Yardım Email Gönder  
 köpekkoliksezanur ...
 RudeBoy and BadBoy...
 svl_79 - SENİ ÇOK ...
 temalogy - Gül Han...
 köpek_labrador - B...
 baron01 - Nuray Tu...
Şifremi Unuttum!

Çocuklar ve köpek ile yaşam

Konumuzu köpeğinin kardeşine gösterdiği tepkilerden dolayı endişeye kapılan Nofear_ch sorduğu soru üzerine belirledik. Önce Nofear_ch'in konu hakkında Forum'da sorduğu soruyu okuyalım.

Nofear_ch demiş ki:

Efe Abi'ye ve herkese selam. Ben Cihan, benim bir rottum var ve bu kız benim 5 yaşındaki erkek kardeşimi pek sevmiyor sanırım. Bu arada sırada oluyordu o zamanlar önemsememiştim ama artık çok sıklaşmaya başladı. Ev halkından kimseye ses çıkarmayan köpeğim kardeşim yaklaştığı zaman hırlamaya başlıyor eğer geri dönmezse bu sefer de havlıyor. Kızıyorum ama bir işe yaramıyor, aynı tepkiyi vermeye devam ediyor. Bu beni çok korkutuyor. Gerçi daha ufak, ama kardeşime bir şey yapmasından korkuyorum. Köpeğimi çok seviyorum tabii ki, hem de canım kadar, ama kardeşim daha önemli lütfen bana yardım edin, bunu nasıl engelleyebilirim.

Çocuk ve köpek birbirine uyumlu bir ikilidir. Her ikisi de meraklı ve daima oyuna hazırdırlar. Buna rağmen mutlaka bir büyüğün kontrolüne ihtiyaç vardır. Yaşları ne kadar küçükse bu ihtiyaç da o derece fazladır.

İlk olarak çocuk, yavruya (yavru köpek) karşı inanılmaz bir çekim duyar ama asla yavrunun dinlenmeye ihtiyacı olduğunu ve bazı şeylerden hoşlanmadığını düşünemez. Ayrıca çocuğunuz, yavruyla kendisini -her ikisi içinde- istenmeyecek sonuçlar doğurabilecek yaramazlıklar yapmaya sürükleyebilir.

Birçok yavru, çocukların tiz sesine ve oyun heveslerine hayrandır ve kendini bu sihirli çekim gücüne kaptırır. Bu arada çocuğun bir yetişkin olmadığını ve kendi üzerinde hakimiyet kuramayacağını anlar. Genç köpekler güçlerini kontrol edemezler. Altı aylıkken neredeyse yetişkin boyutlarında olabilen bir köpek hala yavrudur ve yavru gibi davranır. Ancak fiziki olarak çocuğumuzdan çok üstündür ve köpekler bir çocuk tarafından tuş edilmek istemezler, bu çocuk içinde geçerlidir. Hiçbir çocuk, içinde güç gösterisi olan bir köpek oyunun sonunda altta kalmayı kabul etmez. Bu durumda çocuk ve köpek arasında birtakım kurallar koymamız gerekmektedir. Bu kurallara kesinlikle önce biz uymalı, sonra çocuğumuza ve köpeğimize öğretmeli anlatmalıyız.

Kurallar:

1 - (En önemlisi) Asla çocuğunuzun, siz yanında olmadan köpeğinizle oynamasına müsaade etmeyin. Özellikle 10 yaşından küçük çocuklarda buna büyük itina gösterin. Çocuğunuz ne kadar küçükse bu kural o derece önem kazanır.

2 - Çekiştirme oyunları kesinlikle yasak. İster köpeğin, ister çocuğun bir oyuncağı olsun ya da herhangi bir bez fark etmez. Çekiştirme oyunlarına izin verilmemeli.

3 – Çekiştirme oyunlarının yanı sıra vahşi, içinde sertlik bulunan tüm oyunlar yasaklanmalı.

4 - Oyuncak kemik ve yemek vs. her zaman köpeğin elinden alınabilmeli. Yavruluk döneminden itibaren köpeğimizin yemeğini önünden, kemiğini ağzından almaya alıştırmalıyız. Köpeğimiz paylaşımcı olmalı. Onu paylaşımcı olmaya aldığımız kemiği tekrar köpeğe vererek alıştırabiliriz. Bunu çocuğunuza da yaptırmalısınız, ama siz yanındayken. Aksi takdirde yapmamalı yapmamalı.

5 – Köpek uyurken çocuk tarafında uyandırılmamalı, eğer uyandırmak gerekiyorsa bunu bir yetişkinin yapması gerek.

6 – On dört (14) yaşından küçük çocuklar köpeği gezmeye çıkartmamalı.

7 - Köpeğin çocuğunuzun elini ya da başka bir yerini kemirmesine, elbisesini ısırarak çekmesine izin vermeyin.

8 - Çocuğunuzun isteyerek ya da istemeyerek acı çekmesine asla müsaade etmeyin.

"Aman canım çocuk köpekle oynuyor işte, canı yansa ağlar", çocuğun canı yandığı halde "bu kadardan bir şey olmaz, alışırlar, oyun bu" diyen ebeveynler mutlaka vardır. Bu doğru bir tutum değildir. Oyun esnasında onları dikkatli izlemeliyiz. Böyle durumlar için köpeğe yüklenmeyip, çocuğu kontrol etmeliyiz. Çünkü köpek karşı taraftan bir şikayet olmadıkça oyuna devam edecektir. Çocuğun canının yanıp yanmadığını bir tepki gelmedikçe ya da çocuktan acı bir ses duymadıkça anlayamaz. Ebeveynler olarak dikkatli olmalı, bu durumlarda anında müdahale etmeliyiz.

9 – Çocuğunuzu köpeğe alışsın diye  köpeğin önüne atmayın; çocuğunuz köpekten korkuyor ama aynı zamanda oynamakta istiyor olabilir. Çocuğu alıştırmak için köpeğin önüne atmakta çocuğun zihinsel olarak acı duyması demektir. Aynı zamanda köpeğe asla alışamaması için de bir nedendir. Çocuk ve köpek arasında bağ kurmak için bu asla tercih edilecek bir yol değildir.

Birçok köpek çocuk severdir. Yavrunun ya da çocuğunuzun neler yapabileceğini siz daha iyi tahmin edersiniz. Çocuğunuza yavrunun neyi neden yaptığını ve nasıl tepki verilmesi gerektiğini öğretin. Bazı çocukların köpeklerle iletişimi doğuştan mükemmeldir ( mesela ben :) ), diğerlerinin biraz yönlendirilmeye ihtiyacı vardır. Yavru eğitimine çocuğunuzu da dahil edin, tabii yaşına göre. Eğer köpeğiniz sizin otur komutunuza uyuyorsa aynı komutu çocuğunuzda tekrarlasın ve köpeğin buna da uymasını sağlayın. Köpek en yakın dostunuz olabilir, ama köpeğinizle birlikte ailenizin de sorumluluğunun size üzerinizde olduğunuz unutmayın. Ne çocuğunuzun ne de köpeğinizin üzülmesini istemiyorsanız kurallara öncelikle siz uyun ki, sonunda asıl üzülen siz olmayasınız.

Köpekler büyüseler de oyunu çok severler, yavru köpekler içinse oyun hayatın anlamıdır. Oyun oynarken yaşadığı dünyayı, sizi ve kendi fiziki kuvvetini keşfeder. Yavru köpekler oyuna bayılırlar, sıkıcı bir günün akşamında evdeki yavru ile oynamak tüm günün stresini atmakta birebirdir. Aranızdaki boy farkı oyunu bozan bir faktördür. Onun seviyesine inmekte tereddüt etmeyin, kendinizi atın yere. Bu hareketiniz yavruyu sevinçten çıldırtacak, coşkuyla etrafınızda koşmasına, keyifle üzerinizden zıplamasına neden olacaktır. Köpeğiniz sevincini nasıl göstereceğini şaşıracaktır.

Oyun oynarken aynı zamanda köpeğinize istediğiniz şeyleri de öğretebilirsiniz. Size birkaç örnek verebilirim:

- Oyunda bir tenis topu kullanalım. Yere çömelin, topu göstererek GEL komutu verin, yavrunuz koşa koşa size gelecektir, hemen ödüllendirin. Gelmiyorsa kaçar gibi yapın, sizi takip edecektir.

Bu oyunları istediğiniz gibi uzatabilirsiniz.

- Topu köpeğinizin göreceği şekilde saklayın, bulmasını sağlayın, daha sonra göremeyeceği şekilde saklayın ve bulmasına yardım edin.

- Yürüyüşte elinizdeki bir bez parçasını düşürün, geri gidip o bezi almasını sağlayın.

- Akşam yemeğini evin bir yerine saklayın bulması için gerekli komutu vererek (ARA, BUL, NEREDE, HANİ gibi) aramasını ve yemeği hak etmesini sağlayın.

Hayalleriniz sınırsız olsun, uçuk fikirler bulun. Emin olun bu köpeğinizin düşünme ve karar verme yeteneğini geliştirecek. Onun sizi takip edeceği oyunlar oynayın, mesela sık sık bir yerlere saklanın kısık sesle ona seslenin sizi bulsun. Bu aynı zamanda GEL komutunu pekiştirir ve sizi gözden kaybetmemesi gerektiğini öğretir. Böylece orman, koru gibi yerlerde köpeğinizin tasmasını çözdüğünüzde sizden uzaklaşmayacaktır. Oyunla öğrettiklerinizin uygulamasını mutlaka çocuğunuzun da yapmasını sağlayın. Unutmayın, Önce köpeğe sonra çocuğa öğreteceksiniz.

İsmail Efe Yıldız
Köpek Eğitmeni

Forum'da ilgili konu için tıklayınız...

29.01.2004

İlgili Başlıklar
Sürekli havlıyor
Ben bu kemirgen fareyi nasıl adam edeceğim?
Bir huskynin eğitim günlüğü - II
İsmail Efe Yıldız'ın köpeği FM
İsmail Efe Yıldız'ın köpeği Carlos
    Yorum Yaz

Yorumlar   (2 adet)

Yazan: HAAYDUUT

Tarih: 21 Aralık 2004

Saat: 14:24

HERŞEYİ ANLADIM DA BEN 14 YAŞIMDAYIM SİZE GÖRE YAŞIN NE ÖNEMİ VAR YANİ KÖPEĞİMİ BEN GEZDİREBİLİRİM DE 13 YAŞINDA Kİ BİRİ GEZDİREMEZ Mİ NEDEN

Yazan: sutlach

Tarih: 30 Mart 2004

Saat: 18:33

korkak köpek icin ne yapılabilir?

Sayfa başına dönmek için tıklayın
Balatta kayıp golden
9 aylık kopoy um büyükçe...
[b]kayıp terrıer ankara[...

Barınaklardan

Rot doberman...

Evde butik p...

Eş Arayan