Yardım Email Gönder  
 erujum - Yeni Yavr...
 erujum - Amerikan ...
 karlıçınar - Kanga...
 toprak musti - Sib...
 toprak musti - Orh...
 köpek_isteyen - Bu...
Şifremi Unuttum!

BU İTLAFI KİM DURDURACAK?

Geçen haftalarda editör sayfasından size renklerden bahsettim. Köpeklerin göremediği ama hayatımıza dostlukları, paylaşımları ve sadakatları ile kattığı renklerden. Bu hafta içerisinde bir çok mail aldım, forumları okudum. Çoğu itlaf ile ilgiliydi. 

Son günler de medya da ‘seri katil nedir’ sorusu gündeme geldi. Birgün Gazetesi yazarı sevgili Yalçın Ergündoğan’ın Nasıl ‘seri katil’ olunur? köşe yazısından konu ile ilgili alıntı yapmak istiyorum.

“…Son 30 yılda psikoloji, sosyoloji ve kriminoloji alanında yayınlanan kitap ve bilimsel makaleler, çocuk ve yaşlıları istismar edenlerle, eşlerini dövenler dahil olmak üzere, şiddet şuçları işleyen kişilerin, çocukluk ve gençlik dönemlerinde, ciddi boyutlarda ve tekrarlanan nitelikte “hayvanlara karşı kötü davranışlar sergilediklerini” ve “seri katillerin” hemen hepsinin küçükken, hayvanlara işkence ettiğini, hatta öldürdüğünü gösteriyor. Psikiyatri uzmanlarının bağlı bulunduğu meslek örgütleri, hayvanlara fena muameleyi, davranış bozukluğunun tanısında bir kriter kabul ediyorlar…”

Evet, hayvanlara zarar vermek, onları öldürmek bir davranış bozukluğudur. Dile ne kadar kolay geliyor değil mi? Diyeceksiniz ki; seri katillerle konumuzun ne ilgisi var?  Bu hafta ki konumuz ‘hayvan itlafı’, yani cana kıyma, öldürme, yaşam hakkını elinden alma... Geçen ayın konusunu okuyanlar hatırlayacaktır. Türkiye’de ve Dünya’da Hayvan Hakları ve –sızlıklarından örnekler vererek bahsetmiştik. Elbette bu dosya ile gündemi sarsmayacağımızı, olayların son bulmayacağını biliyorduk.

Ben bu satırları yazarken sürekli yeni bir mail geliyor. Hepsinin içeriği, konusu hatta resimleri bile aynı. Ağzından salyalar akmış ve yere düşmüş can çekişen köpekler, onların başında ağlayan gençler, çocuklar... Ölmek üzere olan köpeğin patisinin hemen yanında bir şırınga. İçi az önce köpeğin vücuduna enjekte dilip boşaltıldığı için boş... İleri de bir çöp arabası, muhtemelen birazdan köpek oraya atılacak. Ve sonra da biz o ağlayan çocuklara insan olmayı öğreteceğiz, çevresini korumasını öğreteceğiz.

Sizce nerede hata yapılıyor? Devletin Hayvan Hakları ile ilgili bir kanunu varken neden hala köpekleri öldürmek bir suç olarak kabul edilmiyor? Bir insanın , başka bir insanın canına kıyması halinde kanunlar devreye girerken neden, belediyeler köpekleri herkesin gözü önünde zehirleyip öldürürken neden bu suç olarak kabul edilmiyor. Yok “bu suçtur, kanun da bunun yeri ve cezası var diyorsanız” o zaman neden hiç bir cezai yaptırım uygulanmıyor?

Yaşadığı dünyada ki bütün canlıları yok eden insan ırkı olarak elimizle vicdanımıza dokunabilir miyiz? Elimizi vicdanımıza koyalım demiyorum, sadece dokunalım. Dokunalım ki hatırlayalım insana has adalet ve vicdan duygumuzu. Söylenecek çok şey varken bazen kelimeleri yan yana getirip cümleler kuramayız. Aşık oluruz, aşkımız satırlara sığmaz, anne oluruz yaşadığımız çoşku anlatılmaz, baba oluruz grurumuz sadece yüzümüzde belirir. Peki ya acı? İnsan içinde duyduğu acıyı nasıl anlatır. Bu resimlere baktığınız da boğazınız düğümlenmiyor mu, gözlerinizi kısıp tedirginlikle nasıl bir dünyada yaşadığımızı düşünüyor musunuz? Yaşanılan acı sadece hissedilir, sadece yaşanır. İş anlatmaya geldiğinde durursunuz...

Unutmaya çalışırsınız. Ama lütfen bu yazıyı, bu resimleri, bu ağlayan çocukları hiç mi hiç unutmayın...

Editörün notu: Bu haberin resimleri İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat tarafından gönderilmiş, olay ile ilgili kendisi tarafından Çorum Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur.

Editör

Editor@havhav.com

06.11.2006

Yorum Yaz
Sayfa başına dönmek için tıklayın
Adana'da dogo köpeğim ka...
Balıkesirde kayıp yavru ...

Barınaklardan

Rot doberman...

Evde butik p...

Eş Arayan

Bosamıza gel...