Yardım Email Gönder  
 erujum - Yeni Yavr...
 erujum - Amerikan ...
 karlıçınar - Kanga...
 toprak musti - Sib...
 toprak musti - Orh...
 köpek_isteyen - Bu...
Şifremi Unuttum!

Köpek Eğitim Sözlüğü

BAFİ K9 sahibi ve baş eğiticisi Sn. Leyla Büktaş'ın hazırladığı "Köpek Eğitim Sözlüğü"nde, eğitimdeki en temel bilgilerin kısa açıklamalarına ulaşacaksınız.

Genel terimler
. Kedi / Köpek Çiftliği: Köpeklerin yetiştirildikleri, eğitildikleri ve kedi ile köpekler için pansiyon hizmetinin verildiği evdir.
. Köpek Pansiyonu: Köpeklerin geçici olarak barındıkları, özel olarak dizayn edilmiş ve donatılmış yerdir. Mesela, köpeğin sahibi seyahatteyken ya da köpeğin eğitim süresi sırasında. 
. "Köpek Eğitmeni: Köpek eğitiminde vasıflı ve deneyimli kişi.
     - Serbest Eğitmen: Hayvan çiftliği olanaklarının desteği olmadan köpek eğiten köpek eğitmenidir. Köpek sahiplerinin evlerine giderek köpeğin sahibinin bahçesinde ya da boş bir alana götürülerek eğitebilir. 
     - Kedi / Köpek Çiftliğinde Çalışan Eğitmen: Hayvan çiftliği müessesi içinde çalışan köpek eğitmeni.

Eğitim Yaklaşımları
. Zorlayıcı Eğitim:
“Geleneksel eğitim” olarak bilinen bu yaklaşım köpekten arzu edilen davranışın cezaya ve olumsuz bildirimlerle bir bütün olarak elde edilmesine dayanır. Köpek yapmaması gereken hareketlerden sadece canı yanmasın diye yapmaktan kaçınır. Köpeği isndiren bir eğitim biçimidir.
. Pozitif Eğitim: Davranışların olumlu olaylar serisi ile istenen hareketlere ulaşılmasıdır. Pozitif desteklemeyle, bu eğitimin temel fikri köpeğin ondan ne yapılması istendiğini düşünmesidir. Bu eğitim biçimi özellikle özürlülere yardım köpeklerinde kullanılır.
. Clicker Eğitimi: Bilimsel olarak tesirli şartlanma (operant koşullanma) terimi ile açıklanan bir eğitim şeklidir. Operant koşullanma herhangi bir canlının, etkileşime girerek çevresinden öğrenmesidir. Köpekler de aynı insanlar gibi bilgiyi en kısa ve net şekilde sunulduğunda algılar. Clicker eğitimi tekniğinde her iki taraf için de olumsuz bir durum yoktur. Eğitim, istenilen hareket oluştuğunda clicker sesiyle olumlu takviye ve ödül şeklinde elde edilir.
. Grup Eğitimi: Birden fazla köpeğe aynı anda verilen eğitimdir. Köpeklerin ve sahiplerinin sosyalleşme becerilerini güçlendirme, grup eğitiminin pozitif yönüdür.
. Bireysel Eğitim: Belli bir zamanda sadece bir köpeğe verilen eğitimdir. Eğitmenin köpeğin bireysel karakteristik özelliklerine göre eğitmesi bireysel eğitimin pozitif yönüdür.
. Köpek + Sahip Eğitimi: Evrensel olarak tercih edilen, mümkün olduğu her zaman, köpek sahibinin / bakıcısının eğitime katılmasıdır.Çünkü, eğitim mekanik bir alışkanlıktan başka bir şey değildir.

Eğitim Türleri
. Temel Eğitim:
Köpeğinizle iyi iletişim içinde olmak için gerekli asıl eğitimdir. Bu eğitim 5 temel komutu içerir: “ Otur,Yat, Kal, Gel, Yürü”. Genellikle bir köpek bu komutları 4 aylıktan sonra doğru olarak öğrenir. 
. İleri Eğitim: Temel eğitimden sonraki ikinci adımdır. Köpek tasma ile ama kayışsız olarak eğitilir. İleri eğitimden sonra dahi, köpeğin 2 yaşını bitirene kadar halka açık alanlarda serbest bırakılmaması tavsiye edilir.
. Koruma Eğitimi: Köpekler 1 yaşından sonra, öncelikle temel ve ileri itaat eğitimlerini aldıktan sonra koruma eğitimi alabilirler. Koruma eğitiminde eğitimciler köpeğin temel güdülerinden olan av içgüdüsünden faydalanırlar. Sahibinin “dikkat” komutuyla köpek havlar, gerekirse ikinci bir komut olan  “koru” komutuyla ısırır ve ısırdığı yeri “bırak” komutu alana dek serbest bırakmaz. Bu eğitim 3 gruba ayrılabilir:
    - ‘Alan Koruma Eğitimi’: Köpeğe belli bir alanı koruması öğretilir.
    - 'Nesne Koruma Eğitimi’: Köpek, sahibinin kendisine korunması için emanet ettiği herhangi bir nesneyi korur.
    - 'Bodyguard Eğitimi': Herhangi bir kişi ve ya nesneden tehlike hissetmesine karşı köpeğin sahibini koruması eğitimin temel hedefidir.
. Arama Eğitimi: Köpekleri fazlasıyla gelişmiş duyu organları sayesinde belli maddeleri aramak için eğitmektir. (Ör. Narkotik, patlayıcı, besin maddesi) 
. Kurtarma Eğitimi: İnsanların acil durumlarda yerlerini bularak hayat kurtarmak için eğitilen köpeklerdir. (Ör. Doğal çevrede kaybolunduğunda ya da deprem ve sel gibi doğal afetlerde) 
. Engellilere Yardım Eğitimi: Görme, işitme ve ya yürüme engelli insanlara yardımcı olmak için özel seçilmiş köpeklerin eğitimidir.

. Serbest Stil Eğitim: Eğlence odaklı eğitimdir, temel ve ileri öğrenme tamamlanınca köpeğe özgü kabiliyete göre verilir.
    - Çeviklik Eğitimi: Eğitimcinin köpeği, belli zamanda engellerin üstesinden gelme  derslerine yönelttiği rekabete dayanan bir spordur. Köpekler engelli atlayış, rampa ölçümü, tünnelden geçme, tahtravallinin bir yanından öbür yanına geçme ve bir sıra direğin arasından geçmede zamana karşı yarışırlar.  Hatalara dayanan skorlamayla köpek çevikliği, heyecan vererek izlenen bir şov olmuştur. Bu eğitim, 1 yaşından büyük yetişkin köpeklere verilmelidir.
    - Köpek Dansı: Köpek sahibi köpeğiyle müzük eşliğinde dans gösterisine benzeyen ritmik hareketler yaparlar.
    - Frisbee Eğitimi: Köpeğe havada frisbee yakalamasını öğreten eğitimdir.
    - Fly Ball: Köpeğin havada bir sıçrayışta bir trambolini iterek topu yakalaması ve engelli bir parkurdan geçerek getirmesi şeklinde yapılan yarışmadır.
    - Su sporları: Köpeğin belli bir noktaya kadar yüzmesi, oradaki nesneyi ağzına alıp geri getirmesi ya da atletik branşlarda suda uzun atlamasıdır.

BAFİ K9 sahibi ve baş eğiticisi Leyla Büktaş

Sizin Yazılarınız sayfasına yazılarınızı yollamak için editor@havhav.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.

29.09.2003

İlgili Başlıklar
Köpeğinizin kondisyonu yerinde mi?
Hamile köpeğin beslenmesi
Profesyonel Köpek Eğitmeni Olmak İsteyenler İçin Yeni Fırsat
Köpeklerde obezite
Sürekli havlıyor
    Yorum Yaz

Yorumlar   (1 adet)

Yazan: interesting

Tarih: 29 Kasım 2003

Saat: 22:11

16 aylık haydut isimli goldennım var.9 aylıkken özel hocadan ilk eğitimini aldı.fakat haydutda eğitimle ilgili kuralları keyfi olunca yerine getiriyor yada ben kızınca yerine getiriyor.ltf iyi eğitim verecek bir çiflik yada önrilerinizi bekliyorum.saygılarımla.

Sayfa başına dönmek için tıklayın
Adana'da dogo köpeğim ka...
Balıkesirde kayıp yavru ...

Barınaklardan

Rot doberman...

Evde butik p...

Eş Arayan

Bosamıza gel...

Erkek minyat...

Köpek Arayan

Trafik kazas...

Golden retri...