|
|
|
 |
|
|
|
|
Duyarlı olmaya küçük bir çağrı |
|
* resim havhav.com arşivinden |
|
9. Uluslararası Pet ve Evcil Hayvan Aksesuvarları Petshow 2005’i bir çok hayvansever ziyaret etti. Bizde yıllar yılı içimizde büyüttüğümüz hayvan sevgisinin uygun zaman ve uygun koşullarda buluştuğunu düşünerek, ailece soluğu Petshow’da almıştık. Güvenilir bir isim altında toplam 80 firmanın yer aldığı, bir çok etkinliğin yapıldığı bu fuarda başımıza hiç de hoş olmayan durumların geleceği aklımızın ucundan geçmemişti. Sadece bir pet market olmadığını ve koşullarının daha iyi olduğunu düşündüğümüz aynı zamanda mesleği veteriner olan kişilerin firmasından Golden Retriver cinsi 2 aylık Karamel’imizi aşılarından ikisinin yapıldığı görünen karnesiyle aldık. Karamel evimize geldiği gün gayet neşeli canlı ve sağlıklı görünüyordu, yemeğini yiyor, oradan oraya neşe ile koşturuyordu. Fakat bir iki gün içerisinde iştahsızlık, ardından da, kusma ve ishal- kanlı ishal gibi belirtiler ortaya çıkınca ve veterinerimiz kanlı ishal teşhisi ile Karamel’imizin tedavisine başladı. Bugüne kadar çevreden söylenenler ve bu hastalıkla ilgili okuduğum tüm bilgiler kanlı ishal vakaları görülen yavru köpeklerinin çoğunun kaybedildiği söyleniyordu. Karamel’i kaybedeceğimi düşünmek bana hayatımda daha önce hiç tadmadığım duyguları yaşattı. O da artık bizim ailenin yeni bir üyesi olmuştu. Daha önceden birisi söylese tam olarak algılayamazdım. “Köpeğim hasta” diyenlere üzülür geçerdim. Ama şimdi onların hissettiklerini çok daha iyi anlıyorum. |
|
Karamel bir hafta boyunca Ataşehir Veteriner Kiliniği’nde Veteriner Erdinç Bey ve diğer çalışanların desteği ile çok iyi bir şekilde bakıldı ve yuvasına döndü. Ama yuvasına dönmeyen ve Petshow 2005’den daha farklı firmalardan alınan birçok köpek olduğunu biliyorum. Karamel’in iyileşme süresi boyunca yaşadığımız maddi ve özellikle de manevi zorlukları ifade etmek çok güç. Evcil hayvanlarda insanın çocuğu kadar değerli oluyormuş, her an gözünün içine bakmak gün be gün eriyip halsiz düşdüğünü görmek gerçekten hepimizi sarstı. Belki biraz deneyimsizdik ve birçok kişinin söylediği gibi toplu evcil hayvan satılan bu tip yerlerden bir hayvan sahibi olmamamız gerekiyordu. Veteriner olduğunu söyleyen kişilere inandık belki de... |
|
Peki bunun sorumluları kimler? Bu yaşadığım olay son günlerde basında duyulan, yurtdışından kaçak getirilen ve izinsiz olarak ülkemize sokulan bir çok evcil hayvanın da bu pet shop’larda olabileceğini aklıma getirmiyor değil. Peki Bu kadar büyük ve önemli bir organizasyona katılan pet shop ve veterinerlerin gerekli denetimlerden geçirilmesi gerekmez mi? Hayvanlar düzensiz bir şekilde diğer hayvanlarla bir arada belki de sağlıksız koşullar altında hayvanseverlerin ilgisine sunuluyor bu ne kadar doğru? Karamel belki, fuara kabul edilen hayvanlara gerekli denetimin yapılmamasından başka hayvanlardan, belki bizim aldığımız firmanın koşullarından, böyle bir hastalığa yakalandı bilemiyorum. Şimdi iyi sağlığı ve neşesi yerinde. Benim isteğim bu ve bundan sonra bu tip olayların yaşanmaması adına, Pet Shop’ların özellikle de muhtemelen önümüzdeki sene yeniden gerçekleşecek CNR fuarcılık çatısı altında büyük bir organizasyon olan Petshow fuarına katılan firmaların daha iyi bir şekilde denetlenmesi, ülkemize Orta Avrupa’dan daha çok Romanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde kaçak şekilde sokulmaya çalışılan evcil hayvanların girişlerinin engellenmesi. |
|
Bu konuyla ilgili olarak hepimizi daha duyarlı olmaya çağırıyorum. |
|
Ömür İsfendiyaroğlu 19.04.2005
Sizin Yazılarınız sayfasında yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı editor@havhav.com adresine gönderebilirsiniz. |
03.06.2005 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yorumlar (10 adet) |
|
Yazan: DAİSCY |
Tarih: 13 Mart 2008 |
Saat: 18:34 |
ya tamamda bu barınaklar nerde oluyo bn çeşmede oturuyorum lütfen yalvarırım bana bilgi verin |
|
|
Yazan: rakii |
Tarih: 21 Haziran 2005 |
Saat: 13:08 |
arkadaşlar inanın bana barınaklarda çok tatlı bakıma muhtaç yavru cins köpekler var onlardan alın ölmesinler artık bu katliyamlarada son verilsinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn YETER BE YETER. |
|
|
Yazan: gorby |
Tarih: 20 Haziran 2005 |
Saat: 14:58 |
Geçmiş olsun:(
Bence eğer biz hayvan severler, hayvanları para ile alarak evlat edinmekten vazgeçersek talepler ortadan kalktığı için artık hayvanları satamayacaklar!..
Talep olmadığı için'de bazı kötü niyetli insanlar kaçak hayvan ticareti yapamayacaklar!..
Bir düşünün, biz hayvan severler hayvanları satın aldığımız için (köleler gibi) zavallı yavrucaklar ne kötü şartlarda bize ulaştırılmaya çalışılıyor!?
Uzun süren yolculuklar... Sağlıksız ortamlarda geçici barınma problemleri... En kötüsüde ilerki yaşamlarını etkileyecek boyutta ciddi sağlık içerikli ihmaller (aşılama, beslenme v.s.)!!!
Bunlara bizim taleplerimiz sebep oluyor.
NEDEN HAYVAN SATIN ALIYORUZ? ONLAR KÖLEMİ? YA DA MAL MI??? |
|
|
Yazan: salak |
Tarih: 18 Haziran 2005 |
Saat: 10:31 |
ben kıvrcığa katılıyorum düşün senize sizin bir köpeğiniz var ve siz onu satıyorsunuz nekadar acı köpekler kırma olsada onları kırma diye almasakta onlar bizim dostumuz |
|
|
Yazan: eylul999 |
Tarih: 13 Haziran 2005 |
Saat: 23:43 |
Bence de.Hayvanlar da canlı yaaaa.Niye satılıyorlar ki.İnsan satmak gibi birşey bu.Asıl aşılarının tam olmaması en kötüsü.Bir golden almak için en az 250dolar veriyoruz. |
|
|
Yazan: gerçekci |
Saat: 22:49 |
bu olayın sorumluluğunu kendinizde arayın turkiyede doğmuş ve yurt dışından gelen köpeklerden daha çok sağlıklı ve daha ucuz köpekler varken insanlar gidip pet shoplardan köpek alıyor ve bu alınan köpekler ya hasta yada saf değil kırma çıkıyor anasını babasını gördüğünüz yerli doğum köpekleri alın üzülmeyin |
|
|
Yazan: kıvırcık33 |
Saat: 00:47 |
haklısınız,sorumluluk diye bişey kalmamış.yazık hayvanlara yaa..aslında sadece bize arkadaş olarak dünyaya gelen bu sevimli yaratıkları para ile satmak bile iğrenç geliyor bazen.Onların ne güzel paraya ihtiyacı yok sadece istedikleri ilgi ve sevgi....ama onlara sahip olmamız için bedel ödüyoruz işte. |
|
|
Yazan: BİBERİKO |
Tarih: 10 Haziran 2005 |
Saat: 13:48 |
HAKLSINIZ BU İNSANLARI HİÇBİRİ SEVGİ BEKLEMİYOR AMAÇ İNSANLARIN SÖMÜRÜP PARA KAZANMAK ŞANA KADAR BAKTIĞIM KÖPEKLERİN HİÇBİRİNE PARA VERMEDİM BAKAMAYAN İNSANLARDAN ALDIM SOKAĞA ATILMASIN DİYE ŞU AN 2 KÖPEĞİM VAR İLERDE BİR TANE DAHA ALCAĞIM AMA YİNE BAKILMAYAN BİR KÖPEK OLACAK , BU İNSANLAR GERÇEK ANLAMDA BİRER ŞEYTAN ALDIKLARI PARA HARAM OLSUN NE DİYEYİM İNSANLARIN DUYGULARI İLE OYNUYORLAR |
|
|
Yazan: karbeyaz |
Tarih: 08 Haziran 2005 |
Saat: 10:06 |
yazan:merve
merhaba ben sizin derneginizini
çok begendim piknik olayına gelince ıspartadada piknik düzenlerseniz memnun olurum |
|
|
Yazan: Gamze_07 |
Tarih: 04 Haziran 2005 |
Saat: 16:27 |
kesinlikle haklısınız.Bu tarz olaylar o hayvanlardan uzak durmamızı sağlıyor ben en çok buna üzülüyorum.Çünkü benimde bir goldenım var ve alırken anne altından almak istedim öyle de oldu ama öbürlerine üzülüyorum.Ben Bu şehirdeki petshoplardan birtanesinin sahibine bu hayvanlar burda mikrop kapıp kanlı ishal olabiliyorlar temiz mi bunlar dedim.O da bana bizim sabah akşam veterinerimiz geliyor dedi ben bundan nasıl emin olacağım dedim o da bana belgeleri sundu.Bunlar çoğu gerçek olmayabiliyor ama dedim denetleme var mı dedim biz de var ama isterseniz araştıradabilirsiniz dedi.Ben de oradan köpek alacaktım ama bu belgelerin arastırılsa bile veterinerlerle anlaşılıp yapıldıgını öğrendım ve mecburen anne altından yavru aldım oradan alamadım.. Buna bende çok üzülüyorum artık bir çaresi bulunsun. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|