Yardım Email Gönder  
 erujum - Yeni Yavr...
 erujum - Amerikan ...
 karlıçınar - Kanga...
 toprak musti - Sib...
 toprak musti - Orh...
 köpek_isteyen - Bu...
Şifremi Unuttum!

Coprophagia / Koprofaji : Dışkı yeme

Hiç hoş bir konu değil ancak karşılaştığım köpek dostlarından gelen sorular, telefon ve e-posta yolu ile yöneltilen yakınmalar bu konuya değinmemi gerektiriyordu.

Koprofaji dışkı yeme anlamında kullanılan teknik bir terimdir. Bir köpek sahibinin görmek istemediği en uygunsuz durumdur. Sadece köpeklerde görülmez, otobur canlılar olarak tanımlanan tavşan, rat, fare, kobayda olduğu gibi domuz, at ve insanda da koprofaji bildirilmiştir. Hayvanların birçok faktör nedeniyle gösterdikleri kötü davranışlardan birisidir.

Nedenleri araştırılmışsa da tam olarak şundandır diyemiyoruz. Köpeklerde bu kötü alışkanlığa sahip olmanın olası nedenleri:
I. Besin yetersizliği,
II. Can sıkıntısı,
III. Dar bir alana hapsedilme,
IV. Besinlerdeki lif miktarının azlığı,
V. Stres,
VI. Takıntı
II, III, V.ve VI. nedenler birbirlerinin içinde olsalar da tıpkı korku ile fobinin birbirinden ince farklarla ayrıldığı gibi ayrılırlar. Bir kez bu kötü alışkanlık baş gösterdi mi vazgeçirmek zordur. Bu faktörlerin bir kaçı bir araya geldi mi olgu daha da şiddetlenir. En iyisi siz ondan iğrenmeden o dışkı yemekten iğrensin... 

Köpeklerdeki dışkı yemenin arkasında besin kökenli nedenlerin bulunup bulunmadığı henüz açıklığa kavuşmamıştır. Sırtlanların, yabani köpeklerin dışkılarını herhangi bir neden olmaksızın yedikleri görülmüştür. Köpek bağırsaklarında bakterilerin oluşturduğu mayalanmanın yetersiz oluşu köpeklerin dışkı yeme yoluyla besin maddeleri gereksinimlerini karşıladığı tezini ortadan kaldırmaktadır. Köpeklerin yalnızca kendi dışkılarını değil tavşan ve insan dışkılarını da yedikleri bilinmektedir. Böylelikle dışarıdan alınması zorunlu besin bileşenlerinin bakteriyel mayalanma sonucu bağırsaklarda sentezlenme / üretilme yoluyla sağlandığı bunun için köpekgillerin dışkı yediğine yönelik düşünce geçerliliğini kaybetmektedir.

Diğer bir düşünce de ise; dışkı yemenin özellikle besin bileşenlerinden olan protein ve nişastanın sindirilmelerine yönelik eritici enzimlerini saklama eğilimlerinden kaynaklandığı yönündedir (köpeğin bu enzimleri dışkıyla alıp tekrar kullanabilmesi için). Bunun yanı sıra köpek dışkısındaki sindirim enzimlerinin seviyeleri hakkındaki bilgiler çok az olduğundan dışkı yemenin bu enzimleri saklamadaki yardımı konusu ispatlanamamıştır.

Yavru köpeklerin dışkı yemeye 3 haftalık yaşta başladıkları ve bu davranışı yetişkinlik dönemine kadar sürdüğü bildirilmiştir. Dışkı yemenin dar, kısıtlı alanda yaşamak zorunda bırakılan köpeklerde can sıkıntısı sonucu olarak da gelişebildiği gözlemlenmiştir. Özellikle bir balkona, yada kulübesi ile birlikte 3 - 4 metrekare dar bir yerde yaşamaya mahkum edilen köpeklerde bu kötü alışkanlığa kapılma daha sık karşılaşılan olumsuz bir olgudur. Birde zemin temizliği düzenli ve sık yapılmıyorsa çok daha çabuk bu olumsuzluk gelişecektir.

Dışkı yeme ile ilgili kesin bilgiler çok az olduğundan doğru bir tedavinin yapılması konusunda öneride bulunmak zordur. İlk önce “tam ve dengeli” bir mama ile serbest beslemeyi öneriyoruz. Normalde biz ay yaşına ve beden ağırlığına göre kontrollü ve kısıtlı beslemeyi öneririz ancak bu durum düzelinceye kadar kısıtlamaları kaldırın. Biraz daha açayım, ben bir köpek dostu ile konuşurken; köpeğinin yaşını, ırkını ve şu anki ağırlığını sorarım aldığım cevaplara göre verilmesi gereken günlük mama miktarını, öğün sayısını söylerim. En sonunda da, 15 dakika içinde mama kabındaki mamayı bitirdi, bitirmedi mama tabağını kaldırın derim. Ama dışkı yeme problemi olan köpeklerde tersine günlük mama miktarını 100 –150 gram geçtiğim gibi her zaman önünde mama bulunsun derim. Önerdiğim bir başka yöntemde köpeklerin kemirmesine yönelik muhtelif malzemeler var, örnek olarak; kurutulmuş dana kulağı, penisi, füme kemik, kurutulmuş işkembe, pres kemikler vb. bu tür malzemeleri yalnız kaldığı zaman oyalanması için verin derim. Önerdiğim başka bir yöntemde; dışkıyı görür görmez temizlemeyin tersine bırakın ortada kalsın, üstüne bir enjektörle sulandırılmış acı biber, acı sos püskürtün bir ya da birkaç defa ağzı yansın, vazgeçsin. Bazı köpekler acıya çok dayanıklıdır hatta hoşlarına bile gider, buna karşıda çözüm var: Tuzlu su evet tuzlu su, bir bardak suya 1-2 tatlı kaşığı tuz atın bu karışımı dışkının üzerine püskürtün ve bu olayı 3-4 defa tekrarlayın ki şartlı refleks gelişsin ( -tuzlu dışkıyı yiyince midem bulanıyor, kusmak istiyorum, en iyisi ben bunu yemeyeyim). Bu da kâr etmedi ne zaman parka çıksak gidiyor başka köpeklerin dışkılarını yiyor diyorsanız, ağızlık takın (müzilyer / mazıl) 1 ay böyle çıkınca, gördüğü, kokladığı dışkıya uzanamayınca bu alışkanlığından vazgeçecektir.

Can sıkıntısı gibi, problemin ilerlemesine yardımcı olan diğer faktörleri ortadan kaldırmak için köpeğinizi dikkatlice gözlem altında tutmak ve bu arada yeterli egzersizi sağlamak gerekir.

Bahçeniz varsa dışkıdan temiz olmasına özen gösterilmelidir.
Kaliteli, sindirilebilirliği yüksek, lif miktarı ayarlı bir kuru mama ile besliyorsunuz, temizliğe önem veriyorsunuz ve hiç yalnız kalmıyor yine de huylu huyundan vazgeçmiyorsa! Köpeğinizin pankreasında bir sorun olabilir. Gideceğiniz yeri biliyorsunuz.

Umarım köpeğinizin böyle kötü bir alışkanlığı yoktur ve hiç de böyle bir şeye başlamaz.

Hep sağlıklı, hep mutlu ve hep köpekle kalın.

Saygılarımla,
Veteriner Hekim M. Hakan Boyar
Global Gıda Ltd. Ürün Müdürü - İzmir

25.02.2005

İlgili Başlıklar
Şimdi banyo zamanı :)
Ödül ve köpek
KÖPEĞİME TUVALET EĞİTİMİ NASIL VEREBİLİRİM?
Çocuklar ve köpekler
Köpek Nasıl Sahiplendirilir ?
    Yorum Yaz

Yorumlar   (4 adet)

Yazan: serapgibi

Tarih: 09 Mart 2005

Saat: 18:42

Dişi Amerikan Cocker'im, üç -dört aylık olana kadar kendisininkini asla ancak birlikte büyüdüğü kedimin dışkısını neredeyse tutkuyla yemekteydi. Hayırlar, dışkıya keskin acı karıştırma gibisinden önlemler durumu değiştirmedi. Hatta yutulabilecek hemen her nesneyi(kordon, fiş parçacıklarını kusmuştu) yutuyordu. Vet. hekim önerisiyle supradyn gibi bir multivitamin başladığımın üçüncü-dördüncü haftasında kötü alışkanlığından kurtuldu. şu anda yedi yaşında ve halen kedim olduğunda dışkı yeme eğilimi tekrarlıyor; kalsiyum-magnezyum-çinko vb. içeren (kaliteli mamaya rağmen)ve bu alışkanlık için de kullanılan bir toz eklendiğimde bu alışkanlığı geçiyor.Kötü hatta iğrenç, tekrarlayıcı bir eğilimle mücadelede katkım olabilir düşüncesiyle yazdım.

Yazan: gkar

Tarih: 27 Şubat 2005

Saat: 19:08

Kopegim 6 aylik erkek bichon frise; su an 4 kilo 200gr. Normalde bizimle beraberken kakasini yaptiginda hic donup bakmiyor bile ancak evde yalnizken veya kendisi arka odadayken yapmissa biz gormeden yiyor. Evde olmadigimizda odasindaki gazetenin kirlenmis olmasindan anliyabiliyorum. Bu problem son 1 aydir falan var ; ondan once yoktu. Tuyleri dokulmesin diye kuzu mamasina gectik tavukta'; onunla ilgili bir sindirim problemi olabilir mi? Tavuklu mamalar cok tuy dokulmesi yapar mi? Acikcasi tavuklu mamayi daha bayila bayila yiyordu. Diskisini yeme problemi ben evde olmadigim zamanlarda siklikle oldugundan nasil mudahale edecegimi de bilmiyorum ama cok korkunc ve hatta cok igrenc bir durum.

Yazan: HEGEL505

Tarih: 27 Şubat 2005

Saat: 15:54

benim teriyer cinsi 7 aylık bi köpeğim var ona evde bakıyorum bahçemizde var bahçede ingiliz puanteri köpeğim durduğu için ona evde bakıyorum bu gün dışarı tuvaletini yaptırmaya çıkardığımda ilk defa dışkı yedi neden olduğunu anlamadım ama yemek düzenine dikkat ediyorum sık ama az yiyiyor.neden böyle bişey yaptığını bilmiyorum.aslında böyle bişey yapması gereken bahçedeki köpeğim olduğunu düşünüyorum çünkü 2günde bir dışarı çıkarıyorum ama 7 aydır onunda böyle bişey yaptığını görmedim.evimiz geniş yani dar bi alanda değil neden bilmiyorum.stresli olduğunuda düşünmüyorum çünkü onu mutlu edicek her türlü şeyi yapıyorum sürekli onunla ilgileniyorum onunla hap oynuyorum çok mutlu görünüyor ama bilmiyorum ve çok merak ediyorum onu kaybetmekten çok ama çok korkuyorum.

Yazan: bala_goz

Tarih: 26 Şubat 2005

Saat: 12:31

kedigenden bir soru yönelttim ancak cevap için ne zaman müsait olursunuz bilmediğim için şansımı bir de burdan denemek istedim.hiç köpek bakmadım.en azından yavru olanlara.şimdi ise 6 pito ile başbaşa kaldım ve yemek konusunda kedigende yazdıklarınız beni düşündürdü.yavrucuklara zarar veririm diye korktum.henüz 2-3 haftalıklar ve benim annelerine verdiğim ev yemeklerinin tadına bakıyorlar.onlar için özel hazırlayabileceğim yemekler konusunda yardımcı olurmusunuz.hazır mama alma imkanım yok.evimde bilgisayar da yok.bu nedenle hafta sonu cevabınıza bakma imkanım olmayacak.1-2 saat içerisinde yanıtlarsanız çok mutlu olacağım.şimdiden teşekkür ederim

Sayfa başına dönmek için tıklayın
Balıkesirde kayıp yavru ...
Kayıp dişi doberman aran...

Barınaklardan

Rot doberman...

Evde butik p...

Eş Arayan

Bosamıza gel...

Erkek minyat...

Köpek Arayan

Trafik kazas...

Golden retri...