Yardım Email Gönder  
 erujum - Yeni Yavr...
 erujum - Amerikan ...
 karlıçınar - Kanga...
 toprak musti - Sib...
 toprak musti - Orh...
 köpek_isteyen - Bu...
Şifremi Unuttum!

Yürüdük tıpış tıpış...

30 Mayıs Pazar günü Şişli Belediyesi tarafından düzenlenilen doğaya ve hayvanlara saygı yürüyüşünün üçüncüsü gerçekleştirildi. Yürüyüşte bölgedeki okullardan öğrenciler, çeşitli derneklerin üyeleri, hayvanseverler ve hayvan dostlarımız, bir de ben vardım ve yürüdük tıpış tıpış...

Önce hava durumundan bahsedelim:
Bu hafta yurdumuzda düşük sıcaklıkları ve yağmuru konuk ettik, ancak Yaradan'ın hikmeti işte; insanlığın darbe üstüne darbe vurduğu bu hayvan kullarının yürüyeceği gün "bulutlara dağıl, güneşe açıl saçıl" emri vermiş. Hava pek güzeldi, tam yürümelik gündü doğrusu...

Şimdi "neler gördük, neler..." kısmındayız:
Dedim ya yürüdük tıpış tıpış... Katılım geçtiğimiz senenin yarısı kadar ya vardı ya yoktu. Bu yürüyüşü sahiplenmek gerekir! Böyle bir etkinlik başka bir yerde yapılıyor mu, bizlere sunulan başka bir fırsat var da ben mi bilmiyorum? Neden bize sunulan fırsatları değerlendirmek yerine görmezden geliriz ve bahaneler uydurarak katılımdan kaçarız, henüz çözebilmiş değilim. Belki organizasyon zayıftı, belki başka bir sebep, sonuçta katılım umduğumdan çok daha azdı.

Ateş düştüğü yeri yakıyor. Orada ateş değmiş insanları gördüm. Olmayan yasa nedeniyle canı yananlar ya da yasalaşacak tasarı nedeniyle canı yanacak olanlar; evindeki dört ayaklı dostu yüzünden dava edilenler, komşusu tarafından kedisi vurulan ya da belediye tarafından köpeği öldürülenler, barınak adı altında işkence ve ölüm merkezi olmuş mekanlardan dostlarımız kurtarmaya çalışanlar seslerini duyurmak için oradaydı. Bunun dışında reklam amacıyla, şov amacıyla, hiç bir amaca hizmet etmeden laf olsun diye ya da neden orada olduğunu bilmediği halde orada olanlar da vardı.

O günden minik bir anı:
Efendim sanırım orta öğretim son sınıf öğrencisi bir kız. Belki biraz büyük, belki bir sınıf küçük... Yapışmış yanındaki kendisinden hafif boyluca olan kız arkadaşının koluna. Söyleniyor ona; "Kız manyak, beni buraya niye getirdin. Ayy şuna bak".
Bir yandan ağlamaklı; ağız eğilmiş, surat buruşmuş, bir yandan da bir Kangal köpeği işaret ediyor. "Ben korkuyorum ya..." diye ekliyor. Bu arada söz konusu köpek kendisinden dibinde değil. Arada var bir 5-6 metre. Bazen kızımızdan yana dönüyor. Şöyle bir adım atar gibi yapıp yön değiştiriyor. Son dönüşünde attığı adım bir değil iki onunca bizim kız ciyak ciyak. Eh sürüklüyor yanındaki arkadaşını.
-Ben gidiyorum valla...
İçimden koluna yapışayım diyorum. Korku bu, korkunun mantığı olmuyor da yanındaki arkadaşın belli ki korkmuyor. Sen git gitmek istediğin yere onu sürükleme, kalsın bizimle.
Bu arada sürüklenmekte olan kızın yanıtı duyuyorum,
-Dur ya Seda Sayan gelecekmiş.

Seda Sayan'ın gelme meselesi nereden çıkmış bilmem, ama olsun, ne sebeple olursa olsun iyi ki oradaydılar. Bence sayımızı artırıp bizi biraz daha kalabalık gösterdikleri için teşekkür borçluyuz. Ne de olsa bir avuç insanız ve yürüdük işte tıpış tıpış...

Yoklama ve Hocam Ahmet bugün gelmedi kısmı:
Bu sene anlaşılan pet sektöründeki firmalara "buyurun gelin kardeşim" denmemiş. Denmiş de onlar mı iştirak etmemiş? Yoksa bizim bilmediğimiz şeyler mi olmuş? Geçen seneki yürüyüşün aksine bu sene velinimetleri olan hayvanlar için düzenlenen yürüyüşe pet sektörü iştirak etmemiş. İşin aslı nedir, bilmiyorum. Ben bu eksikliği hissettim, söylüyorum.

Gözüm veteriner hekimleri, ilaç ve mama firmalarını aradı. Çiftlik sahipleri, petshoplar bile orada olmalıydı. Neden derseniz adı üzerinde değil mi "Doğa'ya ve Hayvanlara Saygı yürüyüşü". Sadece halk ve hayvan dernekleri mi saygılarını sunmakla sorumlu? Bu yürüyüş için kimse kimseden davetiye beklememeli. Katılmalı mı, katılmamalı mı diye düşünülmemeli. Herkes orda olmalı.

"Yoklama sonucunda mevcut ders yapmaya yeterli olmadığından dersi iptal edecek değiliz. Not tutun çocuğum. Gelmeyen arkadaşlarınıza da iletin. Sınavda bu notlardan somlusunuz." der bize Doğa Ana. Eh bizde pek çalışkan öğrenciler; sınıfta mı kalırız yoksa çalışır geçer miyiz, meçhul... Vee yürüdük işte tıpış tıpış...

Organizasyona dair:
Geçen sene ki gibi dört ayaklı dostlar için yol kenarına yerleştirilmiş su kapları yoktu. Ancak cadde boydan boya ıslaktı. Belli ki yıkanılmış. Suyun içinde yürümek zorunda bırakılmamızı anlayamadım. Temizlik yapmaksa amaç, zamanla -yoksa sıralama mı demeli- yanlıştı. Biz yürüdükten sonra yıkanmalıydı. Dağıtmak için hazırlanmış dışkı poşetleri taşıyan insanlar gördüm ancak geçen yıl direklere asılmış dışkı poşetleri daha çarpıcı, daha dikkat çekiciydi. Yürüyüş sonunda park içindeki havuza köpeklerini sokanlar ve köpeklerinin o sudan içmesine izin verenler vardı. Suyun ilaçlı olduğu konusunda gelen bu uyarılara kimisi umursamazlık gösterdi. Onları kınıyorum.

Giriş, gelişmeden sonra sonuç, yani "Ey ahali uyan" kısmı:
Şu an saat tam 21:00, tarih 2 Haziran Çarşamba, yer iş yerimdeki bilgisayarın başı, durum feci derecede bir baş ağrısı ve yorgunluk, sonuç YOKTUNUZ ARKADAŞLAR, YOKTUNUZ ORADA, bir avuç insanmışız hayvanlara ve doğaya saygısını bu yürüyüşle gösterecek. Sadece bir avuç insana anlamlı gelmiş bu yürüyüş. Uzun ince bir yoldu ve yürüdük tıpış tıpış...

Boşuna değildi iki gündür bu yazıyı yazamamak; zamansızlık, yoğun bir hafta yaşıyor oluşum bahane. Asıl neden sitem etmekten hoşlanmamam. Etmeden de olmuyor işte. Koca bir yazı buram buram, had safhada sitem. Eh afiyet olsun hepimize. Seneye inşallah yürüyecek bir organizasyonumuz olur ve inşallah bir şenlik havasında el ele, kol kola yürürüz ve yine inşallah hepiniz tüm ahbap ve dostlar orada buluşuruz. Kalabalık, kalabalık çok daha kalabalık oluruz. İnşallah, inşallah, inşallah...

Değerli bir dostun görüşlerine yer ver kısmı:
Sokaktaki Melekler Platformu'ndan Bahadır Senemoğlu görüşlerine de yer vermek istiyorum. Bahadır Senemoğlu diyor ki; Doğanın ve içindeki tüm canlıların acılarını ne yazık ki kendi ağızlarından duyamayanlar için bu görev biz hayvanseverlere, doğa severlere düşüyor. Bu sesleri sayımızın çokluğunu gösterecek. Elimize nadir olarak geçen bu tarzda fırsatları hiç kaçırmayarak, görevimizi yapmamız gerekiyor.

Ancak ne yazık ki, Ankara'dan çıkıp geldiğim bu yürüyüşte hayvanseverlerin sayısının azlığını görerek çok büyük hayal kırıklığına uğradım. Yürüyüşte ben binlerin değil en azından on binlerin yürümesini beklerdim.

Hayvanların ve Doğanın arkasında ne kadar çok insan olduğunu sokaklarda gösterebilmek için Türkiye'de yapılan ne yazık ki çok ama çok az etkinlikten birisi olan bu tarzda yürüyüşler sayesinde bürokratların dikkatini çekebiliriz, dostlarımızın arkasındaki oy potansiyelini göstermenin başka yolu yok. Acılarımızı anlatarak dikkatini çekemediğimiz bürokratların, belediye başkanlarının oy sayesinde dikkatini çekip perişan durumdaki barınakları düzelttirme, kısırlaştırmayı arttırma, hayvana doğaya saygıyı arttırma için bu şanslar nadir ele geçiyor.

Tüm bunlara rağmen güzel bir yürüyüştü, bu organizasyonu düzenleyenlerden de, KATILANLARDAN DA, ÖGRENCİLERİNİ, DOSTLARINI, AİLELERİNİ GETİRENLERDEN DE, hatta Pazar kahvaltısını dostlarımızın sesi olmaya tercih edenlerden de ALLAH RAZI OLSUN. Tüm Melekler sizlerle olsun.

Teşekkür faslı:
Teşekkürlerimi yazarken hep endişe duyarım ya bir atladığım, unuttuğum olursa diye. Eğer öyle bir hata yaparsam affola. Bismillah çekerek başlayalım :)
Böyle bir organizasyona yer vererek yurt gündeminde ufakta olsa yer almamıza vesile olduğu için Şişli Belediyesi'ne, duyarlılık gösterip orada olan hayvanseverlere, tüm eşe dosta akraba ve ahaliye :), yurdumun değerli ilköğretim öğretmenleri ve onların not korkusu ya da hayvan sevgisi, hangi nedenle olursa olsun aramızda yer alan öğrencilerine, Çiğdem, Hacer ve Eser'e, taa Ankara'dan bu yürüyüş için gelen Baha'ya, bu organizasyonun gerçekleşebilmesi için yoğun çaba harcayan Şişli Belediyesi'nden Suna ve Aynur Hanımlara teşekkür ederim.

Editör
Esrin Keşci
editor@havhav.com

Günün diğer fotoğraflarını görmek için tıklayınız...

03.06.2004

İlgili Başlıklar
Havalar Isındı Ama Önce Güvenlik!
GENÇLİK HASTALIĞI NEDİR?
Yabancı dil öğrenen köpek!
KÖPEĞİNİZLE 5 YILDIZLI OTELDE 5 YILDIZLI TATİL
Köpeğiniz ağrı çekiyor olabilir mi?
    Yorum Yaz

Yorumlar   (3 adet)

Yazan: Rocksy

Tarih: 08 Haziran 2004

Saat: 16:43

tühh ben gidemedim:(

Yazan: banubey

Tarih: 05 Haziran 2004

Saat: 12:22

şişli belediyesi ve hayvan sevenler derneğinin başlattığı bu yürüyüş ne yazıkkı yetkililerce ciddiye alınmadı. güzel sonuçlara ulaşmak istenseydi düşünülmesi gereken ince detaylar göze çarpmalıydı. ara sokaklarda yapılar yürüyüşün sadece yürüyüş yapılan mahallelerce duyurulmasının dışına çıkılamamış olması ilgili basın yayın kuruluşlarına haber verilmemiş olmasıda ayrıca düşünülmesi gereken bir soru. ben nisanın 5 inde köpeğimi kaybettim. gerçek ten hayvanlara sevgi duyanlar sevgilerini onlara verenlerdir. kuruluşların yaptıkları ve organize ettikleri bu anlamlı yürüyüşde hayvanları ön plana çıkaracak, onların yürüyüşde ki ihtiyaçlarını düşünerek hareket etmelerini tehcih ederdim. yaşadığımız yer sadece insana ait değil. bazılarımız onların bize sağladığı yararlarla geçimimizi kazanıyoruz( inek, deve, eşek,...) hayvanlar da biz insanlar gibi düşünebilen, karar verebilen, canı acıyabilen, acıkabilen ve susayabilen birçok duyu ve ihtiyaçlara sahip. unutmayın ki hayvanlar da bizler gibi yaratanın eseri. onlara yapılan eziyetin bedelini , kendilerini savunamadıkları için daha kötü ödeyebiliriz.

lütfen insan olarak bize verilen eşsiz beyinlerimizi çalıştıralım ve onlar için daha neler yapabileceğimizi düşünelim.

Yazan: kullanıcı

Tarih: 04 Haziran 2004

Saat: 20:46

Doğa'ya ve hayvanlara saygı yürüyüşünde sadece halk ve hayvan dernekleri mi saygılarını sunmakla sorumlu diye sormuşsunuz.
Veteriner Hekimleri görmediğinizi belirtmişsiniz.Ama bizler çocuklarımızla birlikte yürüyorduk.Acil durumlar için müdahale çantamızda elimizdeydi.3 senedir sizlerle hep beraber yürüyoruz,gelecek yılki yürüyüşümüzde buluşmak ve tanışmak ümidiyle hoşçakalın...
Veteriner Hekim Gönül Koç

Sayfa başına dönmek için tıklayın
Adana'da dogo köpeğim ka...
Balıkesirde kayıp yavru ...

Barınaklardan

Rot doberman...

Evde butik p...

Eş Arayan

Bosamıza gel...

Erkek minyat...

Köpek Arayan

Trafik kazas...