Yardım Email Gönder  
 erujum - Yeni Yavr...
 erujum - Amerikan ...
 karlıçınar - Kanga...
 toprak musti - Sib...
 toprak musti - Orh...
 köpek_isteyen - Bu...
Şifremi Unuttum!

Yangından kurtuldu, ama ağır yaralı....

Arthur

Arthur ve Kartopu ile Çiğdem Demirci'nin 29 Mart'ta HavHav forumda açtığı YANGINDAN KURTULDU AMA AĞIR YARALI :( başlığıyla tanışmış oldum. 19 Mart 2004 Cuma günü Fenerbahçe-Kalamış'ta çıkan bir yangın sonucunda yaşlı bir adam ve iki köpeği feci bir şekilde yanmışlardı.

Köpeklerin sahibi Nur Tokuşoğlu, 70 yaşın üzerindeydi ve tedavi için GATA'ya götürülmüştü. En az köpekleri kadar yardıma ihtiyacı vardı ki, hala da öyle. Arthur ve Kartopu ise gönüllü olarak tedavilerini üstlenen Denizatı Veteriner Kliniği'ndeydi. 29 Mart'tan itibaren ağır yaralı bu iki dostumuzun haberleri, aynı başlık içinde, efe kullanıcı isimli Semra Akan ve Çiğdem Demirci tarafından sürekli bize iletildi. Yayınlanan yardım çağrılarına ilk andan itibaren karınca kararınca pek çok kişi yanıt verdi. Arthur ve Kartopu için yeni ve sağlıklı bir yaşamın umudu doğdu. Sonra ne yazık ki çeşitli hikayelerle canımız sıkıldı. Arthur ve Kartopu için para topladıklarını söyleyen, aslında Arthur ve Kartopu ile hiç alakası olmayan kötü niyetli insanlar ortaya çıktı. Sonunda gerçekleri ilk elden öğrenmek üzere geçtiğimiz Cuma, Denizatı Veteriner Kliniğine giderek Arthur ve Kartopu'nu ziyaret ettim. Vet. Hekim Zehra Satıluşağı'nın özverili çalışmalarına tanık oldum.

Kartopu

Başlangıç olarak Arthur ve Kartopu ile Zehra Hanım'ın nasıl bir araya geldiğini sordum. 20 Mart cumartesi günü Zehra Hanım'ın hasta sahiplerinden biri ve aynı zamanda Nur Tokuşoğlu'nunda komşusu olan Belma Hanım telefon ederek yanık bir köpek için acil yardım istemiş ve köpek derhal kliniğe getirilmiş. Zehra Hanım köpeğin genel görünümü hakkında bilgi verirken "Dünden kalma pişmiş et görünümündeydi. Her tarafından yanık kokuları geliyordu. Korku ve dehşet içinde çok güzel bir köpekti" diyor. Köpek yangından kurtulmak için kendini 3. kattan aşağı atmış. Vücudunun 1/3'ünde 3. dereceden yanıklar varmış. İşte bu köpek 4 yaşındaki, erkek, İngiliz setteri Arthur. Gerekli tıbbi müdahale yapılınca yanık şokunu iki günde atlatmış. Yangından sonraki 3. günde Nur Bey komadan çıkmış, Arthur da sanki bunu bekliyormuş gibi o gün yemek yemeye başlamış.

Kartopu ise Nur Bey'in kız kardeşi Saniye Hanım'a ait 9 yaşında, erkek bir terrier. Yangın günü misafir olarak orada bulunuyormuş. Yangından 10 gün sonra Denizatı'na getirilmiş. Hiçbir ücret almadan her iki köpeğin tedavisini üstlenen Zehra Hanım yüksek masraflar karşısında ilaçlar ve tıbbı malzemeler için yardım çağrısında bulunmuş. Bu noktada Zehra Hanım'ı çok üzen gelişmeler yaşanmaya başlamış. Bu üzücü gelişmelerin ilki; hepimizin okuduğu yardım çağrılarında Kartopu'nun götürüldüğü ilk klinikte ücret nedeniyle bakılmak istenmediğinden bir hafta tedavisinin yapılamadığı yönünde. Zehra Hanım'ın ise "Bu bilgiyi verenler büyük bir hata yapmış, yanlış bir bilgidir" diyor. Kartopu, yakın çevrede kliniği bulunan bir veteriner hekim tarafından kurtarılmış. Veterinerde ilk tedavisi yapılıp iki gün boyunca onunla ilgilenmiş. Daha sonra Saniye Hanım evde bakmak istediğini söyleyerek köpeğini klinikten almış. Bir hafta boyunca kardeşine bakmaktan köpeğiyle ilgilenmeye fırsat bulamamış. Bunun üzerine Belma Hanım Kartopu'nu alıp Denizatı Veteriner Kliniği'ne getirilmiş.

Kartopu'na ilk müdahaleyi yapan veteriner hekimin ücret nedeniyle köpeğe bakmadığı haberi, asılsız bir haber. Ücret değil, Saniye Hanım'ın köpeğe evde bakmak istemesi nedeniyle Kartopu'nun tedavisi 10 gün kadar gecikmiş. Bir diğer konu para toplama konuları olmuş. Duyduklarına göre biri, "Arthur ve Kartopu için" diyerek doğrudan Denizatı Veteriner Kliniği adına, bir dernek de kendi adına para toplamaya kalkmış. Denizatı adına kimin böyle bir şey yaptığını ne yazık ki bulamamışlar. "Kim Arthur ve Kartopu için para topladıysa bu bizim haberdar olduğumuz bir şey değil. Çirkin şeyler bunlar. Öyle bir talepte bulunmadık" diyor Zehra Hanım. Kimsenin böyle para toplama çağrılarına kanmamasını istiyor.

Yanık son derece hassas ve uzun bir tedavi. Buna paralel olarak tedavi masrafı da yüksek. Üstelik bir değil, iki köpek söz konusu. Zehra Hanım'a "Daha önceden yanık tedavisi yapmış mıydınız?" diye sorduğumda, yapmış olduğunu ama ilk kez bu kadar ağır vakayla karşılaştığını söyledi. Yanık konusunda yanık uzmanı tıp doktorlarıyla görüşerek fikir alışverişinde bulunmuş. Yanık tedavisinde kullanılan malzemeler için araştırmalar yapmış. Verilen emekleri insan bandajlara bakarak bile anlayabiliyor. Tedavinin 18. günü geride kalmış durumda.

Arthur

Şimdiye kadar tedavide neler yapıldı, hangi aşamadalar sorularına Zehra Hanım'ın yanıtlarını direkt olarak aktarıyorum.

"Arthur'un vücudunun 1/3'ü 3. dereceden (derinin tüm katmanları yanmış) yanık. Bazı yerlerde kaslar da hasar görmüş. Kartopuna göre durumu daha ağır. Her gün yaraların debridmanı yapılıyor. Debridman nekrotik (ölü) dokuların sağlam dokulardan uzaklaştırılmasıdır. Şu ana kadar yanık bölgelerin 2/3 'si temizlendi. Genel durumu günden güne iyiye gidiyor. Temizlenen bölgelere özel bir bandaj yapılıyor.

Kartopu da yangının olduğu akşam aynı evde misafir olduğundan yangından büyük oranda zarar görmüş. Yine onun da vücudunun 1/4'ü  3. dereceden yanık. Kartopu çok hızlı bir iyileşme süreci sergiliyor. İlk geldiğinde çok kilolu bir köpekti aşırı derecede protein kaybı oldu. Bir haftadır tedavisi devam etmekte. 7 Nisan'da nekrotik (ölü) dokularının tamamı temizlendi. Bir kaç gün içinde Lyofoam (enfeksiyon önleyici ve doku canlandırıcı özel bir köpük) uygulamasına geçilecek.

Ölü doku bölgesinde bakteri üremesi nedeniyle bir enfeksiyon oluşmaması için düzenli olarak antibiyotik veriyoruz. Genel durumlarının düzelmesi için; kaybedilmiş proteinin yerine konulması ve elektrolit dengesinin düzeltilmesi amacıyla her iki köpeğe de damar yoluyla serum veriyoruz.

Veterinerlikte sanırım ilk defa uygulanan bir tedaviyi uyguluyoruz. Temizlenmiş yaraların üzerine özel bir doku yerleştiriyoruz. Bu doku oradaki enfeksiyon odaklarını emiyor ve yeni dokunun oluşmasına da yardımcı oluyor. Bu tedaviden sonra suni deri nakli ya da germe dikiş dediğimiz bir ameliyat uygulayacağız. Tedavileri en erken yaklaşık olarak üç ay gibi bir zaman alacak. Her ikisinin de genel durumları son derece iyi."

Her ikisi de çok iyi huylu, dirençli, sabırlı köpekler diye düşünüyorum, Zehra Hanım haklı olduğumu söylüyor. Arthur iyileşince Nur Bey'in komşusu Belma Hanım ile yaşayacak.

Vet. Hekim Zehra Satıluşağı

Türkiye'nin dört bir yanından ve Almanya'dan birçok hayvansever ve çeşitli yardım kuruluşları Arthur ve Kartopu'na yardım gönderdi. Zehra Hanım her birinin isimlerini liste halinde tutmuş ve gönderdikleri malzemeleri kaydetmiş. "Bu kadar duyarlı insanların olması çok güzel bir şey. Arthur ve Kartopu için yardımlarını esirgemeyen yürekleri sevgi dolu tüm insan ve kuruluşlara teşekkür ederim" diyor. Bundan sonra yardım etmek isteyenler Aşağı verilen telefon ve mailden Zehra Hanım'a ulaşarak eksik olan malzemeler hakkında bilgi alabilirler.

Ben yazımı hazırlarken Posta Gazetesinde bu konuda çıkan yanlış bir haberin bilgisi ulaştı. Araştırılmadan yayınlanmış olan haberde Kartopu'na iyi bakılmadığından söz ediliyor. Bizim gibi konuyu yakından takip edenleri son derece üzüp yaralayan haber, konu hakkında yeterli bilgisi olmayan insanların kliniğe telefon ederek Vet. Hekim Zehra Hanım'ı yıpratan yorumlarda bulunmalarına neden oluyor. Bu konuda endişesi bulunanlara Denizatı Veteriner Kliniğinin kapılarının herkese açık olduğunu hatırlatmak isterim.

Denizatı Veteriner Kliniği
Tel: 0 (216) 567 44 25 - 567 45 42
E-mail : denizativet@e-kolay.net

Editör
Esrin Keşci
editor@havhav.com

13.04.2004

İlgili Başlıklar
Arthur, Kartopu ve Hagi artık yuvalarında
Kala-Azar - Vet Hek Zehra Satıluşağı
    Yorum Yaz

Yorumlar   (22 adet)

Yazan: bAd_giRly

Tarih: 20 Ağustos 2008

Saat: 20:08

ayy kıyamam ben ona yhaa.allah benden alsın ona şifa versen.

Yazan: ...ÇITIR...

Tarih: 24 Ekim 2004

Saat: 20:06

geçmis olsun içten dileklerimle

Yazan: boram01

Tarih: 16 Ekim 2004

Saat: 12:29

çok acı allah onu işşallah iyileştirir

Yazan: Ronch1

Tarih: 04 Eylül 2004

Saat: 14:28

çok uzuldum boyle bır hayvanın ıcın yazık cokda guzelmıs bea acısına hepımız paylasıyoruz gecmısolsun!!!!!!!!!!!!!!!!

Yazan: leonberger

Tarih: 06 Mayıs 2004

Saat: 19:38

:(((((((

yazıkkkk!

Yazan: efe

Tarih: 29 Nisan 2004

Saat: 09:11

Arkadaşlar üzücü bir haber vermek durumundayım. Belma hanım sağlık sebeblerinden dolayı bakımıyla ilgilenemiyecek. Bu yüzden onun bakımıyla uğraşacak, bu süre içinde evinde barındıracak gönüllü anne arıyoruz. Bu kişi göztepeye yakın oturması gerekiyor veya arabası varsa sorun değil yakınlık uzaklık. Pansumanı ve diğer tedavileri için her gün veterinere gitmesi ve evde bir kaç basit işleri yapması gerekiyor. Lütfen acil yardım gerekli. Bugün bu sorunu çözmemiz gerekiyor.

Yazan: toti

Tarih: 29 Nisan 2004

Saat: 00:41

ALLAHIM NE OLURSUN ONLARA YARDIM ET VE BIRANONCE IYILESSINLER...

Yazan: mervek91

Tarih: 27 Nisan 2004

Saat: 20:17

tanrım o resimdekiler çok tatlı ne suçları vardı? geçmiş olsun inşallah çabucak iyileşirler

Yazan: sinsi

Tarih: 23 Nisan 2004

Saat: 19:27

olanlara çok üzüldüm.acil şifalar diliyorum ve zehra hanımı tebrik ediyorum

Yazan: avdhoof

Tarih: 22 Nisan 2004

Saat: 22:59

Bu iki güzel canin tedavisini, bakimini üstlenen eli ôpülesi insanlara bana buradan sadece gônülden te$ekkür etmek dü$üyor zira çok uzaklardayim.

Yazan: paraşüt

Tarih: 20 Nisan 2004

Saat: 21:55

güzel insanlar ...
tebrikler acil şifalar

Yazan: efe

Tarih: 19 Nisan 2004

Saat: 11:36

Arthuru Nur Beyin komşusu Belma hanım sahiplendi. Kartop için şu an birşey diyemiyorum. Onun sahibi Saniye hanım. Evlatlık verilirse eğer buradan duyururuz.

Yazan: Patron

Tarih: 18 Nisan 2004

Saat: 16:47

-- Arthur --- bizde kalıyor, annem (Belma) bakıyor ve keyfi yerinde... son derece mutlu ve mutlu olması içinde ugrasıyoruz. Bundan sonra da bizimle kalıcak. Herkese tesekkürler özellikle, Zehra Hanıma :)

Yazan: aslihan

Tarih: 18 Nisan 2004

Saat: 13:46

inanın çok üzüldüm.onlar için dua edicem.allah yardım etsin onlara..

Yazan: humeyra

Tarih: 17 Nisan 2004

Saat: 14:27

zehra hanım sizi yürekten kutlarım yakınınızda olsa idim mutlaka kartopu için ne gerekiyorsa elbirliğiyle yapartık yine de ne yapılması gerekiyorsa yazın elimden geleni yapayım benim dernekte dörttane tedaviye muhtaç sokak köpeklerim var hepsinin tedavisini hemen hemen dokuz aydır yapıyorum hiçbir yerden yardım malesef göremiyorum ama olsun çabalarım sonuna kadar devam edecek Samsun da sokak köpeklerinin barına bilmesi yardıma muhtaç sakat hayvanların tedavi edilebilmesi için rehebite merkezi ve eğitim merkezi bu yazın sonunda hayata geçirilecektir. bu çalışmadan sonra sizve sizin gibi candan özveriyle çalışan hayvan severlere daha çok yardımcı olacağım.Hoçakalın sizi tebrik ediyorum

Yazan: tuba83

Tarih: 17 Nisan 2004

Saat: 09:52

meraba bısey sorcam bu kopekler ıylesdıkten sonra nerde kalcaklar cunku amca yASLIymıs ınsallah ıylesırler benı boyle seyler cok uzuyor hayvanları cok sevıyorum ben asırı derecede email adresım:tuba_cetinel@yahoo.com buraya cevap yazarsanız sevınırm

Yazan: blonde1616

Tarih: 16 Nisan 2004

Saat: 19:40

ÇOK ÜZÜLDÜM.BİRAN ÖNCE İYİLEŞMELERİNİ DİLİYORUM.KEŞKE YAKINDA OLSAM VE BENDE YARDIM EDEBİLSEM.SEVGİLERLE

Yazan: devletpolattr

Tarih: 16 Nisan 2004

Saat: 17:21

Çok üzücü bir olay. Veteriner Zehra hanımı alkışlıyorum.uzaktayım, keşke yakın olsaydım her gün uğrar yardımım istenirse yerine getirirdim. Sevgiler.

Yazan: Sladki

Tarih: 15 Nisan 2004

Saat: 22:44

Havhav.com'da bu yazıyı okuyunca cok sevindim. Kartopu'na ilk mudahaleyi yapan benim veterinerim ve rastlantı budur ki, o aksam kopeklerimi ona goturmustum. Gelecegimi haber vermistim ama yoktu klinikte. Biraz sonra kucagında Kartopu ile geldi. Hemen mudahale etti. Buna birebir sahidim ve mail ortamında bana ulasan 'ilk veteriner ucret nedeniyle bakmak istemedi'yi duyunca cok uzuldum ve de kızdım, hemen gruba bir mail yazdım konu ile ilgili. Veterinerime yapılan bu haksız suclamanın burada duzeltilmis olmasına sevindim. Bu minnacık vucutların iyilesmesi icin para veren onca insanı yalanla, yanlıs bilgiyle kandırıp sonra da paraları ceplerine atanları kınıyorum. Su anda Arthur ve Kartopu'nun Zehra hnm'ın guvenli ellerinde olmasına sevindim. Umarım en kısa zamanda iyilesirler. Buradan Arthur'la Kartopu'nu sevgiyle kucaklıyorum... Kartopu umarım o ilk gunku korkudan titremen gecmistir ve o gunki gibi sakin, tatlı ve soz dinleyen bir kopeksindir ve Zehra ablanı uzmez, bir an once iyilesirsin... Esrin hnm size de arastırmanız ve gercegi ortaya cıkardıgınız icin tesekkurler. Yoksa belki de bir suru para yine bazı sahtekarların cebine gidiyor ve de sucsuz bir veteriner suclanıyor olacaktı...

Yazan: çiğdem demirci

Tarih: 14 Nisan 2004

Saat: 14:53

tedavileri uzun sürecek ama bizler konuyu gündende tutup, merak eden arkadaşlara son durumlarını sıksık vermeye devam edeceğiz.. ikiside baya toparlandılar, belma hn. (arthuru sahiplenen hanım) reikiye devam ediyo, zehranım büyük bir özveriyle canını dişine takmış onlar için uğraşırken çıkan bazı asılsız haberler kendisini yıpratsada o yılmadan devam ediyor bu iki sevimli dostun tedavilerine .. kendi adıma bir kez daha teşekkür ediyorum ve sonuna kadar yanındayız zehra hanım diyorum.. kartop ve arthur için destek olan İST.İÇİ 'DEN , ADANA'DAN, ANKARA'DAN,İZMİR'DEN,KÜTAHYA'DAN ve ANKARA DA BULUNAN AMERİKAN BÜYÜK ELÇİLİĞİNDEN ilaçlar gönderen duyarlı tüm arkadaşlara, onları ziyaret edip moral veren ,başlarını okşayarak yanlız olmadıklarını hissettiren desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ederiz..
iyileşip eski sağlıklarına kavuştuklarında kutlama yapıcaz. davetiyelerini bile hazırladım :) maille ulaştırıcaz herkese ,daha var ama şimdiden söliyim dedim herkesi bekliyoruz.. :)

Yazan: ilkyaz74

Saat: 14:39

Ben Muğla'da oturuyorum yazıyı okuyunca çok üzüldüm maddi olarak yardımım olabilir mi bilmiyorum ama Türkiye'de insanlara bile değer verilmezken köpeklere bu denli ilginin ve sevginin olması ve böyle insanların yaşadığını bilmek beni çok sevindirdi. inşallah iki köpek te çabucak iyileşir. Yaşadığım şehirde özellikle sokak köpek ve kedilerine hiç değer verilmiyor bu da beni çok üzüyor. Elimden geldiğince onlara yemek götürüyorum ama burada böyle bir birliğin olması beni çok mutlu ederdi. Burada barınak denen pis bir yerde köpek ve kedileri toplayıp bir araya getiriyorlar ki insanlar sokaktaki köpek ve kediler olmadan rahat yürüyebilsinler diye...

Yazan: leylasaglan

Saat: 13:53

Başından beri takip ettiğim bir haberdi bu talihsiz köpeklere yardım kapılarını açan herkese yürekten teşekkürler Zehra hanım içinse sadece bir melektir diyebiliyorum kendisi ile yüzyüze tanışmadım ama yaptığı iyilikleri
duymayan kalmadı. Dileğim bu tarz yardımlaşmaların sona ermemesidir.İyilik yapan insanların yıldırılmamasıdır. Dileğim hiçbir canlının acı çekmemesidir. Teşekkürler

Sayfa başına dönmek için tıklayın
Adana'da dogo köpeğim ka...
Balıkesirde kayıp yavru ...

Barınaklardan

Rot doberman...

Evde butik p...

Eş Arayan

Bosamıza gel...

Erkek minyat...

Köpek Arayan

Trafik kazas...

Golden retri...