|
|
|
 |
|
|
|
|
Şimdi banyo zamanı :) |
|
Havalar ısındı, banyo sezonu açıldı. Çok bilinen, çoğu köpek ve sahipleri için keyifli, eğlenceli bu iş için neler anlatılabilir. Çok şey, buyurun bu bir göz atın, sitemiz üyeleri genelde deneyimli köpek severler ancak ziyaretçilerimizin, köpekle birlikte yaşamaya yeni adım atacakların dikkatine !
Geçmişte en çok yaptığımız tavsiye köpeklerin sık yıkanmaması gerektiği yönündeydi, bunda amacımız köpeğin tüylerine, derisine zarar verilmemesi içindi. Oysa bu gün doğru şampuan kullanılırsa hafta da bir yıkanabileceklerini söylüyoruz. Eskiden yazın ayda bir, kışın iki ayda bir yıkanmasında sakınca yok derdik. |
|
Banyo için verilecek ilk karar, nerede yaptırılacağıdır. Evin banyosunda mı, bahçede mi yoksa bir klinikte mi ? Bahçe de ise bir küvet yada leğen içinde mi, yoksa hortumla su tutarak mı ? Bahçede yaptırılan banyoda suyu ısıtma şansınız yoktur, oysa keyifli bir banyo soğuk suyla değil ılık su ile yapılır, aynen bizler de olduğu gibi. Nasıl ki bizler banyodan sonra ferahlarız aynı bizler gibi köpeklerimizde; rahatlar, kendilerini iyi hissederler. O zaman onlara bu rahatlamayı sağlamak bir anlamda onlara karşı görevimizdir.
Bu görevimizi yerine getirirken bazı püf noktaları ! · Gözlerini korumak için banyo öncesi gözlere uygun bir göz pomat ı sürün. · Kulaklarını su kaçmasından korumak için pamukla hazırlayacağınız tıkaçlarla kapatın. · Asla insanlar için hazırlanan şampuanları kullanmayın, Ph‘sı köpekler için ayarlı tüy yapılarına uygun şampuanlar idealdir. ( Bu şampuanların anlaşılması zor etiket bilgilerine yönelik şampuan seçimi konulu yazımı bir süre sonra okuyabilirsiniz ). Bebe şampuanları bile köpekler için uygun olmayabilir, berbat alerjilerle köpeğiniz ve siz karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yıkarken ; Köpeğinizin bütün vücudunu ıslatın, tepki geliştirmemesi için baş kısmını en sona bırakın, başa direk su tutmayın avucunuza alacağınız su ile ıslatın. Sistemli bir şekilde boyundan, kuyruğa doğru çalışın, masaj yapın, friksiyon tarzında uygulayacağınız şampuanı köpürtün. Yüz kısmını yıkarken ıslak bir havlu kullanın, sanki kendinizi lif yada süngerle yıkarmış gibi değil de hafif hafif fazla bastırmadan yıkayın. Özellikle gözlerine şampuan kaçırmamaya çalışın. |
|
Durularken; özel bölgelerini, koltuk altlarını, tırnak aralarını unutmayın. Daha da temiz olmasın için ikinci bir kez yıkayın ya da kullandığınız şampuan kremsizse; nemlendirici, forma sokucu, düzenleyici (conditioner ) ile bir kez daha yıkayın ve durulayın. Bu işlem daha pırıltılı tüyleri görmenizi sağlamanın ötesinde onun sağlığı için gereklidir.
Kurularken ; Bırakın kendi kendine silkinsin fazla suyu atsın, yumuşak bir havlu ile tüylerinin akış yönüne uygun olarak kurulayın.Kurularken aynı yıkarken yaptığınız gibi baştan kuyruğa doğru çalışın, uzun tüylü köpeklerde tüylerin karışmaması için özel tarağı ile tarayarak,fırçalayarak kurutun. Bu işlem tüylerinin karışmasını, keçeleşmesini engeller. Kurulamak çok önemlidir, ıslaklık aynı bir mıknatıs gibi toz ve kirleri çeker. Kuruladıktan sonra ılık ve temiz bir ortamda dinlenmesini sağlayın.
Saç kurutma makinesi kullanıyorsanız, sesine alışık değilse ürkmemesi için biraz uzakta tutun sonra yaklaştırın. En yüksek ayarda değil, ılık ayarda kurutun.
Gelecek yazımda şampuan seçiminde, etiket bilgilerinin okunmasında ki inceliklere değineceğim.
Sevgiyle, köpekle kısaca dostça kalın.
Veteriner Hekim M. Hakan Boyar Global Gıda Ltd. Ürün Müdürü - İzmir |
23.04.2008 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yorumlar (8 adet) |
|
Yazan: ilkeff |
Tarih: 19 Haziran 2008 |
Saat: 10:45 |
Bizimki banyoda hiç durmuyor 2 kişi zor tutuyoruz. Mecburen tasmayla bağlamak gerekiyor ... |
|
|
Yazan: adnann |
Tarih: 10 Haziran 2008 |
Saat: 12:35 |
slm benim goldunum var anne baba bizden yavru aldık il yavruları 8 erkek 5 kız oldu
2 si bizde kalıcak şu an 1 aylıklar çok oldukları için kokuyorlar nezaman yıkamalıyım ilk aşıdan sonra dendi öylemi birde nasıl neyle yıkamalıyımsaygılar |
|
|
Yazan: komedi |
Tarih: 21 Mayıs 2008 |
Saat: 19:32 |
benim arkadasım köpeği var.yeni aldı.ılık suyla yıkadı.hasta oldu.ama yavru deildi 1 yaşındaydı.nasıl hasta oluyo?? |
|
|
Yazan: n1ght |
Tarih: 19 Mayıs 2008 |
Saat: 18:36 |
benim köpeğimde memelerinde şişme var ve süt geliyo ama karnında şişme yok hamilemi nasıl ögrenirim |
|
|
Yazan: Podyumcadisi |
Tarih: 06 Mayıs 2008 |
Saat: 13:52 |
Yaaa Ben Bu Konuyu Cok merak ediyodum banyoda yıkamak ısterım ama ızın verılmıycek balkonda yıkayabılırım demı:D |
|
|
Yazan: vethakan |
Tarih: 31 Mayıs 2005 |
Saat: 14:41 |
Sevgili Seçil , Aşı programı tamamlandıysa , en son yapılan aşısının üzerinden en az 7 gün geçtiyse banyo yaptırabilirsin.Aşı programı sürüyorsa Veteriner Hekimine danış lütfen.Aşı ile banyonun ne bağlantısı var dersen ?
Aşı yapıldıktan sonra 15 günde bağışıklık oluşur.Eğer vücut direnci düşerse , sıradan bir enfeksiyona yakalanırda bağışıklık oturmassa aşı boşa gitmiş olur.Aşının boşa gitmesi demek enfeksiyona karşı korumasız kalması demektir.
Özetle ; Veteriner Hekiminizin önerisi doğrultusunda hareket edin.
Ne kadar küçük yaşta banyo yapmaya alışırsa o kadar iyi olur,kolay olur.
Kolay gelsin... |
|
|
Yazan: secil_köpek |
Tarih: 28 Mayıs 2005 |
Saat: 18:39 |
meraba ben seçil benim pitbuul köpeğim var onu kaç aylık veya kaç yaşındayken yıkanması gerekir ve nasıl yıkanmalı:) |
|
|
Yazan: secil_köpek |
Tarih: 28 Mayıs 2005 |
Saat: 18:34 |
pitbuul köpekleri kaç aylık veya kaç yaşında nasıl yıkanmalı |
|
|
|
|
|
|