Yardım Email Gönder  
 köpekkoliksezanur ...
 RudeBoy and BadBoy...
 svl_79 - SENİ ÇOK ...
 temalogy - Gül Han...
 köpek_labrador - B...
 baron01 - Nuray Tu...
Şifremi Unuttum!

Eğitim süreci

Aslında eğitim süreci köpekler arasında değişiklik gösterir. Yani itaat eğitimini bir köpek 20 deste alabiliyorsa başka bir ırk köpek 30 derste ancak anlayabilir. İtaat eğitiminin ortalaması 3 hafta diyebiliriz. Sürenin uzaması ya da kısalmasında sahip, çevre, secere eğitici ve köpeğin geçirdiği yavruluk döneminin etkileri büyüktür.

Koruma eğitimleri ise ne olursa olsun minimum 1 ay sürmek zorundadır. Köpek özellikle bırak komutunu öğrendiyse bile defalarca değişik şekillerde test edilmelidir. Her ne şartta olursa olsun her zaman komutu yerine getireceğinden emin olunduktan sonra eğitim bitirilmedir. Birkaç ayda bir kez mutlak egzersiz yaptırılmalı, bırak komutuna her defasında kesin cevap alınabileceğinden emin olunmalıdır.

Eğitim sürecinde köpek eğitmeni eğitime, itaat eğitimi ile başlar. Öncelikli olarak birkaç gün köpekle oyunlar oynar, köpeğin karakterini anlar, onu okumaya başlar. Daha sonra eğitime geçilir. Bu esnada köpek de eğiticiyi sevmeli, ondan hoşlanmalı; aksi taktirde eğitim sonucu beklendiği gibi geçmeyebilir. Eğitime başlandığında takip (yürü), bekle, gel, hayır, saldır, bırak gibi komutlar öğretilecektir. Eğitmen bu komutları kendine göre bir sıralamada öğretir. Ben yürüme, bekleme, otur komutları ile başlayıp; yat, gel, hayır yerine bırak komutları ile eğitimi bitiriyorum. Benim için köpek eğitiminde 4 ana komut var; yürü, bekle, gel, hayır. Bunun yanında yerine otur, hop, yat, getir gibi komutlarda yerine göre değerli olabiliyor.

Eğitim esnasında köpeğini eğitime veren kişi sağdan soldan kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemeli, sadece eğitmenin tavsiyelerine uymalıdır. Bol bol köpek psikolojisi kitapları okumalı, köpeğimizi gözlemlemeli, hatta bazen onun aynı olaylara verdiği değişik tepkileri not etmelidir. Eğitimcileri izleyerek onların köpeğe nasıl yaklaştıklarını hangi durumlarda nasıl davrandıklarını gözlemlemelidir. Köpeğini eğitime veren kişi köpek eğitmenin köpeği test ederek, kapasitesi hakkında verdiği bilgiye göre hareket etmelidir. Bunlar köpeğinizin eğitimine katkıda bulunacaktır.

İsmail Efe Yıldız
Köpek Eğitmeni

08.07.2003

İlgili Başlıklar
Kerim Özkaya' nın köpeği Rodie
Evlere servis köpek eğitmeni
Şener Kılıç'ın köpeği Naz
Köpek Eğitim Sözlüğü
Eğitim ne zaman başlar?
    Yorum Yaz
Sayfa başına dönmek için tıklayın
Balatta kayıp golden