da kaynak olsun diyerek 2001 yılının Temmuz ayında grubu kurdum. ilk üye de Itır oldu, zaten grubu beraber yönetiyoruz. Grubumuz çok hızlı büyüdü, Yahoo’da en son baktığımda dünyada kayıtlı Golden Retriever klüpleri arasında ilk 10’da olduğunu gördüm. Sıralama içinde bu çok ciddi bir rakam.

Hakan Kalkan&Tarçın

Esrin: Mail grubunuzun üye sayısı ne kadar? Grubun işleyişi nasıl?
Hakan: 300'e yakın üye sayımız var. Ben grubun kurucusuyum. Baş yöneticimiz Itır, bir diğer yöneticimiz ise Ozan Tezer. Bir grubu kurmak değil, devam ettirmek çok zor bir şey. Bir gruba girmek de, çıkmak da çok kolay, üye olursunuz ve sonra çıkarsınız. Herkes istediği gibi istediğini yazabilir, dolayısıyla herkesin farklı beklentileri var. Sosyo-ekonomik olarak çok değişik noktalardan gelen insanlar var. Hemen hemen tek ortak noktamız köpekler. Birisi bir şey söylüyor, bir başkası onun fikrine biraz sertçe cevap veriyor, polemik oluşuyor. İnsanlar birbirlerini tanımıyorlar, beklentileri farklı. Ne bileyim "naber, nasılsın" gibi mesajları görmek isteyen üyeler olduğu gibi, "ben bunları görmek istemiyorum, posta kutum doluyor" diye şikayet eden üyelerimiz de oluyor. Bir şekilde gruba girip köpek satmak isteyenler oluyor, yakaladığımız anda çıkarıyoruz tabii.

Itır: Günde 100-150 arası mail geliyor. Grubumuza sadece Golden Retriever sahibi olan değil, katılmak isteyen herkes katılabiliyor. Grubumuzda hiç köpek sahibi olmayanlarda var. Çoğunluk Golden, ama bizim hiçbir şekilde burası sadece Goldenlara açıktır şeklinde bir yaklaşımımız yok, birçok üyemiz var (kırma çocuklarımız,  Danua, Boxer, Alman Çoban köpeği) Kedisi olup girmek isteyen var. Herkese kapımız açık.

Hakan: Tabii bizim dışımızda yönetici olmayan, ama gruba çok emeği geçen başka arkadaşlarımız da var. Bu kişilerden biri Yasemin. Bazı üyeler araştıramıyor, dosyalarımıza ulaşamıyor ve gruba aynı konular defalarca soruluyor, Yasemin sabırlı bir şekilde aynı soruları üst üste cevaplıyor.

Yasemin: Bir keresinde dişilerin dönemi hakkında, aynı soruları dört hafta cevapladım. Bildiklerimi ilk kez köpek sahibi olduğumda veterinerlere, diğer köpek sahiplerine sorarak ve araştırarak öğrendim. Öğrendiklerimi paylaşıyorum. Altı tane köpeğim, bunların dışında sahiplendirdiğim birçok köpek var. Dolayısıyla hemen hemen her cins hakkında bilgim var. Artı köpeklerin Goldenlardan ibaret olmadığını da belirtmeye çalışıyorum. Gerek üye olan, gerek bu buluşmalarda dışarıdan gelen farklı cins köpekleri de davet ederek köpeklerin ve sahiplerinin diğer cinsleri de tanımalarına çalışıyoruz.

15 aylık Mia&Itır Kartal

Esrin: Köpek satışlarına izin yok dediniz. Bu grupta başka nelere müsaade edilmiyor?
Itır: Çiftlik sahiplerini almamaya çalışıyoruz. Ticaret beklentisi olmayan, bu işi zevkle yapanlara kapımız açık. Daha önceleri bir iki kötü örnek yaşadık. "Goldenları çok seviyorum, onlar harika köpekler" diye gruba giren ve ikinci mesajlarında "köpek yavruları şu fiyata satılıktır" diyenler oldu. Girişlere güvenlik koyduk, kişisel bilgileri ve grup için önemli bazı soruların cevaplarını verdikten sonra gruba üye alıyoruz. Çünkü hayali üyeler de girebilir, grup üyelerine istenmeyen mesajlar gönderebilir – ki bunu da yaşadık - ve bu tür şeyleri engellemek için kısıtlamalar getirdik.

Hakan: Aleni reklam, ticaret, ciddi şekilde manipulasyon, yalan bir bilgi, bizim çok net bir şekilde reddedeceğimiz bir öğreti, adap ve nezaket kurallarının son derece dışına çıkan yazışmalar, ilaç isimleri vermek gibi bir takım şeyler yasak. Arkabahçe ismini verdiğimiz ayrı bir grup daha kurduk, orada ticaret serbest. Ben bir ürünü % 15 –20 indirimli alacaksam ki köpek bakımı maddi külfeti olan bir şey;, o tür yazışmalar için de bu grubu kurduk.

Esrin:Grubunuzun projeleri, aktiviteleri oldu mu?
Hakan: Pek çok faaliyetimiz oldu. Grubun yahoo’daki dosyalar kısmında eğitim, hastalık, bakım konularında hazırlamış olduğumuz bilgiler yer alıyor. Bildiklerimizi, öğrendiklerimizi grubun diğer üyeleri ile paylaşıyoruz. Tüy dökümünden tutun da, köpek alınca ne yapması lazım, çiftleştirmeye, bakıma, mamasına, agresivite sorunlarına kadar her türlü konuda ciddi bir paylaşımımız var. Her hafta buluşuyoruz. Haftalık, düzenli hale gelen Caddebostan Migros arkasındaki park, Maçka parkı buluşmalarının dışında bizim ayrıca tüm üyelere yönelik daha büyük alanlarda, özellikle köpek çiftliklerinde buluştuğumuz aktivitelerimiz de oluyor. Yeni yeni Pazar günleri Fenerbahçe parkında bir araya gelmeye başlayan üyelerimiz var. İnsanlar birbirlerini tanıyorlar, köpeklerini beraberce oynatıyorlar, birbirlerinden bir şeyler öğreniyorlar, dolayısıyla güzel bir sinerji ortamı oluştuğunu düşünüyorum.

Itır: Avrupa yakasında Maçka Parkı, Polo Parkı buluşmaları, Ankara grubunun buluşmaları, Antalya buluşmaları da düzenleniyor. Daha gidemedik maalesef ama ben Mayıs’ta Ankara’da yapılacak organizasyona kızlarımı da alıp gitmeyi düşünüyorum.

Yasemin Yönet&Bambam

Yasemin: Bir sene evvel başladık Caddebostan’da buluşmaya, giderek kalabalıklaştık. İlk zamanlarda köpeklerin kendi içlerinde oyunlarına bile tepkili olan sahipler oluyordu, buluşmalarda bir sürü psikolojisi oluşuyor. Köpekler birbirlerinin dillerini çok iyi anlıyorlar, ama ilk ve tek köpeği olanlar bazen bunu maalesef bilemedikleri için biz köpek sahiplerine müdahale etmek zorunda kalıyorduk. Burada onu devamlı empoze ederek bayağı aştık. Büyük şeyler başardığımıza inanıyoruz bu konuda.

Esrin: Haftalık buluşmaların dışındaki büyük alanlarda yaptığınız aktivitelerinizden bahseder misiniz?
Hakan: Şu ana kadar geniş katılımlı, 6 büyük organizasyonumuz oldu. İki köpek ile başlayıp, en son 60 – 70 köpeğin olduğu bir organizasyon yaptık. 4 Mayıs'ta bu büyük organizasyonlarımızdan birini daha gerçekleştireceğiz. Bu seferki buluşmamız Kartal/Yakacık'ta Alman çoban köpeği üretimi yapan "Von Juliet" çiftliğinde olacak.

Itır: Diğer büyük organizasyonlarımızdan farklı olarak bu buluşmamızda Köpek İlk Yardımı ve Köpek Davranışları üstüne bilgilendirme sunuları düzenleyeceğiz. O gün için başka etkinliklerimiz de olacak. Bu sadece grup üyeleri için değil, gelmek isteyen herkese açık bir buluşma.

Esrin: Günde 100-150 mail geliyor demiştiniz. Bu yoğun mail trafiğinde şikayet eden üyeleriniz oluyor mu?
Itır: Tabii var, ama Yahoo’dan ayarlama yapabiliyorsunuz, isterseniz günde toplu olarak mesajları alabiliyorsunuz, isterseniz hiç mesaj e-mailinize ulaşmıyor ve tüm mesajları grubun Yahoo’daki sayfasından okuyup, yanıtlayabiliyorsunuz.

Esrin: Resmi bir Golden Retriever kulübü kurmayı düşünüyor musunuz ? Sizin dışınızda kurulacak bir Golden Retriever kulübüne katılır mısınız?
Hakan: Golden Retriever kulübü kurma düşüncemiz var. Sayınız 300’ü geçti bir dernek ya da klüp kurun diyenler oldu. Ama bizim "bu işi biz başlattık, başında biz olacağız" diye bir niyetimiz yok. Ben grubu kurdum diye ben dernek kuracağım, başkanı da ben olacağım demek yanlış olur. İyi niyet esasına göre kurulmuş amatör bir grubuz ve bu ruha sahip olan herkesle çalışırız.

Sedef Kırkıncı& 11 aylık Suchi

Itır: Tabii şu da var. Bir ırk kulübü kuruyorsanız, o kulübün layığını da vermek zorundasınız. Türkiye’de Macaristan secereli çok fazla köpek var ve hangisinin hakikaten safkan olduğu konusunda ciddi soru işaretleri oluşuyor, özellikle son iki senede sahte secere ve safkan diye satılan Goldenlarda artış var. O yüzden eğer kişi grubumuza köpek sahibi olmadan önce girmiş ve secereli köpek alacağım diyorlarsa bizim ilk söylediğimiz önce secereyi alın, bir fotokopisini çektirin, secereyi internetten araştırın çünkü ciddi çiftliklerin internetten sitelerine ulaşabiliyorsunuz, yazışabiliyorsunuz.

Hakan: Bir dernek olduğunuz zaman işin içine belli bir maddiyat da giriyor. Dernekleşmede  çok boşluklar var. Bu işi rant olarak görebilecek insanlar var. Bu kişiler başa geçerse bizim emeklerimizin heba olacağını düşünüyorum. Ciddi bir organizasyonla "rant var" diye düşünerek yanlış yola sapılması engellenebilir. Bizim de yapmaya çalıştığımız, öncelikle belli bir alt yapıyı kurmak ve kişileri bilinçlendirmek. Ben mesela, köpeğimi aldığım zaman kimse bana "şunları yapmalısın, bunları yapma" demedi. Öğrendiklerimi, kitaplardan araştırarak öğrendim. Oysa şimdi köpek almadan gruba girip yazıyorlar, kendisine detaylı olarak onu nelerin beklediğini açıklıyoruz. Bazen "sen köpek alma" dediğimiz bile oluyor.

Itır: 18 yaş altı olan ve aileye bağımlı olan kişilere köpek çok sevse de biz alma diyoruz. Çünkü mesela, ortaokula giden bir kişi köpek aldığı zaman, köpeğin asıl sorumluluğu anneye kalıyor. Anne bu sorumluluğu taşımak istemiyorsa veya taşıyamıyorsa, ya köpek birkaç ay sonra veriliyor, ya da heba oluyor. Eğer ailenizin desteği yoksa, kendi ekonomik özgürlüğünüz olduğunda, bir köpeğin sorumluluğunu her şeyiyle taşıyabileceğiniz zaman köpek alın.

Esrin: Son dönemde Goldenlara olan bu yoğun ilgi neden, Golden Retriever nasıl bir köpektir bundan bahsedebilir miyiz?
Sedef: Bunun sebebi bence referans veriliyor olması. Mesela kızımın arkadaşı da köpek almayı düşünüyormuş, "ne cins alacaksınız" diye sordum, "gidip bakacağız, katalogdan bakıp alacağız" dediler. Köpek bakılarak seçilmez, ne bekleniyor, ne büyüklükte olması isteniyor, bunların hepsinin araştırılması gerek; moda diye köpek alınmamalı.

Goldenların deniz keyfi

Itır: Karakter olarak uysallar, çok sevecenler.  Acı eşiği yüksek, çok akıllı, insan ve diğer canlılara karşı cana yakınlar, aile köpekleri, av güdüleri çok yüksek, enerjik köpekler. Büyük ırk, günde en az 2 saat gezdirilmesi gerekir, sahipleri ile iyi ilişkiler kurarlar, yurtdışında rehber köpek olarak kullanılıyorlar.

Hakan: Çok uyumlular, kolay adapte olabiliyorlar, eğitimi çok kolay alıyorlar.

Sedef: Suchi iki aylıktı geldiğinde ve 3.5 aylık olduğunda otur, yat, kalk, pati ver, bırak, gel gibi komutların hepsi oturmuştu.

Itır: Mia ve kardeşleri 26 günlükken otur komutunu biliyorlardı, tuvaletlerini gazete kağıdına yapmayı öğrenmişlerdi. Bunları, anne yanında, anneyi görerek öğrendiler.

Esrin
: Golden Retriever ırkı köpeklerde ne gibi problemlerle karşılaşılabiliyor ?
Itır: Kalça problemi, çok yüksek bir yüzde ile karşılaşılan problemlerden. Bilinçsiz çiftleştirme sonucunda bununla karşılaşılıyor. Genelde kişiler köpeklerini çiftlikler ve pet shoplardan alıyor. Anne altından köpek alanların sayısı çok az. Dolayısıyla bizim yavru köpek sahiplerine önerebildiğimiz anne altından alıyorsanız, tüm sağlık raporlarını, hem annenin, hem babanın kalça filmlerini isteyin, veremiyorlarsa almayın. Bir pet shoptan ya da çiftlikten aldıysanız da 16 – 20 haftalık arası Pennhiplerini çektirin. Pennhip kalça ekleminin esnekliğini köpek küçükken ölçebilen bir röntgen dizisi. Biz grubumuzdakileri Pennhip çekimi için veteriner hekim Güçlü Gülanber'e yönlendiriyoruz. Eğer köpekte bir problem varsa, ufak bir ameliyat yapılıyor ve izleniyor. İlerleme devam ederse daha ileride bunu kısırlaştırma ve başka operasyonlar izliyor. Köpekler bu operasyonlar sonucunda sağlıklı mutlu hayat yaşıyorlar, ama kesinlikle kısırlaştırılmaları ve hastalıklı geni gelecek nesile taşımamaları çok çok önemli.

Yasemin: Köpeğinde kalça çıkığı olup, ameliyatlarını yaptırıp gene de çiftleştirenler var. Bu genetik bir olay ve akabinde de yavrulara taşınıyor. Bu yüzden konuya çok önem veriyoruz, insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz; çünkü, bu yavruları alan kişiler de bundan zarar görüyorlar. Kalça problemi dışında egzamaya yatkınlar. Deri problemleri çok fazla, alerjik bünyeleri var. Yazın mama değişimi yapıyoruz, proteinli yiyeceklerden kaçınıyoruz. Deri ve kalça çıkığı şu anda en büyük problemlerden.

Grubun Golden dışındaki köpekleri

Sedef: Tüy problemleri var, bir problemleri daha var, sevgi arsızı bunlar.

Esrin:Yanlış bilmiyorsam koruma amaçlı köpekler değiller...

Itır: Evet aile köpeği, çocuklarla iyi geçiniyor, bekçi köpeği değiller.

Yasemin: Bahçede mutsuz oluyorlar, ev içinde yaşarlarsa mutlu oluyorlar.

Esrin:Grubunuzun ne gibi hedefleri var ?
Hakan: Şu anki hedeflerimizden biri, işi resmiyete dökmek olabilir, ama sadece bu kulübü kurmak yeterli değil. Bir federasyon gibi bir şey de olması gerek, belli yasalarla bu işi ciddi olarak yapamayacaksak bir anlamı yok. Onun dışında bilgilendirmeye devam ediyoruz, üstünde durduğumuz iki konu var; biri eğitim, diğeri kısırlaştırma. Özellikle sağlık konularında emin değilseniz, (sadece kalça çıkığı değil, kalp, göz, dirsek, kan hastalığı) "bir kere yavrulasın" demeyin. Hayvanı damızlık olarak kullanmıyorsanız, kısırlaştırmamak çok daha büyük bir eziyet; çünkü, köpek kısırlaştırıldığında rahatlıyor.

Esrin: Oysa ki kısırlaştırmanın hayvanın doğasına müdahale olduğunu ileri sürenler var...
Hakan: Evet, artı böylelikle düzensiz, kontrolsüz köpek nüfusunun artışını engellemiş oluyorsunuz. Golden ırkı da bizim doğurtacağımız yavrularla gelişmeyecek. Zaten bu işi yapan çok ciddi üreticiler var. Siz doğurttuğunuz zaman her yavruya bir de aile sağlamak zorundasınız. Ülkemizin durumu da belli, bakamayıp sokağa bırakan, ormanlara terk eden insanlar var. Dolayısıyla kısırlaştırılmaları gerek. Bunun ev hayatına da çok fazla artısı var; özellikle erkek köpekler dişi peşinde koşmuyorlar, sahip odakları çok fazlalaşıyor, liderlik kavgaları yok oluyor.

Itır: Biz kısırlaştırma yanlısıyız ama eğer illa çiftleştirileceklerse o zaman kemik gelişiminin tamamlanmasını beklemeliler; dişiler 2,5 yaşından sonra, erkekler de 2 yaştan sonra çiftleştirilmeli. Sağlık konusunda, huyu konusunda en ufak şüphe duyuyorsak asla çiftleştirmememiz gerek. Benim düşüncem, evde yaşayan tüm köpeklerin kısırlaştırılmaları yönünde. Bilinçsizce bu işi yapmaktansa hiç yapmamak inanın daha iyi. Çevremizdeki diğer köpeklere duyarlı olmamız, sokakta yaşayanlar için "aşılat, kısırlaştır, yerine bırak" kampanyalarına destek vermemiz gerek. 

Yasemin: Bu arada grubumuza ulaşan yer arayan köpeklere sahip buluyoruz, kendi aramızda barınakların ihtiyaçlarına destek olmaya çalışıyoruz.

http://groups.yahoo.com/group/golden_retriever_sahipleri
e-mail:golden_retriever_sahipleri@yahoogroups.com

Hakan Kalkan, Itır Kartal, Yasemin Yönet ve Sedef Kırkıncı'ya  bu hoş sohbet için teşekkür ederim.

21.04.2003

Yorum Yaz

Yorumlar   (9 adet)

Yazan: metinpeker

Tarih: 01 Aralık 2005

Saat: 13:07

ıtır kartal kim acaba benim için önemli telefon veya adres verirseniz sizinle konuşmak istiyorum METİN

Yazan: gunayyyy

Tarih: 09 Aralık 2004

Saat: 18:23

gurubunuza katılmak istiyorum.İstanbulda oturuyorum hafta sonu gezileri ne katılmak istiyorum mümkün mü?

Yazan: Seniye

Tarih: 28 Temmuz 2004

Saat: 12:04

Merhaba
15 aylık bir kızım var. Sizlere danışmak istediğim önemli bir sorum var.
Son zamanlarda çok hırçın, söz dinlemez zaman zaman bize hırlayan ve havlayan bir köpek oldu. Sabah ve akşam dışarı çıkarıyoruz. İhtiyacını görüyor. Yemekleri düzenli, aşıları tamam fakat bir türlü nedenini bilemediğimiz bir huzursuzluğu ve saldırganlığı asiliği var. Akşam eve geldiğimiz zaman hepimizin üzerine heyecanla atlıyor. Hayır dememize rağmen hiç söz dinlemiyor. Golden değil bir başka cins olsa cidden bize saldırdığını düşüneceğiz. Ne yapalım?Kızımızın resmi de Golden sayfasında var ÇAKIL
Teşekkür ederim
Seniye

Yazan: MC CESAR

Tarih: 22 Temmuz 2004

Saat: 08:50

Benim bir Goldenım var ve bahçede besliyorum.Gerçekten Goldenlar yukarıda yazıldığı gibi bahçede mutsuz mu oluyorlar?

Yazan: Bal

Tarih: 13 Mart 2004

Saat: 11:47

Benim Golden Retriever cinsi bir köpeğim var ve bu kulübe nasıl katılabileceğimi bana biri anlatırsa çok sevinirim

Yazan: yucel

Tarih: 24 Nisan 2003

Saat: 02:26

sitede dolaşırken böyle bir kulüp olması beni sevindirdi.benim henüz bir köpeğim yok ama goldenlere karşı inanılmaz bir sempatim var,inşallah en yakın zamanda golden sever birinden almayı düşünüyorum.hayvansever insanların biraraya gelip hem sosyal etkinliklere katılmaları hemde bazı kuruluşlara yardım etmeleri güzel birşey.kuranları tebrik ediyor ve daha nice güzelliklere imza atmalarını temenni ediyorum.saygılarımla

Yazan: tomarktus

Tarih: 23 Nisan 2003

Saat: 07:50

Bu güzel röportaj için havhav com.'a teşekkürler. Bu grubu duyuyordum ama bu kadar yararlı bir birliktelik oluşturduklarını tahmin etmemiştim. Hayvan sahipleri köpeklerşinin nasıl besleneceklerini, fiziksel ihtiyaçlarının ne olduğunu bir şekilde kitaplardan öğrenebilirler.Ancak davranış konusunda kitaplardan birşeyler almak çok zor; bir şeyler öğrenmek için yaşanılan deneyimlerin aktrarılması ve yorumlanması çok önemli. Sanıyorum bunu başarmışlar. Böyle birlikteliklerin oluşması dileğiyle...

Yazan: itir_al

Tarih: 22 Nisan 2003

Saat: 12:04

merhaba fugurel, yukarida yazan linklerden gruba uye olabilirsin, biz de 23 Nisan dolayisiyla Caddebostan'da olacagiz ogleden sonra... Orada da gorusmek uzere. Sevgiler, Itir

Yazan: fugurel

Tarih: 22 Nisan 2003

Saat: 10:41

selam gruba ben de cookie ve afacanımla katılmak istiyorum umarım 23 nisan da c.bostanda olursunuz ...ben bir golden hastasıyım ama köpişlerimin eve ihtiyaçları vardı ve onları evlat edindim...biri bichon diğeri ise çok güzel bir kırma...görüşmek umuduyla...

Sayfa başına dönmek için tıklayın
Adana'da dogo köpeğim ka...
Balıkesirde kayıp yavru ...

Barınaklardan

Rot doberman...

Evde butik p...

Eş Arayan

Bosamıza gel...

Erkek minyat...

Köpek Arayan

Trafik kazas...

Golden retri...