Yardım Email Gönder  
 erujum - Yeni Yavr...
 erujum - Amerikan ...
 karlıçınar - Kanga...
 toprak musti - Sib...
 toprak musti - Orh...
 köpek_isteyen - Bu...
Şifremi Unuttum!

Köpeğiniz "bekle" komutuna uymuyor mu?

Konumuz bekle komutu... Önce bir üyemizin konu hakkında Forum'da sorduğu soruyu okuyalım.

beccel demiş ki:

Efe Bey merhaba,
sanırım 4 aylık köpeğime "bekle" komutunu yanlış öğrettim... Beklemesine çok güzel bekliyor, ama yerde yatarak bekliyor. Yere yatmasını söylemedikçe ayakta beklemesini istiyorum, bunun için çok mu geç? Komutu yanlış öğrendiyse doğrusunu öğretemez miyim? Ne yapmalıyım? Ayakta beklemesi için başka bir komut öğretmem gereksiz mi olur acaba?

Tavsiyelerinize ihtiyacım var, şimdiden sağ olun...

Merhaba
4 aylık bir köpek için oldukça iyi performans göstermişsiniz tebrik ederim, çünkü bu yaştaki köpekler genelde bol oyun oynar, sağa sola çiş yapar, türlü yeni yaramazlıklar üretirler. Siz bu aşamayı çabuk atlatmışsınız.

Öncelikle, bekle komutu; olduğun yerde kal demektir. Köpeğimize bu komutun kımıldama anlamına geldiğiniz öğretmeliyiz. Bekle komutunu alan köpek "çevremde ne olursa olsun ilgilenmeyeceğim, burada duracağım, velimi bekleyeceğim birazdan gelecek" diye düşünmeli.

Temel itaat eğitiminde 4 tane önemli komut var 1- takip, 2- bekle, 3- gel, 4- hayır. Bu komutlar köpeğimizle beraber olduğumuz sürece en fazla önem verilmesi ve eğitim aşamasında ağırlıkla çalışılması gereken komutlardır. Diğer komutlar yani, "otur, yat, pati ver" gibi komutlar olsa da olur olmasa da, çünkü gerçekte yaşamımızı kolaylaştıran komutlar bunlar değildir. Otur, yat, pati ver... gibi komutlar günlük yaşamda köpeğin becerilerini göstermek için kullanılır. Oysa biz bir arkadaşımıza köpeğimizin ne kadar eğitimli olduğunu göstermek için "otur" deriz ya da arkadaşımız köpekten pati vermesini ister, köpek patisini verirse "aaaa ne kadar eğitimli bir köpek" denilir. Eğitim bu değildir, bu hareketler Show hareketleridir. Bizim olmazsa olmazımız az önce bahsettiğim 4 komut olmalıdır.

Şimdi anlatacaklarım çok genel uygulamalardır. Her köpekte başarılı olacağını ya da istenilen sonucu vereceğini iddia etmiyorum, deneyebilirsiniz...

Sen bekle dediğin zaman bence köpeğin yerde yatarak bekleme pozisyonuna geçsin, çünkü bizler de genelde uzun süreli beklemelerde köpeklerimizi yatırır yerde beklemesini isteriz. Bu sayede köpek çevresinde olup bitenleri ve dikkatini dağıtabilecek unsurları daha az görecek, bekleme süresi uzayacaktır. Hatta bekle komutunda iken ayağa kalktığı taktirde tekrar yatırarak beklemesi için köpeğini teşvik etmeni öneririm.

Ayakta beklemesi için kal komutunu kullanabilirsin. Bunun için köpeğinle küçük bir yürüyüş yap. Köpek sol tarafında kayışı sağ elinde olmalı. Yürüyüş hızını biraz düşür ve "yavaş" komutu ver, daha sonra kal komutunu verdiğin anda dur, köpeğin direk otur ya da yat pozisyonuna geçmek isterse sol elin ile göbek bölgesine yukarı doğru hafif bir baskı yap, komutu tekrarla. Burada önemli olan köpeğini ürkütmemek ve adım atmasına engel olmak. Elini hemen çekme her komut tekrarında göbeğine baskıyı tekrarla. Köpeğinin o durumda bekleyeceğini düşündüğün zaman elini çekme, yavaşça severek boyun bölgesine gel, yine kal komutunu tekrarlayarak sev, ödüllendir. Takip komutunu ver, birkaç adım yürüyün yine kal komutunu tekrarla bu komutu bir el hareketi ile pekiştirebilirsin. Tekrar yürüyüşe başlayın aralarda otur, bekle, gel komutu ver. Hep aynı komutları tekrarlarsan köpek diğer hareketleri anlayamayabilir. Kimi durmalarında bekle, kimisinde otur-bekle, bazen yat, bazen de kal komutunu verirsen köpek komuta göre hareket etmeye şartlanır.

Kal komutunda artık iyi olduğunu düşündüğünde son aşamaya gelebilirsin. Burada köpeğimiz solumuzda yürüyoruz, başlarda yürüyüş hızımız düşük olsun. Bir yerde tasmasını köpeğin sırtına bırakıp kal komutunu verip daha önce öğrettiğimiz kal işaretini göstereceğiz. Burada biz de köpeğin yanında ayakta beklemeliyiz, köpeğimiz ayakta kal pozisyonunda ise birkaç adım atıp köpeğe dönmeli komut ve işareti tekrar etmeliyiz. Köpeğimizin yanına gidip tasmasını almak daha sonra severek ödüllendirmek gerek.

Kal ya da bekle komutundaki köpeği uzaktan çağırmamakta fayda var, çünkü onu çağırmadığımız zaman da bir hareketimizden dolayı çağırıldığını düşünen köpek bize doğru koşarken çevredeki insanları korkutabilir ya da başına bir kaza gelebilir bu yüzden bekleyen köpeği sahibi gidip köpeğini almalı.

Komutu üst üste defalarca yaparsan köpeği sıkabilirsin, bu yüzden birkaç tekrar yeterli. Artık kal komutunun köpeğin tarafından anlaşıldığını düşündüğünde yavaş yavaş kal pozisyonundan otur ya da bekle pozisyonuna geçmesi için çalışabilirsin, ama asla aceleci davranma yavaş yavaş ve öğrendiğine emin olarak ilerleme kaydet. Kısa süreli ama sık çalışmalar yapmanı öneririm.

Köpeğini teşvik etmen için mama kullanabilirsin, ama daha fazla başarı için sevgini doğru zamanlarda ve gerektiği zaman da ceza vermeyi unutma.

Kolay gelsin...

İsmail Efe Yıldız
Köpek Eğitmeni

Forum'da ilgili konu için tıklayınız...

15.01.2004

İlgili Başlıklar
Sürekli havlıyor
Ben bu kemirgen fareyi nasıl adam edeceğim?
Bir huskynin eğitim günlüğü - II
İsmail Efe Yıldız'ın köpeği FM
İsmail Efe Yıldız'ın köpeği Carlos
    Yorum Yaz

Yorumlar   (6 adet)

Yazan: 64alı55

Tarih: 05 Ekim 2008

Saat: 21:54

köpeğimi nasıl söz dinlete bilirim uşaktan aliş

Saat: 21:53

köpeğim doymak bilmiyor ne yapabilirim

Saat: 21:53

köpeğimi bağladığım yereçok baskı yaparak zincirini kopartıyor uşak tan aliş

Saat: 21:52

köpeğim gel komutumu dinlemiyor nasıl yardımcı olabilirsiniz 5 aylık

Yazan: Danger_of_live

Tarih: 15 Ocak 2004

Saat: 20:19

slm açıklamalarınız için teşekkür ederiz. ancak benim köpeğim çok şımarık. kesinlikle dinlemiyor. şuan 10 aylık lakin bebek gibi davranıyor. huskylerin zor eğitildiğini biliyorum ama benim kızımı eğitmek imkansızmış gibi geliyor bana:((( lütfen bir fikir verin. hatalı olduğumu biliyorum çok şımarttım yaramazıı...

Yazan: beccel

Tarih: 15 Ocak 2004

Saat: 16:54

çok teşekkürler efe bey , gayet açık ve net anlatmışsınıs , hemen uygulamaya başlıcas , sizi haberdar edicem gelişmelerden

Sayfa başına dönmek için tıklayın
Adana'da dogo köpeğim ka...
Balıkesirde kayıp yavru ...

Barınaklardan

Rot doberman...

Evde butik p...

Eş Arayan

Bosamıza gel...

Erkek minyat...

Köpek Arayan

Trafik kazas...

Golden retri...