Yardım Email Gönder  
 köpekkoliksezanur ...
 RudeBoy and BadBoy...
 svl_79 - SENİ ÇOK ...
 temalogy - Gül Han...
 köpek_labrador - B...
 baron01 - Nuray Tu...
Şifremi Unuttum!

Tuvalet eğitimi II

Yavru köpeğimizin tuvalet eğitiminde önemli noktalara değinmekteydik. Konuya geçen hafta kaldığımız yerden devam edelim. Bu ikinci bölümde tuvalet eğitiminin nasıl verileceğine ilişkin ayrıntıları tamamlayıp, eğitimi esnasında karşımıza çıkabilecek ek problemler için alabileceğimiz önlemler üzerinde duralım.

Geçen hafta ki yazımızda verdiğimiz bir kuralımız vardır;

Kural: Yavru köpeğimiz,
- Uyandıktan hemen sonra,
- Her yemek sonrasında,
- Oyunda sonra ve her şüphelendiğimiz de dışarıya –ihtiyaç gidermeye- çıkartmalıyız.

Yavru köpeğiniz uykudan kalktığında hemen kucağınıza alın, ihtiyacını gidermesi için dışarıda daha önceden götürdüğünüz yere götürün. Uyanık olduğu zamanlarda mutlaka gözlemleyin, böylece ne zaman ihtiyaç vaktinin geldiğini, gün içinde yemek yedikten, uykudan, oyundan ne kadar sonra köpeğinizin tuvalet ihtiyacı duyduğunu anlayabilirsiniz. Birkaç dakika bile gözden kaçırmanız onun hata yapmasına neden olabilir. İşiniz varsa kafesine koyun ki, hata yapmasın. Döndüğünüzde uyuyorsa rahatsız etmeyin, uyuyan köpekler rahatsız edilmekten hiç hoşlanmazlar. Uyandığında ilk iş olarak ihtiyacını gidermesi için dışarıya götürün. Her zaman kucakta olması gerekmiyor. Köpeğiniz doğru yere 8-10 kez tuvalet yaptıktan sonra artık çağırarak götürebilirsiniz. Kapı önünde oturma ya da belirlediğiniz başka bir işareti yaptırmayı unutmayın. Sistemi doğru uygularsanız göreceksiniz ki, birkaç gün içinde yavrunuz kapıya koşup oturacak hatta beklide havlayarak ya da benzeri sesler çıkartarak sizi haberdar edecektir.

Yavrunuzun çağrısını duymaz, görmezseniz hata kaçınılmaz olacaktır, sizin görebileceğiniz ya da bekli de göremeyeceğiniz bir yere ihtiyacını yapacaktır. Eğer bir kaza oluşsa bu şanssızlıktır. Size düşen hemen bir koca su ve dezenfektan, monyaksız temizlik malzemeleri ile orayı temizlemelisiniz. Petshop'larda benzeri spreyler bulabilirsiniz. Ceza ancak suç üstü yakalarsanız işe yarar, kesin bir "hayır" ve hemen doğru yere transfer yeterli olacaktır. Yavrunuzun burnunu pisliğine sürmek, gazeteyle poposuna vurmak gibi ilkel yöntemler kullanmayacağınızı biliyorsunuz. Bu tip saçma cezaların köpekler için anlaşılmaz ve aynı zamanda sağlıklı gelişim ve psikolojileri için zararlı olduğu ispat edilmiştir. Kimi yavrular, genç hatta yetişkin köpekler sevinçten kaçırabilirler. Burada ceza çok anlamsızdır, çünkü köpek sevindiği için cezalandırıldığını düşünecektir, aynı zamanda kafasının karışmasına neden oluruz.

Bir bahçeye ya da terasa sahip olmak daha öncede dediğim gibi büyük avantaj sağlayacaktır. Bahçeniz mutlaka çit ile çevrili olmalı ve çitlere dokunmaktan kesinlikle men etmeliyiz. Bu şekilde çitlere saygı göstermesini sağlayabiliriz ve ileride çitlerin üzerinden atlayıp kaçmasını engelleyebiliriz. Köpeğinizin bahçede (terasta, balkonda) gezinmesi hiçbir zaman için birlikte oynamanızın yerini alamaz. Bu yüzden sadece ihtiyacı olan zamanlarda çıkmalı. Bahçe ya da terasta havlayan köpek komşularınızı rahatsız edecektir. Bunun önüne geçebilmek için her zaman kontrol altında tutulması gerekli.

Bahçe avantajına sahip olmayanlar apartman bahçesinden veya yakınınızdaki çim alandan faydalanabileceğiniz anımsayın. Bunun için veteriner hekiminizin onayını almalısınız çünkü eksik aşılı yavrunun bağışıklık sistemi henüz çok zayıf olacaktır. Apartman bahçesindeyken, ev yakınındaki çim alandayken bile çevre güvenliğinden emin olmadıkça asla köpeğinizi tasmasız bırakmayın. Çevre güvenliğinden eminseniz, serbest bıraktığınızda elinizde mutlaka yavrunuzun en sevdiği ve asla "hayır" diyemediği oyuncağı veya maması olsun. Böylece çağırdığınız zaman koşa koşa yanınıza gelmesiniz sağlayabilirsiniz.

İsmail Efe Yıldız
Köpek Eğitmeni

29.04.2004

İlgili Başlıklar
Pelinsu Yılmaz'ın Köpeği Brownie
GENÇLİK HASTALIĞI NEDİR?
Ödül ve köpek
Yeni Yavru Köpeğiniz İçin Hazırlık Yaparken
Hangi Gıdalar Köpeğim İçin Tehlikeli Olabilir?
    Yorum Yaz

Yorumlar   (15 adet)

Yazan: duygubrk

Tarih: 24 Temmuz 2008

Saat: 05:17

mrb ben 2 aylık erkek bir terier sahibiyim.sitenin içeriği çok hoşuma gitti ve hemen üye oldum.köpeğimin tuvaletini gazetenin üzerine yapmasını istiorum.bunun için uğraştım fakat henüz başarılı olamadım.yardımlarınızı bekliyorum şimdiden tşkr...

Yazan: mmcfv4

Tarih: 25 Nisan 2008

Saat: 03:48

valla benim daisy bir golden retriever ama 8 aylık olmasına rağmen hala evde banyoya yapıyor..dışarıya alışamadı..ama bu da bi eğitimdir en azından gazeteye banyoya yapıyr diyorsan evet bunu çabuk öğrendi..devamlı ilgiyle çabuk öğretirsinn ama istikrar şart..devamlılık önmli..kolay gelsin.

Yazan: Ukty

Tarih: 24 Nisan 2008

Saat: 20:09

Sayın İsmail Efe Yıldız,

Yakında Golden Retriever alaçağım.Yaklaşık 2 yada 3 aylık olacak.Köpek Almadan önce ben bütün İnternet Sitelerini gezip gerekli bilgileri birazda olsun öğrendim.Goldenlar Tuvalet terbiyesini biraz daha değişik öğreniyorlar.Ayrıca siz Yazınızda Kafesden bahsediyorsunuz Goldenlar diğer köpeklerden daha çok hiperaktif olduğunu biliyoruz.Kafesde durmak istemeyecek.Birde diğer yazınızda Köpeğe kapıdan çıkmadan önce "Otur" komutunu söyleyin demişsiniz.Köpek 3,5 aylıkken dur komutunu nasıl öğrenecek?Bir de "Daha sonra köpek ihtiyacının geldiğini belli etmek için havlacaktır."demişsiniz.Goldenların Fazla havlamadığı görülmüştür.Bir de bir şey sormak istiyorum.Golden cinsi köpeklerin Tuvalet Terbiyesinin diğer köpeklere nazaran daha çabuk öğrendiği söyleniyor.Acaba bu doğrumu?

Yazan: olkan

Tarih: 06 Ekim 2005

Saat: 21:39

merhaba 3aylık seterim var.kendi ırk bölümüne de aynı yazıyı yazdım.tuvalet alışkanlığını hemen öğrendi.problem çıkarmadı ama şimdi anlamsız bi şekilde bıraktı alışkanlığını.problem ne olabilir.farklı hiçbir durum yok.öğrenciyim.ev arkadşımla problemler çıkıyor.siteyi yeni öğrendim.lütfen yardım...

Yazan: olkan

Tarih: 06 Ekim 2005

Saat: 21:38

merhaba 3aylık seterim var.kendi ırk bölümüne de aynı yazıyı yazdım.tuvalet alışkanlığını hemen öğrendi.problem çıkarmadı ama şimdi anlamsız bi şekilde bıraktı alışkanlığını.problem ne olabilir.farklı hiçbir durum yok.öğrenciyim.ev arkadşımla problemler çıkıyor.siteyi yeni öğrendim.lütfen yardım...

Yazan: dnilayd

Tarih: 09 Ağustos 2005

Saat: 18:16

benim de iki tane dünyalar tatlısı iki aylık kangal köpeğim var ama tuvale eğitimini hala öğrenemediler kokular aldık gerektiği zaman sert tepkile verdik ama işe yaramadı lütfen bize yardım edin...(EFE BEY CEVABINIZI BEKLİYORUM)

Yazan: selvaa

Tarih: 06 Nisan 2005

Saat: 12:48

Merhaba Efe Bey. Geçen hafta Yorkshire terieri aldım. 8 aylık oldugunu tuvalet egitiminin oldugunu söylediler. Fakat 2 gündür 5 kez eve çisini yaptı (yatagıma, halıma, salona, muftaga). Bunun nasıl önüne geçebilirim 8 aylık köpekte zorluk çekermiyim. Çok oyuncu yerinde saniye durmuyor. Lütfen bana yardımcı olun. mail adresimi de veriyorum slvgural@yahoo.com

Yazan: daisy33

Tarih: 09 Ağustos 2004

Saat: 15:52

benim husky cinsi 2,5 aylık bit köpegim var fakat eğitimi ve beslenmesi hakkında hiçbir bilgim yok. ayrıca köpeğimin özelliklerini tam olarak bilmiyorum yardımcı olursanız memnun olurum şimdiden teşekkürler.

Yazan: hakanglr

Tarih: 04 Temmuz 2004

Saat: 21:05

Sevgili efe yıldız benim 2 aylık bir german shepherd'im var bir tanıdıktan aldım aşılatım tuvaleti hep eve yapıyor her yemek ve uyku sonrası çıkartıyorum dışarı ama bekliyor ve eve yapıyor.Dışarı yapmaya nası alıştıra bilirim.Şimdiden teşekkürler

Yazan: boncuk 2

Tarih: 04 Haziran 2004

Saat: 19:53

benim bir sibirya has. ile alman kurdu kirmasi bir kopegim var 11 aylik cok sevimli, ona civciv ve tavuklarla oynamamasini nasil ogrete bilirim

Yazan: editör

Tarih: 25 Mayıs 2004

Saat: 13:48

Lütfen sorularınızı forumda yer alan Eğitmenimize sorun bölümüne yazın.
Böylece eğitmenimiz bu bölümde size yanıt verebilir.

Yazan: aycangungor

Tarih: 25 Mayıs 2004

Saat: 11:33

benim kafama takılan bir kaç sorum var.benim 5 aylık bir cockerim var. tuvalet ihtiyacını sabah-akşam olmak üzere günde 2 sefer olarak öğretmeye çalışıyorum.bu hata mı? daha mı fazla olmalı?yağmurlar başlayınca günde 2 sefer köpeğim çamurlara bulanacak.evde bir yere yapmasını sağlamaya çalışmakla kafasını karıştırmış olmaz mıyım? teşekkür ederim.

Yazan: y.noyaner

Tarih: 22 Mayıs 2004

Saat: 19:08

tuvalet eğitimiyle ilgili bir noktayı anlamamda yardımcı olursanız sevinirim.yavru köpeğin aşıları tamamlanmadan dışarı çıkarılması sakıncalı.ancak tuvaletini evin istediğimiz yerinde yapmasını öğrettikten sonra,köpek dışarı gezmeye çıkaracağımız erginliğe ulaştıktan sonra, tuvaletini dışarda yapmayı reddeceği konusunda uyarıyorsunuz.bu sorunu nasıl çözebiliriz. teşekkürler.........

Yazan: efe yıldız

Tarih: 06 Mayıs 2004

Saat: 00:46

Teşekkür ederim, çok naziksiniz.

Yazan: cgenc57

Tarih: 30 Nisan 2004

Saat: 20:17

Sayın köpek eğitmeni,ben bir köpek dostuyum.Şöyle derler en büyük günah hayvanlara eziyettir,sonra diğerleri gelir.Sana, ne mutluki
insana en sadık bu hayvanı,verdiğin eğitimle insana dahada yaklaştırıyorsun.Allah senden razı olsun.

Sayfa başına dönmek için tıklayın
Balatta kayıp golden
9 aylık kopoy um büyükçe...
[b]kayıp terrıer ankara[...

Barınaklardan

Rot doberman...

Evde butik p...

Eş Arayan

Bosamıza gel...

Erkek minyat...

Köpek Arayan

Trafik kazas...