Yardım Email Gönder  
 noname36 - 17 Mayı...
 boncuk 2 - Gül Han...
 zekiaygen - Sanat ...
 köpekkoliksezanur ...
 köpekkoliksezanur ...
 köpekkoliksezanur ...
Şifremi Unuttum!

Ben bu kemirgen fareyi nasıl adam edeceğim?

Eğitmenimiz İsmail Efe Yıldız kendisine gelen bir mailden yola çıkarak, yalnız kaldığında eve büyük zararlar veren köpekleri yazısında konu ediyor. Köpeklerin bu zararlı davranıştan kurtulmalarını sağlayabilecek eğitimin ilk adımlarını anlatıyor.

Soru:
Önce özetleyim;
Ice 8 aylık ve hepimizin köpeği gibi o da çok akıllı.
Evde yalnız kalmaya alışık mı, değil mi bilmiyorum?
Bu ne demek derseniz şöyle;
Öncelikle şunu belirteyim ki, Ice'ın hep ortada olan bir sürü oyuncağı var.
Annemin de evde olmadığı bazı günlerde, akşam dönüşlerimizde hiç yaramazlık yapmadığını fark edip mutlu olurken, bazı akşamlar da gazete, dergi, vs parçaladığını görüyorum.
Buraya kadar normal... yani çoğumuzunki böyle. Öyle değil mi?
Hatta hatırlarsanız Arko krem, bepanthene krem falan da yemişti. İnce çorap, terlik, kumanda vs saymama gerek yok herhalde. Çoğunuzun dostu da belki böyle şeyler yapıyordur.
Gönderdiğiniz fotolara bakıp bakıp iç geçiriyorum,
bizim evde böyle eşya olsa kesin benim it yer diye!

Açıkçası alıştım Ice'ın bu durumuna. Çünkü eve geldiğimde tepki gösteriyorum, ama tabi o neye kızdığımı anlamıyor, çünkü üstünden bir sürü zaman geçmiş vs.

Asıl olay biraz önce oldu; eve geldim saat 18:30. Annem sabahtan beri dışarıda, daha da gelmedi. Eve gelmeden önce Ice'ın neler yemiş olabileceğini düşünürken, eve girer girmez gördüm ki;
"oturma odasındaki üçlü koltuğun bütün döşemesini, derisini ve kaplamasını yemiş"!
ICE SENDEN NEFRET EDIYORUM ŞU ANDAAA!

Arkadaşlar, ben hayatımda ilk defa köpek bakmıyorum, Ice'ın gelip geçici yaramazlıklarından da bahsetmiyorum şu anda. Yavaş yavaş her şeyi yemeye, parçalamaya başladı it. Bir yere kadar bunun çok normal olduğunun da farkındayım beni yanlış anlamayın. Hanginizin köpeği tek bir şey bile parçalamadı bugüne kadar? Hayır, öyle olan varsa yemin ederim kendimi balkondan atacağım artık! İnanın bana psikolojisi vs de gayet iyi artık oğlanın. Evde yalnız bırakılmaya verdiği bir tepki falan da değil bu.

Yemin ederim feci sinirliyim, aklım koltukta falan değil. Anneme açıklamak biraz zor olacak ama hallederiz onu. Benim asıl sorunum bunun devamlılık arz etmesi.
Bir kaç ay sonra yeni evimize geçeceğiz. Eşyalar yepyeni, bir sürü süs eşyası vs vs var... Bu tedirginlik nereye kadar böyle gidecek? Hepinizin köpeği böyle şeyler yapıyordur veya yapmıştır belki, ama ben bu kemirgen fareyi nasıl adam edeceğim arkadaşlar ya? Ne olur deyin bir iki kelime bir şey?
Efe!!!! Ne olur ses ver bana hadi.

Eve geldim, o görüntüyü gördüm ve delirdim tabi. ICE durumun farkında eşek gibi! Kaçacak yer arıyor evde.
Her ses tonumu yükselttiğimde yere işedi. Açık söyleyeyim insanın içine şeytan giriyor öyle anlarda. Allah'ım dedim, şöyle gelişine bir tane çakacaksın suratının ortasına.
Neyse ki tuttum kendimi. yoksa feci pişman olurdum.
Ama yine de şu anda ondan nefret ediyorum!!
Birkaç dakika sonra belki de saçma gelecek ve utanacağım bundan ama yine de samimi olmak istedim size. Hala gıcık oluyorum ona!!!!....

Bu akşam ona sevgi yok, yanımda yatmak yok, oyun oynatmak yok ve hatta yemek de vermeyeceğim... Bu akşam evde Ice yokkk...
Bak öyle mal gibi suratıma, mıyık mıyık ağlıyor gelip kafasını elimin altından falan geçirdiği halde sevmeyince...

Ne olursunuz bir şeyler söyleyin hadi...
Evlat katili olacağımm.

Büyük ihtimalle annem de beni terk edecek gelip evi görünce!
İmza sadece Mine
bu akşam benim köpeğim yokkkkkk

CEVAP:
Mine selam
Arkadaşlarımız genel tavsiyeler vermişlerdir mutlaka...

Mümkün olursa bire bir konuşmakta fayda var çünkü yapılabilecek bir çok ceza yada ödüllendirme mevcut.

Genel olarak kendimden örnekler vererek bir şeyler anlatmaya çalışayım.

Sokaktan aldığım ya da sorunlu olduğu için terk edilen köpekler eve geldikleri günlerde ilk iş olarak etrafı kemirmeye başlıyorlar. Bunun için gerekirse işe gitmiyorum, gerekirse hafta sonumu feda ediyorum. Köpeğin eğitimi için aralıksız birkaç tam gün ayırıyorum.

Önce bulunduğu odada köpeğin oyuncakları, su tabağı var. Bunun yanında eğitim amacıyla oraya bırakılmış olan odanın ortasından boydan boya gecen bir kablo, koltukların üzerinde çamaşırlar ve çoraplar, bir kenarda eski bir çift ayakkabı ve yanında terlikler var. Diğer bir köşede büyükçe bir saksıda çiçek, yanındaki sehpanın üzerinde bardak çanak, kumanda sigara vs. bulunduruyorum.

Odada köpekle baş başa olmak gerekli. Tüm kapı pencere kapalı olmalı mümkün olduğunca sessizliğe ihtiyaç var. Komutları tekrarlamayacaksın. Tek ve baskın komutlar vermelisin. Bağırarak verilen komutlar sadece köpeğin kafasının karışmasına ya da paniklemesine yarar. Köpeğin aç olmalı. Yorgun köpekle çalışmak daha verimsiz olacağı için bu çalışmaya sabah kısa tuvalet gezintisinden sonra başlayabilirsin.

İşe giderken yaptığın hazırlıkların aynısını yap. Köpeğin güne nasıl başlıyorsa fazla bir değişiklik gösterme, yani her günkü davranışların dışına çıkma. Hazırlığını yaptıktan sonra beraber eğitim için ayırdığın odaya geçebilirsin. Onun oyuncakları ile oyun oynamaya başla, uzun bir çekiştirme halatından hoşlanacaktır. Ucu püsküllü olanlardan olmasın çünkü bunlar hali saçaklarına benzediği için köpeğimiz bu oyuncakla oynamaktan keyif aldıkça hali saçaklarını da yemeye başlayabilir. Bir tane büyük boy dolgu top olsun, bu top ağır olduğu için onunla oynamak köpeğin biraz daha fazla yorulmasını sağlayacaktır. Bunların yanında son olarak ismini hiç bir zaman öğrenemediğim bir top var. Hentbol topundan biraz daha ufak, sert plastikten yapılmış olan bu topun büyüklüğü ayarlanabilir. Bir deliği var, içine köpeğinin sevdiği mama ya da kurabiyelerden koyup deliğin büyüklüğünü de mamaların düşebileceği kadar ayarlarsan köpeğin topla oynadıkça içindeki mamaların delikten birer birer düştüğünü fark edecek, saatlerce hatta yorgunluktan pestili çıkana kadar bununla oynamaya devam edecektir. Bu topu şimdi değil, gerçekten evde kimsenin olmadığı zamanlarda kullanacağız.

Köpeğinle oyuna başla ve dikkatini olabildiği kadar oyuncaklarda tutmaya çalış. Başka bir yere yöneldiğinde azarlamak yok. Sevgi ile gel buraya şeklinde heyecanlı ses tonu ile köpeğini oyuncakları ise oynamaya davet etmelisin. (Neden ceza vermiyoruz: çünkü köpeğimiz henüz doğrusunu bilmiyor, bu yüzden yanlış yapması gayet normal.) 10-15 dakika heyecanlı, her ikinizindi keyif aldığı ve içinde sadece iki oyuncağın olduğu oyundan sonra eline bir şişe fısfıslı kolonya alıyorsun. Tek tek yasak olan ne varsa her şeyi gösterip "bu hayır" demelisin. Ses tonun adeta azarlar gibi ama mutlaka net ve keskin olmalı. Araya başka kelimeler koyma. Sadece eşyayı parmağınla gösterip hayır demelisin. Köpeğin ismini söyleme, canım, kuzum, oğlum, kızım deme... Gösterdiğin eşyaya burnunu uzattığı anda kolonyayı köpeğinin gözüne kaçmayacak şekilde üzerine sıkabilirsin, olabildiği kadar az. Haa bu arada yerdeki kabloyu alüminyum folyo ile sarmayı unutmayın. Folyonun tadı kotu olduğundan kemirmemesi gerekiyor.

Kısa bir konuşma yapacağız. Dik durmalı köpeğin gözünün içine bakmalıyız. Hareketsiz olmalı kelimeleri tek tek ve çok açık ifade etmeliyiz. "-Ben şimdi kısa süre için evden gideceğim, bu esnada sen şu oyuncaklarla oynamalısın, şuradaki şuradaki eşyalara asla dokunmamalısın, onlar hayır (bu esnada kolonya gösterilebilir) sadece oyuncaklarınla oynarsan dönüşte sana (cebinizden çıkarttığınız) bu mamayı vereceğim" diyebilirsiniz. Sonrada içi mama dolu olan delikli topuda onaya bırakarak oda kapısını kapatmalısınız.

Şimdi evden çıkıp 3-5 dakika sonra elince mama ile geri dönmelisin. Köpeğin oyuncakları ile oynuyorsa bu iyi haber hemen mamasını veriyor yerde köpeğini abartarak seviyorsun. Köpeğin yasak olan eşyalarla ilgilenmekte ise olduğun yerde dik duruyor onu tatlı sert ses tonu ile yanına çağırıyorsun, önce ilgilendiği yasak eşyayı sonrada diğer yasak olanları tek tek tasmasından fazla çekiştirmeden dolaşıyorsunuz. Oyuncaklarını gösteriyor onlarla oynaması gerektiğini anlatıyor, o oynamaya başladığı taktirde oyuna katılıyoruz. Köpek şaşkın bir ifade ile gözlerimize bakıyorsa taviz vermiyoruz. Sonra kalkıp bir anda yine ciddileşiyor ve yasak olan eşyaları bir kez daha gösteriyor benzer bir konuşma daha yapıp yine evden çıkıyorsun bu sefer sure 20-30 dk.

Bu sureyi köpeğinizdeki ilerleme durumuna göre uzatabilir ya da kısaltabilirsiniz. Ben bunlara ek olarak köpeğin zarar verdiği eşyayıda yanına bırakmak suretiyle onu bir yere bağlıyor başında bekliyorum. Hiç konuşmuyorum o eşyaya tekrar uzandığı anda köpeğimin hafif üzerine gelecek şekilde kolonya sıkıyorum. Eşya ile ilgilenmedi sürece kademeli olarak bağını uzatıyor sonrada çözüyorum ama yasak olan eşyanın yeri yine değişmiyor. Bana karşı dominantlık yapmaya kalkışır ve yine aynı eşyayı alırsa kısacık bağlıyorum eşyayı yine yanına bırakıyorum ceza süresi neredeyse yarım saate kadar uzayabiliyor.

İsmail Efe Yıldız
Köpek Eğitmeni

04.03.2005

İlgili Başlıklar
Sürekli havlıyor
Bir huskynin eğitim günlüğü - II
İsmail Efe Yıldız'ın köpeği FM
İsmail Efe Yıldız'ın köpeği Carlos
Bir huskynin eğitim günlüğü - I
    Yorum Yaz

Yorumlar   (11 adet)

Yazan: volkansidar

Tarih: 02 Ağustos 2005

Saat: 12:47

selam ismail efe sana tek bir şey diyeceğim g,t kendini balkondan at ok benim 2 köepğim var ve ben bu 2 köpeği aynı anda beslemey ve eğitim vermeye başladım boş zamanım gayet bol ve benim iki köpeğimde çok akıllı ve aşırı zekiler ben antakyada yaşamaktayım ve benim bu 2 köpeğimde şimdiye kadar evimize hiç zarara vermedi ve ben 12 yıldır köpeklerle uğraşıyorum ve besliyorum eğitim derken sen kendinden örnek alman lazım senin annen ve baban sana nasıl herşeyi öğrettiyse sende köpeğine onları uygularayarak köpeğinle yola çıkacan ama mantıkla ve sabırla yapacan ve benim köpeklerimin cinside biri Pitbull diğeri ise Collie şimdiye kadar asla evimize her hangi bir zarar vermedi ve ben genelde pitbull'u evde bir çok defa küçüklükten bu yana kadar baya ecde tek başına bıraktım ama hiç bir şekilkde eve zarar vermedi hııı ama 2 aylık iken 1-2 defa işemesine işedi ama daha sonra verdiğim eğitimler sırasından asla ve asla bir daha evin içinde işimedi köpekler hakkında bir çok konu var tavsiyem biraz daha kendine ve ona zaman ayır ve eğitimin köpeklerde yaşı ve yılı yoktur aynı bir insan gibidir okkk sana kolay gelsin bye

Yazan: Teoman

Tarih: 29 Haziran 2005

Saat: 12:37

tek çözüm HAYIR ' ı ögretmek olacaktır.

Yazan: ersan evcil

Tarih: 23 Haziran 2005

Saat: 11:04

Bu sorun bende de oldu.Çakıl'ım 6 ay evde yaşadı.Busüre içinde 1 koltuk takımı,3 halı,kapı pervazları,sayısız terlik,kemer ve ayakkabıyı kemirdikten ve 35 kilo olduktan sonra bahçedeki yerini almaktan başka çözüm bulamadık.O da zeten bahçeyi evden daha çok sevdi.Şimdi sıkılınca toprağı eşeliyo.

Yazan: ferdatipi

Tarih: 26 Nisan 2005

Saat: 17:03

Efe hoca selam,o söylemiş olduğun içinden mama dökülen top pet shop sitelerinde eğitim topu adı altında geçiyor. ve dediğin gibi süper bir materyal.bende köpeğimin ben evde yokken havlaması ve daha sonra ulumasından yana sorun yaşıyordum. şimdi nerede ise bu topla yarı yarıya azaldı bu şikayetim.birde "barking spray" diye henüz türkiyede bulunmayan ama köpeğin istenmeyen hareketlerden uzak durması için kullanılan bir alet varmış şimdi onun araştırması içerindeyim.sitelerde araştırdım ve buldum.çok ama çok faydalı olduğunu düşünüyorum. çünkü hem içindeki madde zararsız hemde evcilimizi eğitmek için güzel bir olay diye düşünüyorum.sen ne dersin?

Yazan: aycangungor

Tarih: 30 Mart 2005

Saat: 10:03

Benim de bir yorkshire terrierim var ve tam bir kemirgen.benim yanında olmam farketmiyor.parçalayabileceği bir şey bulduğu anda bir deliğe girip onu parçalıyor.çok küçük olduğu için onu bulmak imkansız oluyor evin içinde,yaramazlık yaparken çağırınca gelmiyor.kolonya cezası fena fikir değil,çünkü suya bayılıyor.her şekilde bana karşı teknik geliştiriyor.yakında kafayı yiyeceğim.

Yazan: Karen

Tarih: 23 Mart 2005

Saat: 01:59

Siz Pozitif Training yapmıyormuydunuz efe bey..kolonyada nerden cıktı ??ha kolonya ha dayak.. ha elektikli şok tasması..bari pozitif tranining demeyin yaptıgınız işe..Size Karen Pryor un 'Don't Shoot the Dog Study Guide' isimli kitabını şiddetle tavsiye ederim...

Yazan: siyaman

Tarih: 22 Mart 2005

Saat: 10:18

slmlar.
bütün köpeklerin yaptıgı gibi köpeginde onu yalnız bıraktıgın için kendince seni cezalandırıyo ve sen eve geldiginde parçaladıklarından en çk neye tepki gösterirsen onu parçalamak hoşuna gidecektir.ama sana önerim onu balkona bırakıp cezalandırmam bu gerçekten işe yarıyor çünkü ev ortamını özlüyor.

Yazan: tunaslim

Tarih: 07 Mart 2005

Saat: 23:55

Ramon da su anda 6 aylik ..Bu aralar duvar kagitlariyla arasi bozuk..Ben evde yokken sanirim bir ucunu tutuyor ve artik kagit nereye kadar sökülürse söküyor..icinden mama düşen topu hiç duymamıştım ama gerçekten bu yöntem hoşuma gitti..Teşekkürler..

Yazan: Cano

Tarih: 07 Mart 2005

Saat: 09:37

Yukarıdaki mail okuduğumda inanamadım çünkü benim serseri aynı şeyleri yapmış. Hatta daha da fazlası : 2 kocaman kanepe yedi, terlik ayakkabı vs. sayısını hatırlamıyorum bile. Aslında bende iki köpek var ve ben sürekli çalıştım için hep evde yanlızlar. Diğer köpeğim 5 yaşında ve böyle yaramazlıkları hiç yapmadı, fakat diğeri tam bir felaket. Geçen hafta eve geldiğimde yerdeki PVC kaplamayı söktü.
Kısacası Mineyi çok iyi anlıyorum.
Yazdığı tavsiyeler için Efeye çok çok teşekkür ederim. Mutlaka deneceğim. Yoksa küçük serseri evimi yavaş yavaş parçalayacak :))

Yazan: cardinal

Tarih: 05 Mart 2005

Saat: 13:11

bir yere bağlayıp zarar verdiği eşyayı yanına koyup konuşmadan ve ifadesiz başında dikilmek oldukça etkili bir yöntem, defalarca işe yaradığına şahit oldum. sadece kolonya sıkmayı çok doğru bulmuyorum gözüne kaçabileceği için, çok ani hareketleri olabiliyor çünkü haylazların. bunun yerine su kullanılabilir belki. tabii bu noktalara gelmeden "hayır!" ıda denemeli öncelikle, eğer inatlaşma oluyor ve işe yaramıyorsa su sıkma yöntemi kullanılmalı bence.
kemirgen köpeği olanlara gerçekten peygamber sabrı lazım :)

Sayfa başına dönmek için tıklayın
izmir çınarlıda kayıp i...
Düzcede golden bulundu
Marmaris te kayıp siyah ...

Barınaklardan

Rot doberman...

Evde butik p...

Eş Arayan

Bosamıza gel...

Erkek minyat...

Köpek Arayan

Trafik kazas...