Yardım Email Gönder  
 erujum - Yeni Yavr...
 erujum - Amerikan ...
 karlıçınar - Kanga...
 toprak musti - Sib...
 toprak musti - Orh...
 köpek_isteyen - Bu...
Şifremi Unuttum!

Ya onun bir yeri ağrıyorsa ? - Vet Hek Akif Demirel

Köpekler de insanlar gibi ağrıyı hissederler. İnsan ağrıyı dile getirebilir, ama hayvan dostlarımız maalesef bunu anlatamazlar. İyi bir gözlemle ağrının varlığını anlayabilirsiniz.

Mesela, ağrı olduğunda köpeğinizin huyu değişebilir. Daha önce yaptığı aktiviteleri yapmaktan kaçınabilir. Daha sinirli olabilir, yerinden kalkmak istemeyebilir.

Bacaklarında ağrı var ise yürümede güçlük çekebilir ya da topallayabilir. Merdivenlerden çıkıp inerken, arabaya binerken bunu daha kolay gözlemleyebilirsiniz.

Hayvanlarda diş ağrısı da olur. Dişi ağrıyan bir köpeğin yüz ifadesi değişir. Yüzünde bir hüzün görülüp, yüz utangaç bir ifade alır. Derdini anlatamayan hayvan gözlerinizin içine bakar ve adeta sizden yardım ister.

Ağrının bir çok nedeni vardır. Yaşlı köpeklerde hareketlerin azalması bazılarınca doğal karşılanıp "Yaşlılıktandır" diye kesip atmak çok yanlıştır. Yaşlanan köpeklerde eklem ve kemiklerde başlayan ağrılı bir hastalığın başlangıcı olup mutlaka ona yardımcı olmak gerekir.

Ağrısı olduğuna inandığınız bir hayvana kendi ağrı kesicilerinizi vermeniz istenmeyen sonuçlara hatta ölümlere neden olabilir. Özellikle kedilerde Parasetamol içeren ilaçlar (Calpol, Benical, Tylol, Theraflu, Termalgine, Vermidon vb. ) öldürücüdür. Bu tür ağrı kesicilerin mide kanamasına neden olduğu bilinmektedir. O yüzden herhangi bir ağrı kesici (Aspirin dahil) kullanmadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Hiç kimse köpeğinizi sizden daha iyi tanıyamaz, gözlemleyemez ve tarif edemez. Veteriner hekiminize köpeğinizle ilgili en iyi bilgiyi siz verebilirsiniz. Erken teşhis hastalığın ilerlemesini önleyebildiği gibi sevgili dostunuzun daha mutlu yaşamasını sağlayacaktır.

Veteriner Hekim Akif Demirel
    İstanbul Animal Hospital

Akif Demirel, 1982 yılında İstanbul Üniversitesinden mezun oldu. 1991'de Kanada, 1994 yılında da Amerika denkliklerini aldı. Kanada ve ABD'de uzun yıllar Veteriner Hekim olarak çalıştı. American veterinary Medical Association , British Columbia Veterinary Medical Association, College of Veterinarians of Ontario, Florida Board of Veterinary Medicine, İstanbul Veteriner Hekimleri Odası, European Internal Medicine Society, International Marine Mammals Association gibi kuruluşlarının üyesi. Türkiye Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri derneğinin kurucu başkanı olan Akif Demirel 2 çocuk sahibi. Ocak 1996 da eşi Filiz Demirel ile birlikte İstanbul Hayvan Hastanesini kurdu.

Burada verilen sağlık bilgisi sadece eğitimsel amaçlar içindir ve bir sağlık çalışanı ile yapılan görüşmelerin yerine geçmesi amaçlanmamaktadır. Hasta bakımı ile ilgili tüm kararlar hastanın kendi özelliklerini de göz önünde bulunduran bir sağlık çalışanı ile birlikte alınmalıdır.

07.01.2004

Yorum Yaz

Yorumlar   (8 adet)

Yazan: editör

Tarih: 19 Nisan 2004

Saat: 13:22

Sayın Akif Demirel sitemize konuk olmuş veterinerlerden birisidir. Kendisinin sürekli bu sayfayı takip edip sorularınızı yanıtlaması imkanı olmayabilir. Lütfen sorularınızı bu sayfa değil forumdaki veterinerimize sorun bölümüne yazın.

Yazan: Apache

Tarih: 07 Şubat 2004

Saat: 20:26

Benim 3 aylık bir Labrador goldum var. Onu Proplan yavru ile besliyoruz. Ancak yemesi çok az. Çoğu zaman iştahsız. İştahsızlığının sebebi ne olabilir?

Yazan: juli

Tarih: 30 Ocak 2004

Saat: 12:29

bana yardımcı olursanız çok sevinirim benim terrier cinsi köpeğim devamlı kusuyor sebebi ne olabilir

Yazan: Rocksy

Tarih: 28 Ocak 2004

Saat: 15:35

gerçektende yararkı bilgiler...

Yazan: editör

Tarih: 28 Ocak 2004

Saat: 11:14

Merhaba Veteriner Bilgi Bankasında İstanbul Hayvan Hastanesi şeklinde arama yaptırırsanız adres ve telefonlarına ulaşabilirsiniz.

Yazan: pufidik

Tarih: 26 Ocak 2004

Saat: 22:00

Ben istanbul hayvan hastanesi nerededir onu merak ediyorum. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

Yazan: sezen

Tarih: 25 Ocak 2004

Saat: 04:05

13 yaşındaki dalmaçyalı köpeğimin sorunu nedir çözemiyorum,arka ayaklarında yada belden aşağısında bir sorun yaşıyor ,yürürken merdiven çıkarken yatarken kalkarken hatta tuvaletini bile yaparken ayakta durma zorluğu yaşıyor,arka yani belden aşağısını tutamıyor gibi,çekilem film,lerde birşey çıkmadı ve kullandığımız ilaçlarda fayda etmiyor(ETOGESİC,EXCEL GLUCOSAMİNE,TETRADOX,BİR TANEDE ADINI UNUTTUĞUM SARI KUTULU BİR İLAÇ)ne yapacağımı bilemiyorum çok sıkıntımız var,eve 2 köpek daha geldi ve onların hareketliliği onu daha çok sinirlendiriyor,bu arada şunuda belirtmeliyimki veteriner,ler dahil her görenin söylediği şey en fazla 5 ,6 yaşında gösterdiği,bir insanın bile bakılamayacağı kadar ihtimam gören bir canlıdır benim oğlum,neden böyle oldu anlamıyorum,yardımcı olursanız çok sevinirim.
teşekkürler.

Yazan: rakun76

Tarih: 21 Ocak 2004

Saat: 08:13

Verdiğiniz bu yararlı bilgiler için teşekkürler.

Sayfa başına dönmek için tıklayın
Adana'da dogo köpeğim ka...
Balıkesirde kayıp yavru ...

Barınaklardan

Rot doberman...

Evde butik p...

Eş Arayan

Bosamıza gel...

Erkek minyat...

Köpek Arayan

Trafik kazas...

Golden retri...