Yardım Email Gönder  
 köpekkoliksezanur ...
 RudeBoy and BadBoy...
 svl_79 - SENİ ÇOK ...
 temalogy - Gül Han...
 köpek_labrador - B...
 baron01 - Nuray Tu...
Şifremi Unuttum!

Kuduz (Rabies) - Vet Hek Sefer Demir

Sinirlere duyarlı bir virüsün  neden olduğu ve çok hızlı seyreden bir hastalıktır. Bütün sıcak kanlı hayvanlar hastalığa duyarlıdır. Hastalık özellikle köpeklerde, kedilerde ve vahşi memelilerde görülür. Hastalık zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalık olduğu için insanlarda büyük bir tehlike arz eder. Yarasalarda bulunan virüs doğal bir varyant olup insanlar ve hayvanlar için patojendir. Kuduz virüsü hasta hayvanların salyası ile çevreye yayılır. Köpeklerde salya klinik belirtilerin başlangıcından 5 gün önceye kadar virüs ihtiva eder. Hasta hayvanların idrar, süt, gaita ve kanlarında virüs bulunur.

Hastalığın bulaşması genellikle kuduz hayvanların sağlam hayvan ve insanları ısırması ile olur. Ancak enfekte salyanın açık yaraya bulaşması ile ısırma olmaksızın da hastalık oluşabilir. Son zamanlardaki çalışmalar hastalığın solunum yoluyla da bulaşabileceğini göstermiştir. Salgın olaylarında, enfeksiyon zincirinin asıl taşıyıcısı olan hayvan türüne göre, farklı salgın formları vardır.

Urban Form: Köpek ve kediler tarafından taşınır. Enfeksiyonun son halkası insanlardır. Köpeklerin birbirleri ile ve öteki evcil hayvanlarla temas imkanı fazla olduğu ve saldırgan safhada uzun mesafeler katettiği için urban kuduz tipi geniş bölgelere yayılır.

Silvatik Form: Tilki, çakal ve sansar gibi yabani hayvanlar tarafından taşınır.

Yarasa Formu:
Yarasalar tarafından taşınan formu olup oldukça tehlikeli olup insanlar ve hayvanlarda felçlerle kendini belli eder. Klasik belirtileri oluşturmaz.

Virüs vücuda girişten itibaren sinirler boyunca ilerleyerek beyine doğru ilerler. Isırılan hayvanlarda hastalık belirtilerinin ortaya çıkma süresi:hayvan türüne, ısırılan yerin merkezi sinir sistemine uzaklığına, ısırık yarasının derinliğine, bir veya birden fazla oluşuna göre değişir. Bu süre kesin olmamakla beraber 2-12 hafta arasında değişir, ama yüz ve kafada olan ısırıklarda 2 gün sonrada hastalık belirtileri ortaya çıktığına rastlanmıştır.

Teşhis: Belirtilerin çok belirgin olduğu durumlarda tanı mümkün olmakla beraber bazen de tanı koymak mümkün olmamaktadır. Hayvanlar huzursuzdur.maçsız olarak oraya buraya koşmaya başlarlar. Bazen saldırgan davranışlar dikkati çeker. Birkaç gün sonra oluşan paralitik devrede yutma güçlüğü, salya akıntısı, sallantılı yürüyüş ve felçler şekillenmeye başlar. Bunu takip eden 3-5 gün içindede ölüm gerçekleşir.

Tedavi: Hastalığın tedavisi yoktur.

Korunma: Başı boş köpek ve kedilerin kontrol altına alınması ve kontrolsüz çoğalmalarını önlemek amacıyla toplama ve kısırlaştırma merkezlerinin kurulması gereklidir. Sokak köpekleri sahiplendirilmeli, kayıt altına alınmalı, sahipli köpek ve kediler periyodik olarak aşılanmalıdır.

Veteriner Hekim Sefer Demir
www.seferdemir.com

Sefer Demir 1986 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunu olup, şu anda Balıkesir merkezde Ege veterine klinğinde klinisyenlik yapmaktadır.

Burada verilen sağlık bilgisi sadece eğitimsel amaçlar içindir ve bir sağlık çalışanı ile yapılan görüşmelerin yerine geçmesi amaçlanmamaktadır. Hasta bakımı ile ilgili tüm kararlar hastanın kendi özelliklerini de göz önünde bulunduran bir sağlık çalışanı ile birlikte alınmalıdır.

16.07.2003

İlgili Başlıklar
Kuş ve köpekler de itlaf ediliyor
Lütfen Erdek’e yardımcı olabilir miyiz?
Tolga Özdinç'in köpeği Jonathan
Gömeç’e sokak hayvanları için rehabilitasyon merkezi
Balıkesirli ücretsiz kuduz aşısı ve uyuz tedavisi
    Yorum Yaz

Yorumlar   (1 adet)

Yazan: sakızcı

Tarih: 18 Kasım 2004

Saat: 22:25

bilgiler için çok teşekkürler,beni bir ev kadiesi ısırdı,canım pek fazla acımadı,ama çok korktum ve ağladım (kim olsa ağlar bence) bu arada arkadaşlar haberiniz olsun özel hastenelerde aşı olunmuyor,böyle bir kural varmış.hemen şişli haseki hastanesine gittik,kedinin durumunu bilmediğimiz için beş kere aşı oldum.ama gerçekten hiç hemde hiç acıtmıyor (kedinin ev kedisi olup olmadığını bilmediğimiz için beş kere aşı oldum,bilseydik üç kere olacaktım) aşı günleri yorulmamak,terlememek ve yıkanmamak gerektiği için voleybol dersime dört hafta boyunca gidemedim ama geçen cumartesi beşinci aşımı da oldum veeeeeeeee
BBİİİİTTTİİİ!!!!!!!...

Sayfa başına dönmek için tıklayın
Balatta kayıp golden
9 aylık kopoy um büyükçe...
[b]kayıp terrıer ankara[...

Barınaklardan

Rot doberman...

Evde butik p...

Eş Arayan

Bosamıza gel...

Erkek minyat...

Köpek Arayan